Παραιτείται από τον θρόνο ο Henri, Δούκας του Λουξεμβούργου

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση και το πρόσωπο που αναμένεται να αναλάβει τα βασιλικά του καθήκοντα.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Υπάρχουν μερικές εξελίξεις για τις οποίες κανείς δεν σε προετοιμάζει. Στη σφαίρα αυτών, συγκαταλέγεται και η απόφαση του Henri, Δούκα του Λουξεμβούργου να παραιτηθεί από τα βασιλικά του καθήκοντα. 

Ειδικότερα, ο δημοφιλής Δούκας άνοιξε το δρόμο για την παραίτησή του με μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση κατά τη διάρκεια των εορτασμών για σημαντική εθνική επέτειο, στην οποία γνωστοποίησε ότι ο γιος του θα αναλάβει τα επίσημα κυβερνητικά καθήκοντα τον Οκτώβριο.

"Αποφάσισα να παραδώσω το αξίωμα του υπολοχαγού στον πρίγκιπα Guillaume τον Οκτώβριο", δήλωσε ο Δούκας Henri κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής για τον εορτασμό της εθνικής εορτής την Κυριακή. "Με όλη μου την αγάπη και την εμπιστοσύνη, του εύχομαι από καρδιάς μία ευτυχισμένη θητεία. Ας ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία, γνωρίζοντας ότι μόνο μαζί μπορούμε να πετύχουμε σπουδαία πράγματα. Ζήτω το Lëtzebuerg, ζήτω η Ευρώπη", διατύπωσε στη συνέχεια του λόγου του. 

Ο πρίγκιπας Guillaume θα ανακηρυχθεί "υποδιοικητής του μεγάλου δούκα" - ρόλος παρόμοιος με τον πρίγκιπα-βασιλιά στο Ηνωμένο Βασίλειο - και θα αναλάβει όλα τα επίσημα κυβερνητικά καθήκοντα, όπως η ορκωμοσία υπουργών ή η εκπροσώπηση της χώρας στο εξωτερικό. Ο Guillaume, ηλικίας 42 ετών, θα ορκιστεί στο κοινοβούλιο να υπερασπιστεί το σύνταγμα πριν αναλάβει τον ρόλο του. 

Αν και ο Henri θα παραμείνει ο βασιλιάς της χώρας, η κίνηση αυτή αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς την παραίτησή του. Ο Henri, ο οποίος θα γίνει 70 ετών τον επόμενο χρόνο, βρίσκεται στο θρόνο από το 2000 και κυβέρνησε ο ίδιος ως "υποδιοικητής του μεγάλου δούκα" για δυόμισι χρόνια πριν παραιτηθεί ο πατέρας του, ο μεγάλος δούκας Jean, όπως ήταν ο τίτλος του.