Η Fran Lebowitz για τη Νέα Υόρκη

Η συγγραφέας μοιράζεται τις σκέψεις της αλλά και την ακλόνητη πίστη της για την αγαπημένη της πόλη.

HARPER'S BAZAAR TEAM

"Η ιδέα ότι η Νέα Υόρκη έχει τελειώσει προκαλεί θυμό σε μερικούς ανθρώπους, αλλά εμένα κάνει να γελάω. Είναι τόσο γελοία ιδέα. Όλα αλλάζουν στη Νέα Υόρκη. Αυτή είναι η ουσία μιας πόλης. Δεν υπάρχει ένα τετράγωνο της Νέας Υόρκης που να είναι το ίδιο με όταν έφτασα εδώ το 1970".

Έτσι αρχίζει το δοκίμιο της Fran Lebowitz για το Harper's BAZAAR, μέσα από το οποίο η συγγραφέας μοιράζεται τις σκέψεις της για τις συνήθειες της στην πόλη, όπως το γεγονός ότι απεχθάνεται να τρώει σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και την ακλόνητη πίστη της για τη Νέα Υόρκη. Αν υπάρχει κάποιος που γνωρίζει πολύ καλά τα μυστικά της πόλης, δεν είναι άλλος από τη Lebowitz. Τον Ιανουάριο μάλιστα, η ίδια χάρισε όλη της σοφία και το ιδιαίτερο χιούμορ της σε μία σειρά επτά επεισοδίων του Martin Scorsese με τίτλο Pretend It’s a City

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Αυτό που κάνει κάποιον πραγματικό Νεοϋορκέζο, κατά τη γνώμη μου, είναι η πρώτη φορά που θυμώνει για κάτι που ήξερε ότι υπάρχει κι έχει φύγει. Θυμάμαι όταν μετακόμισα στη Νέα Υόρκη, ήμουν σε ένα λεωφορείο ανεβαίνοντας την 8η Λεωφόρο. Στη γωνία της 42nd Street, υπήρχε μια τράπεζα. Ήταν μια γειτονιά στην οποία επέστρεφα μετά από εβδομάδες. Έτσι κοίταξα έξω από το παράθυρο του λεωφορείου και η τράπεζα είχε φύγει. Την έριξαν. Και επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω, ότι δεν είχα μπει ποτέ σε αυτήν την τράπεζα, αλλά σκέφτηκα: "Πού είναι η τράπεζα; Τι συνέβη στην τράπεζα; Επιστρέψτε την τράπεζα. Η τράπεζα έπρεπε να είναι εκεί". Αυτό μπορεί να σας συμβεί μετά από δύο εβδομάδες. Αλλά την πρώτη φορά που σας ενοχλεί, είστε Νεοϋορκέζος. Η αλλαγή πρέπει να είναι εγγενής για έναν Νεοϋορκέζο, αλλιώς θα τρελαθεί. Αλλά εξακολουθεί να τους αναστατώνει όλους. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι Νεοϋορκέζος. Ξέρω ότι γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη, αλλά έχει μια τουριστική ιδέα για τη Νέα Υόρκη. Και η Νέα Υόρκη ήταν μια φαντασίωση γι' αυτόν".

"Οι άνθρωποι λένε, "Όλα τα πράγματα που μας αρέσουν στη Νέα Υόρκη έχουν φύγει" Πρώτα απ 'όλα, αυτά τα πράγματα δεν έχουν φύγει. Δεν ξέρω τι πιστεύουν αυτοί οι άνθρωποι ότι σημαίνει το 'εξαφανίζονται΄". "Τώρα που το Broadway είναι κλειστό, δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε στη Νέα Υόρκη." Φυσικά, αυτό δεν ήταν ποτέ το συναίσθημά μου, αλλά το Broadway θα ξανανοίξει. Τι πιστεύετε ότι θα κάνει το Broadway; Θα μετακινηθεί στο Scarsdale;"