Μία Γαλλίδα καλλιτέχνης στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα για τα αποτσίγαρα

Η Alice Amiel προτείνει να αλλάξουν οι εικόνες και τα μηνύματα πάνω στα πακέτα τσιγάρων ώστε να αναδείξουν τη ρύπανση του περιβάλλοντος από τις γόπες.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Οι βλάβες του καπνίσματος στην υγεία μας είναι πλέον σαφείς και οι ανατριχιαστικές φωτογραφίες στα πακέτα τσιγάρων έχουν συντελέσει στη μείωση του αριθμού των καπνιστών. Ωστόσο, οι εκστρατείες ενημέρωσης δεν έχουν προς το παρόν ευαισθητοποιήσει, με άμεσο τρόπο, τον κόσμο σχετικά με το ότι τα αποτσίγαρα είναι ο μεγαλύτερος, σε σημασία, ρύπος των ωκεανών.

Για να υπογραμμίσει το πρόβλημα, η Γαλλίδα καλλιτέχνης Alice Amiel προτείνει να αλλάξουν οι εικόνες και τα μηνύματα πάνω στα πακέτα τσιγάρων ώστε να αναδείξουν τη ρύπανση του περιβάλλοντος από τις γόπες. Οι περιβαλλοντιστές έχουν βάλει στο στόχαστρο αντικείμενα που ρυπαίνουν: από τις πλαστικές σακούλες μέχρι τα πλαστικά καλαμάκια. Ωστόσο, ο υπ' αριθμόν ένα ρύπος είναι τα φίλτρα των τσιγάρων. "Είναι ξεκάθαρο ότι τα φίλτρα δεν είναι ευεργετικά ως προς την υγεία. Είναι, απλά, εργαλείο του μάρκετινγκ. Και κάνουν πιο εύκολο το να καπνίζει ο κόσμος" δήλωσε, στο NBC News, ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο στις ΗΠΑ, Thomas E. Novotny.

"Επιπλέον, με όλα αυτά τα πλαστικά απορρίμματα, είναι σημαντικός ρύπος. Για μένα, δεν θέλει και πολλή σκέψη το ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε να το επιτρέπουμε", προσέθεσε. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ τα νέα μηνύματα - φωτογραφίες και σύντομα κείμενα- που προτείνει η Amiel για τα πακέτα τσιγάρων στόχο έχουν να ωθήσουν τους καπνιστές να πετούν τα αποτσίγαρα σε ειδικά υπαίθρια δοχεία απορριμμάτων ή σε τασάκια αντί στις παραλίες ή στον δρόμο. Τα σύντομα κείμενα ενημερώνουν ότι χρειάζεται να περάσουν 10 χρόνια για να εξαφανιστεί μια γόπα ή ότι μια γόπα μπορεί να ρυπάνει 400 λίτρα νερό ή ότι τα αποτσίγαρα είναι η πρώτη αιτία θανάτου των θαλάσσιων βιολογικών ειδών.

Πηγή: madamefigaro.gr