Μουσείο Αφής | Στην Αθήνα ένα από τα 5 μουσεία του είδους του παγκοσμίως

Το Μουσείο Αφής είναι μοναδικό γιατί προσφέρει ισότιμη δυνατότητα στους επισκέπτες με προβλήματα όρασης.

Επί της οδού Δοϊράνης 198 στην Καλλιθέα βρίσκεται το Μουσείο Αφής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος. Είναι μοναδικό στην Ελλάδα αλλά και ένα από τα πέντε μουσεία του είδους του σε όλο τον κόσμο. Το πιο ξεχωριστό χαρακτηριστικό του είναι ότι προσφέρει ισότιμη πρόσβαση στους τυφλούς ή μερικώς βλέποντες επισκέπτες του. Παράλληλα αποτελεί μία εναλλακτική επαφή του βλέποντος κοινού για να γνωρίσουν τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό.

Η πρόσβαση στη γνώση και την καλλιέργεια που προσφέρει το Μουσείο Αφής, όπως και κάθε μουσείο, συνδυάζεται με την ευαισθητοποίηση όσους προβλήματα όρασης. 

Οι επισκέπτες του, που φτάνουν από όλη την Ελλάδα ή το εξωτερικό και είναι διαφόρων ηλικιών, γνωρίζουν τον πλούτο της πολιτιστικής κληρονομιάς μέση της αίσθησης της αφής. 

Η ιστορία του μουσείου 

Το Μουσείο Αφής, που στεγάζεται σε ένα διώροφο νεοκλασικό κτίριο, άνοιξε τις πόρτες του στο ευρύτερο κοινό το 2004. Έκτοτε δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1984 στο ίδιο κτίριο που ήταν δωρεά του Γεωργίου και της Ευγενίας Εμπειρίκου. Το 1988 έλαβε τον έπαινο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς, ανάμεσα σε 70 ευρωπαϊκά μουσεία.

Μέσα στα χρόνια οι συλλογές του, που είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων που εκτίθενται σε άλλα Μουσεία της χώρας μας και του εξωτερικού, έχουν εμπλουτιστεί. 

Πότε μπορείτε να επισκεφτείτε το Μουσείο Αφής

Μπορείτε να προγραμματίσετε τις επισκέψεις σας τις καθημερινές σε όλη τη διάρκεια του έτους καθώς και τα Σαββατοκύριακα κατόπιν συνεννόησης.

Το Μουσείο παραμένει κλειστό σε όλες επίσημες αργίες και ολόκληρο τον Αύγουστο στο πλαίσιο της ευρύτερης παύσης λειτουργίας του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος.

Η είσοδος είναι δωρεάν δύο μέρες τον χρόνο: στις 15 Οκτωβρίου που είναι η Παγκόσμια ημέρα Λευκού Μπαστουνιού και στις 18 Μαΐου που έχει καθιερωθεί ως η Διεθνής Ημέρα Μουσείων.

Διαβάστε Επίσης