Γράμμα από την αποκλεισμένη πόλη του Μιλάνου

Ένας Έλληνας ερευνητής που ζει και εργάζεται στην περιοχή περιγράφει την εμπειρία του από την καραντίνα που έχει επιβληθεί λόγω κορωνοϊού.

HARPER'S BAZAAR TEAM

"Κρανίου τόπος το Μιλάνο, δεν είναι κανείς έξω". Θα μπορούσε να είναι βαρύγδουπος τίτλος ειδησεογραφικού άρθρου, αν δεν ήταν η πραγματικότητα όπως την περιγράφει ένας κάτοικος της Λομβαρδίας. Η περιφέρεια των 16 εκ. κατοίκων που αποτελεί το οικονομικό κέντρο της Ιταλίας ήταν η πρώτη περιοχή που τέθηκε σε καραντίνα. Τη Δευτέρα που μας πέρασε ο πρωθυπουργός της χώρας Giuseppe Conte ανακοίνωσε ότι κάθε εκατοστό ιταλικής γης τίθεται στο ίδιο καθεστώς. "Τα πράγματα είναι δύσκολα εδώ" λέει, χαρακτηριστικά, ο Θοδωρής Γρηγοράτος περιγράφοντας την κατάσταση σε πέντε μόλις λέξεις.

Ο 42χρονος ερευνητής του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζει και εργάζεται τα τελευταία πέντε χρόνια στο Ράνκο (ένα χωριό 60 χλμ. περίπου έξω από το Μιλάνο). Σήμερα το πρωί, έπρεπε να πάει μέχρι την πρωτεύουσα της Λομβαρδίας και το ελληνικό προξενείο ώστε να εκδώσει τα απαραίτητα έγγραφα για να μπορέσει να ταξιδέψει η 2-μηνών κόρη του καθώς ακόμα δε διαθέτει διαβατήριο. Η διαδρομή από το Ράνκο στο Μιλάνο θυμίζει δυστοπικό σενάριο όπου η σιωπή είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής. "Νιώθεις παράξενα, είναι απόκοσμο" αναφέρει σχετικά με την πρωτόγνωρη εμπειρία.

Διαβάστε τη συνέχεια στο esquire.com.gr