Ένας ακόμα ευρωπαίος royal ετοιμάζεται να παραιτηθεί από τον θρόνο

Οι σκέψεις του να παραχωρήσει τον θρόνο στον γιο του.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Η παραίτηση της Margrethe από τον θρόνο της Δανίας ήταν μια απόφαση που σηματοδότησε την ιστορία της δανέζικης μοναρχίας. Τη Margrethe διαδέχτηκε ο γιος της, βασιλιάς Frederik, και νέα βασίλισσα της Δανίας είναι η λαοφιλής Mary. Το παράδειγμα της τέως βασίλισσας σκέφτεται τώρα να ακολουθήσει ένας ακόμα "γαλαζοαίματος": Ο Ερρίκος (Henri), ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου

Σε συνέντευξη του στη Βελγική La Libre, ο μέγας δούκας του Λουξεμβούργου δήλωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει το πότε θα συμβεί αυτό. Διάδοχός του είναι ο πρωτόκος γιος του, ο πρίγκιπας Guillaume. "Όλα αυτά τα έχουμε σχεδιάσει μετά από οικογενειακές συζητήσεις. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε στους νέους μια προοπτική", δήλωσε ο Ερρίκος, ο οποίος στις 16 Απριλίου γιόρτασε τα 69α γενέθλιά του. "Τα σχέδια υπάρχουν, θα συμβεί", έκανε σαφές. 

Διαβάστε Επίσης

 Στο ερώτημα, ωστόσο, για την ακριβή ημερομηνία της παραίτησης ο μέγας δούκας του Λουξεμβούργου δήλωσε: "Ξέρω πότε θα συμβεί, αλλά δεν θα σας το ανακοινώσω". Ενώ συμπλήρωσε: "Είμαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος. Αλλά δεν μπορούσα να επιλέξω το πεπρωμένο μου".  

Grand Duke Henri Grand Prince Guillaume
Ο μέγας δούκας Henri και ο πρίγκιπας Guillaume

Ο Ερρίκος, μέγας δούκας του Λουξεμβούργου, διαδέχτηκε τον πατέρα του, Ιωάννη, μέγα δούκα του Λουξεμβούργου, το 2020, όταν εκείνος παραιτήθηκε στα 79 του. Στο δουκάτο του Λουξεμβούργο οι παραιτήσεις από τον θρόνο έχουν γίνει κάτι σαν ανεπίσημη παράδοση, αφού και η γιαγιά του Ερρίκου, μεγάλη δούκισσα Charlotte, παραιτήθηκε από τον θρόνο το 1964. 

Ο μέγας δούκας Henri και η σύζυγός του, μεγάλη δούκισσα Maria Teresa, έχουν αποκτήσει πέντε παιδιά: τον διάδοχο πρίγκιπα Guillaume, τον πρίγκιπα Felix,τον πρίγκιπα Louis, την πριγκίπισσα Alexandra και τον πρίγκιπα Sebastien — και έχουν επτά εγγόνια. Ο 42χρονος διάδοχος Guillaume έχει δυο γιους, τον διάδοχο πρίγκιπα Charles, που είναι 3 ετών, και τον μόλις 1 έτους François, που τους έχει αποκτήσει με τη σύζυγό του, πριγκίπισσα Stephanie

Grand Duke Henri Grand Duchess Maria Teresa
O δούκας με τη σύζυγό του