Ο Sam Mendes επιτίθεται στις υπηρεσίες streaming

Ο ταλαντούχος Βρετανός σκηνοθέτης ζητά να σωθεί ο πολιτισμός.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Με ένα άρθρο του στους Financial Times με τίτλο "Πώς μπορούμε να σώσουμε τα θέατρα μας" ο βραβευμένος σκηνοθέτης Sam Mendes στράφηκε εναντίον των υπηρεσιών streaming. Χαρακτηριστικά επέκρινε το γεγονός πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας κέρδισαν "εκατομμύρια" ενώ όσοι εργάζονται στο θέατρο έχουν πληγεί από το lockdown.

Περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση έκανε λόγο για τη "μεγαλύτερη πρόκληση στη βρετανική πολιτιστική ζωή από το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου". "Ενώ ένα τεράστιο ποσοστό εργαζομένων έχουν υποφέρει τους τελευταίους τρεις μήνες, υπάρχουν επίσης πολλοί που έγιναν πλούσιοι από το Covid-19" είπε και πρότεινε στις εταιρείες που έχουν αυξήσει τα κέρδη τους την περίοδο της πανδημίας να βοηθήσουν οικονομικά ώστε να σωθούν τα θέατρα. 

"Θα ήταν πολύ ειρωνικό εάν οι υπηρεσίες streaming κερδίζουν εκατομμύρια την περίοδο του εγκλεισμού από τις καλύτερες σκηνοθεσίες, παραγωγές, σενάρια και ερμηνείες ηθοποιών, ενώ η ίδια η καλλιτεχνική κουλτούρα που καλλιέργησε αυτή τη δεξαμενή ταλέντων αφεθεί να πεθάνει. Υπάρχει κάποιος μεταξύ αυτών των ανθρώπων που είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν ένα μέρος του απροσδόκητου κέρδους από το Covid-19 για να βοηθήσει εκείνους που έχουν τραυματιστεί θανάσιμα;" τόνισε.

Ο Βρετανός σκηνοθέτης πρότεινε μάλιστα ένα "πακέτο διάσωσης" για τη βιομηχανία. Καθώς τα θέατρα δεν μπορούν να ανοίξουν ξανά βραχυπρόθεσμα, να διατεθεί ένα πακέτο βοήθειας για τη διατήρηση του εργατικού δυναμικού των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων καλλιτεχνών."Τα θέατρα και οι ηθοποιοί της χώρας, μουσικοί και μουσικοί χώροι, χορευτές και χώροι χορού, αίθουσες συναυλιών και όπερες απειλούνται. Το θέατρο χρειάζεται ένα σχέδιο, και πιστεύω ότι έχουμε ένα".

Πηγή: madamefigaro.gr