Η αφρικανική μόδα σε μία νέα έκθεση στο V&A Museum

Το Africa Fashion θα διερευνήσει πώς η μόδα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του αφρικανικού πολιτισμού.

Την αφρικανική μόδα θα γιορτάσει το V&A Museum σε μια επικείμενη έκθεση, η οποία θα εγκαινιαστεί τον Ιούνιο του 2022. Η έκθεση θα συγκεντρώσει πάνω από 250 αντικείμενα, που προέρχονται από τα προσωπικά αρχεία σημαντικών σύγχρονων Αφρικανών δημιουργών, παράλληλα με υφάσματα και φωτογραφίες από τη συλλογή του V&A.

Το Africa Fashion θα διερευνήσει πώς η μόδα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του αφρικανικού πολιτισμού ιστορικά, εξετάζοντας επίσης το έργο σύγχρονων σχεδιαστών, stylists και φωτογράφων που εργάζονται σήμερα στην ήπειρο και τον αντίκτυπο που έχει αυτό το νέο κύμα δημιουργών παγκοσμίως.

"Η κατευθυντήρια αρχή μας είναι οι μεμονωμένες αφρικανικές φωνές", δήλωσε η Δρ Christine Checinska, επιμελήτρια του African and African Diaspora Fashion. "Η έκθεση θα παρουσιάσει την αφρικανική μόδα ως μια αυτο-καθορισμένη μορφή τέχνης που αποκαλύπτει τον πλούτο και την ποικιλομορφία των αφρικανικών ιστοριών και πολιτισμών".

"Το να αναδείξεις όλη τη μόδα σε μια τόσο μεγάλη περιοχή θα ήταν σαν να προσπαθείς για το αδύνατο. Αντίθετα, το Africa Fashion θα γιορτάσει τη ζωτικότητα και την καινοτομία επιλεγμένων δημιουργών, εξερευνώντας το έργο της πρωτοπορίας στον εικοστό αιώνα και τη δημιουργικότητα στην καρδιά αυτής της εκλεκτικής και κοσμοπολίτικης σκηνής σήμερα. Ελπίζουμε ότι αυτή η έκθεση θα πυροδοτήσει την επαναδιαπραγμάτευση της γεωγραφίας της μόδας και να αλλάξει γήπεδο στο παιχνίδι.

Το V&A θα αναδείξει το έργο των Shade Thomas-Fahm, Chris Seydou, Kofi Ansah και Alphadi, οι οποίοι εκπροσωπούν "την πρώτη γενιά Aφρικανών σχεδιαστών που κέρδισαν την προσοχή σε ολόκληρη την ήπειρο και παγκοσμίως". Το μουσείο ζητά από το κοινό να υποβάλει προσωπικούς λογαριασμούς από οποιονδήποτε έχει φορέσει τις δημιουργίες των ονομάτων που αναφέρονται παραπάνω.