At Work | Είναι τα χρήματα το τελευταίο ταμπού;

Ποιοι είναι οι λόγοι που κάνουν τις γυναίκες να επιδεικνύουν χαμηλή αυτοπεποίθηση στα οικονομικά και πώς αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει;

HARPER'S BAZAAR TEAM

Η διαπίστωση είναι σοκαριστική. Οι γυναίκες, ανεξάρτητα από τις ικανότητες και τα προσόντα τους, δυσκολεύονται να συζητήσουν ό,τι αφορά τα χρήματα. Αυτό ήταν το συμπέρασμα του γεύματος που οργάνωσε η αγγλική έκδοση του Bazaar με τη συμμετοχή γυναικών στελεχών πολυεθνικών και επιχειρηματιών.  Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 62% των Βρετανίδων επιλέγουν να μην παίρνουν μακροπρόθεσμες αποφάσεις για τα οικονομικά τους, θεωρώντας ότι οι σύζυγοί τους είναι καλύτερα ενημερωμένοι, ενώ μια από τις καλεσμένες στο γεύμα, CEO με ισχυρή θέση, παραδέχτηκε ότι στο παρελθόν είχε δώσει κρυφά χρήματα στο σύντροφό της σε εστιατόριο, ώστε να φανεί ότι πληρώνει εκείνος το λογαριασμό.

Aπό τη Lydia Slater 

Η Έμιλι Μπέλετ, συγγραφέας του βιβλίου "You’re Not Broke, You’re Pre-Rich" και ιδρύτρια της οργάνωσης Vestpod, που αποστολή έχει να ενδυναμώσει τις γυναίκες ώστε να διαχειρίζονται καλύτερα τα οικονομικά τους, εξομολογείται: "Δεν είχα θέσει πότε τα στάνταρντ μου. Και όταν το έκανα, ήταν πολύ χαμηλά. Φοβόμουν την απόρριψη ή μήπως φανεί ότι καυχιέμαι για τις ικανότητές μου. Είναι δύσκολο να μιλήσεις για την εμπειρία και τις ικανότητές σου και να τις μεταφράσεις σε χρήμα". Όμως, αν θέλουμε να μειώσουμε την ανισότητα, πρέπει να μιλήσουμε για αυτήν. Σήμερα ο χώρος των τραπεζών είναι αντροκρατούμενος. Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων είναι μεγάλο. Επιπλέον, υπάρχει το λεγόμενο "έμφυλο επενδυτικό κενό", όπου μία στις πέντε γυναίκες είναι επενδύτρια, σε σύγκριση με κάτι περισσότερο από τον έναν στους τρεις άντρες.

Το γεγονός της χαμηλής γυναικείας αυτοπεποίθησης στα οικονομικά δεν εκπλήσσει. Μέχρι το 1975 οι τράπεζες είχαν το νόμιμο δικαίωμα να αρνηθούν δάνεια σε γυναίκες χωρίς άντρα εγγυητή. Ακόμα και στα τέλη του ’90, όταν η ίδια προσπάθησα να ανοίξω κοινό λογαριασμό στην Barclays με τον τότε σύντροφό μου, μας ενημέρωσαν ότι εκείνος θα ήταν ο βασικός κάτοχος –αν και εγώ είχα το μεγαλύτερο εισόδημα–, επειδή εκείνος θα καλούνταν να παραστεί στις συνεδριάσεις των μετόχων.  Οι διακρίσεις ξεκινούν από την παιδική ηλικία. Οι γονείς όχι μόνο δίνουν περισσότερο χαρτζιλίκι στα αγόρια που κάνουν δουλειές του σπιτιού, αλλά τους μιλούν και με διαφορετικό τρόπο για το πώς να το διαχειριστούν. Συμβουλεύουν τα αγόρια πώς να το αυξήσουν, ενώ τα κορίτσια πώς να το διατηρήσουν.

"Αν αυτό συνδυαστεί με την ατυχή πραγματικότητα ότι πολλές έχουμε κληρονομήσει, γενεαλογικά, μια στάση υποτέλειας ως προς τους άντρες, δεν αποτελεί έκπληξη ότι σημαντικός αριθμός γυναικών δεν διεκδικεί τη δύναμη του χρήματος. Και το χρήμα, ναι, είναι δύναμη", λέει η Νταϊάνα Τσάμπερς, σύμβουλος οικογενειακής περιουσίας.  Το να μοιραστεί αυτή η δύναμη εξίσου σε άντρες και γυναίκες θα αποβεί προς όφελος και των δύο φύλων. Σύμφωνα με αναφορά του WealthiHer 2019, οι γυναίκες πολύ περισσότερο από τους άντρες προτιμούν να επενδύουν τα χρήματά τους προκειμένου να δημιουργήσουν ευκαιρίες για το σύνολο της κοινωνίας.  Στο μεταξύ, το ΔΝΤ έχει διαπιστώσει ότι μια πιο ισορροπημένη παρουσία των φύλων στην ιεραρχία των οικονομικών ιδρυμάτων μπορεί να επιτύχει μεγαλύτερη σταθερότητα και να φέρει καλύτερα αποτελέσματα. Όπως έχει πει και η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόσφατα υποψήφια για την Προεδρία της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, "Αν υπήρχαν οι Lehman Sisters αντί για τους Lehman Brothers, ίσως ο κόσμος σήμερα να ήταν πολύ διαφορετικός".