Coming Up Roses | Τα floral ανεβαίνουν επίπεδο στις τάσεις της Άνοιξης 2024

Floral μοτίβα, 3D απλικέ και κεντήματα αναβαθμίζουν την ανοιξιάτικη μόδα.

Μαζί με την άνοιξη έρχονται πάντα και τα φλοράλ μοτίβα στο ντύσιμο, σαν μια συνθήκη που να αφορά αποκλειστικά την εποχή. Προφανώς και ο συμβολισμός που μοιράζεται ανάμεσα στην ανθοφορία της φύσης και την προσωπική ψυχική ανάταση, εξηγεί (ίσως) το γιατί προτιμάμε (να φοράμε) φλοράλ από την άνοιξη και μετά, αλλά στη μόδα οι κανόνες διαρκώς αναπροσαρμόζονται. Αναφορικά, λοιπόν, με τη σεζόν Άνοιξη / Καλοκαίρι 2024, μπορούμε να πούμε με περιεκτικό τρόπο είναι ότι τα runways - απ' άκρη σ' άκρη στις μεγάλες εβδομάδες μόδας - γέμισαν λουλούδια. Αυτό, όμως, που μοιάζει πολύ διαφορετικό από την τυπική απεικόνιση των φλοράλ που έχουμε στο μυαλό μας, ως δηλαδή ένα τυπικό μοτίβο πάνω σε ρούχα ή αξεσουάρ, είναι το πώς επανερμηνέουν οι σχεδιαστές το floral trend γι' αυτή τη σεζόν: η τάση των 3D απλικέ που ξεπήδησε από τις κολεξιόν της σεζόν Φ/Χ 2023-24 εξελίσσεται και καταλαμβάνει περισσότερη έκταση στα ρούχα, ολόκληρες σιλουέτες μιμούνται μίσχους και ροδοπέταλα, ενώ "αληθινά" μπουκέτα λουλουδιών "εγκλωβίζονται" ανάμεσα σε στρώματα υφάσματος. 

Διαβάστε Επίσης

Η τελευταία περιγραφή αναφέρεται, βεβαίως, στη συλλογή A/K 2024 της Simone Rocha, όπου ρομαντικά τούλινα φορέματα ενισχύονται από την παρουσία κλαδιών από τριαντάφυλλα, θυμίζοντας "ανθρώπινα ανθοδοχεία". Κάτι ανάλογο συναντάμε και στη συλλογή Undercover, όπου εδώ οι "φωτισμένες" φούστες μοιάζει να παίρνουν τον ρόλο ενός θερμοκηπίου(!). Πέρα, όμως, απ' αυτές τις (έως και) εκκεντρικές εκδοχές (στην περίπτωση της Rocha, βεβαίως, τα φορέματα προσφέρονται για αγορά χωρίς τα λουλούδια), φλοράλ διάκοσμους συναντάμε και σε πολλές άλλες συλλογές: ο Olivier Rousteing αφιερώνει την Balmain συλλογή A/K 2024  στο θέμα του ρόδου και καταθέτει εντυπωσιακά looks από τα οποία τον ρόλο του showstopper κερδίζει το κόκκινο γυαλιστερό παλτό με all-over απλικέ τριαντάφυλλα, η Sarah Burton στην τελευταία της συλλογή για τον Alexander McQueen δημιουργεί υπέροχες σιλουέτες που παραπέμπουν σε ανθισμένα ροδοπέταλα, ενώ Kenzo και David Koma τυπώνουν τα δικά τους τριαντάφυλλα πάνω σε πλεκτά φορέματα (το πρώτο) και bomber jackets (o δεύτερος). 

Μακριά από το rose theme, αλλά μέσα στο πλαίσιο της έξυπνης επανερμηνείας των φλοράλ , το Marni δημιουργεί ένα εντυπωσιακό φόρεμα από κολλάζ λουλουδιών, η Loewe ένα sculptured μεταλλικό τοπ που θυμίζει φύλλα κισσού, ενώ ο Valentino με τη νέα "altorilievo" τεχνική του μεταμορφώνει ένα denim παντελόνι σε γλυπτό από λουλούδια. 

Τα floral στα runways 

Balmain SS24
Balmain SS24

Marni SS24
Marni SS24

Alexander McQueen SS24
Alexander McQueen SS24

Loewe SS24
Loewe SS24

Valentino SS24
Valentino SS24

Christian Cowan SS24
Christian Cowan SS24

Zimmermann SS24
Zimmermann SS24

Richard Quinn SS24
Richard Quinn SS24
 
Sportmax SS24
Sportmax SS24

David Koma SS24
David Koma SS24

Del Core SS24
Del Core SS24

Kenzo SS24
Kenzo SS24

Simone Rocha SS24
Simone Rocha SS24

Undercover SS24
Undercover SS24

Chloé SS24
Chloé SS24

Noir Kei Ninomiya SS24
Noir Kei Ninomiya SS24

Giambattista Valli SS24
Giambattista Valli SS24

Roberto Cavalli SS24
Roberto Cavalli SS24