Naïvy | Η πρώτη ατομική έκθεση της Coco Capitán στο Λονδίνο

Η καλλιτέχνης έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Alessandro Michele και τον Gucci.

"Αυτή η έκθεση, η πρώτη μου στο Λονδίνο εδώ τέσσερα χρόνια, δείχνει μια δουλειά που σχετίζεται με τη θάλασσα, τους ναύτες και το Ναυτικό, όλες θεματικές που με γοητεύουν" εξηγεί η καλλιτέχνης Coco Capitán. Πίνακες μεγάλης κλίμακας, φωτογραφίες και διακοσμημένα αντικείμενα βρίσκουν τη θέση τους στη νέα ατομική της έκθεση, με τίτλο Naïvy, που φιλοξενείται στη γκαλερί σύγχρονης τέχνης Maximillian William, στο Λονδίνο. 

Το κοστούμι του ναυτικού, ένα εικονικό ένδυμα, παρουσιάζεται σε διάφορα έργα και εκφάνσεις, με τη δημιουργό να ανοίγει ένα διαφορετικό οπτικό πεδίο. "Με τα χρόνια έχω κάνει πολλά έργα πάνω σε αυτά τα θέματα, και ειδικά τους τελευταίους έξι μήνες κατά την οργάνωση αυτής της έκθεσης" εξηγεί η Capitán στο Another. Η θάλασσα, με την έννοια της περιπέτειας και της απόδρασης, φαίνεται κατάλληλη για εξερεύνηση σε περιόδους όπως αυτή του lockdown.

"Φωτογραφίζω τη θάλασσα από μικρή ηλικία, και μόλις άρχισα να ζωγραφίζω χρησιμοποιούσα πάντα μπλε χρώματα", λέει η Capitán. "Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη φωτογραφία που έβγαλα ήταν η μητέρα μου σε ένα μικρό καράβι. Φορούσε μπλε και έχω καταγράψει στο μυαλό μου την εικόνα της σε αυτό το σκηνικό από τότε". Παράλληλα με τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν σε διάφορα μέρη - "Μαγιόρκα, Σουηδία, Καραϊβική, ακόμη και στην πολιτεία της Νέας Υόρκης! Όμως, φυσικά, κοντά στο νερό "- εμφανίζονται επίσης στην έκθεση μια συλλογή από πίνακες ζωγραφικής, εικόνες με σχόλια, και άλλες που έτυχε να βρεθούν, είδη ένδυσης και άλλα εφήμερα που θυμίζουν τη ναυτική ιστορία και τα ταξίδια.

Οι πρακτικές της Capitán κάλυπταν ανέκαθεν μια ποικιλία μέσων, με τους πίνακες της να έχουν εκτεθεί σε γκαλερί σε όλο τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια, το έργο της έγινε αναγνωρίσιμο χάρη στα συνθήματά της, συχνά ζωγραφισμένα ή γραμμένα με το δικό της στυλ. Οι χειρόγραφες σκέψεις της τράβηξαν την προσοχή του Alessandro Michele και οδήγησαν σε συνεργασίες με τον Gucci, με τα λόγια της να εμφανίζονται σε αφίσες κτιρίων σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Μιλάνο. Στην έκθεση Naïvy, οι σκέψεις της Capitan εμφανίζονται ξανά, είτε μέσα από το μπλε είτε μέσα από προτάσεις που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως λεζάντες σε εικόνες. 

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2020.