Ένας προφήτης που τον έλεγαν Iggy

Μία διαδρομή γεμάτη με τραγούδια ύμνους και συναυλίες δυναμίτες για τον θεμελιωτή της punk που σήμερα κλείνει τα 73 του.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Γυμνός από τη μέση και πάνω, αεικίνητος, με ένα σώμα που οι κακές γλώσσες το θέλουν γραμμωμένο από την χρήση παράνομων ουσιών και μία φωνή που ακροβατεί με την τρέλα και την παράνοια: Ο Iggy Pop γράφει εδώ και 50 χρόνια rock n' roll ιστορία. Ή μάλλον για να το πούμε καλύτερα punk rock ιστορία. "Αυτό που σας ακούγεται σαν ωμός θόρυβος είναι, επί της ουσίας, η μουσικά μίας ιδιοφυΐας. Του εαυτού μου. Όταν βρίσκομαι υπό την επήρεια της δεν νιώθω πόνο" τον ακούμε να λέει, σε ένα sample από συνέντευξή του στο CBS το '77, το οποίο εισάγει τον δίσκο Come on Die Young (1999) των Mogwai. Άλλωστε οι διάδοχοί του -όποιος, δηλαδή, έχει παίξει έστω και μία νότα punk - δεν ξέχασαν ποτέ τον άνθρωπο που υπήρξε ο προφήτης της μουσικής τους και φροντίζουν, όπως του αρμόζει, πάντα να του αποτίουν τον αντίστοιχο φόρο τιμής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην ίδια συνέντευξη, ο Iggy είχε εκθειάσει τον Johnny Rotten θεωρώντας ότι μοιράζονται μία εκλεκτική συγγένεια. O θρυλικός τραγουδιστής που σήμερα κλείνει τα 73 (!), σε αντίθεση με άλλους rockers, που γοητεύτηκαν από τις μακροσκελείς συνθέσεις και το φλερτ με την κλασική ή την jazz μουσική έμεινε πάντα πιστός στις διδαχές που έμαθε από εφηβική ηλικία. Ωμός ήχος, γρήγορος ρυθμός, μικρή διάρκεια στο κομμάτια και στίχοι που ξεγυμνώνουν την ψυχή του ερμηνευτή πάνω στην σκηνή και οδηγούν το κοινό σε παραλήρημα. Κάτι, δηλαδή, που παρακολουθήσαμε το περασμένο καλοκαίρι στα πλαίσια του Release Festival.

Διαβάστε τη συνέχεια στο esquire.com.gr