Ετοιμάζουμε το πασχαλινό τραπέζι με τις ιταλικές συνταγές του Rica Riccardi

Η ιδιοκτήτρια του μικρού εστιατορίου στρώνει ένα αλλιώτικο τραπέζι.

Σ' ένα διαφορετικό Πάσχα όπως το φετινό, σκέφτομαι τις άδειες θέσεις στο τραπέζι, την απομόνωση από οικογένεια και φίλους και την αναγκαστική επικοινωνία μέσα από οθόνες. Που είναι τα φιλιά, τα γέλια, οι αγκαλιές και τα τσουγκρίσματα; Σε ένα Πάσχα αλλιώτικο, λοιπόν, ανέτρεξα σε όσα με κάνουν χαρούμενη. Είναι η προετοιμασία του φαγητού, η ζεστασιά του σπιτιού, η ανυπομονησία της επιτυχίας και η εικόνα των αγαπημένων προσώπων που ενώ λείπουν βρίσκονται πάντα μέσα στην καρδιά μας. Και όλα αυτά κάπως βρήκαν τόπο στο φαγητό της Κάτιας, της όμορφης ιδιοκτήτριας του Rica Riccardi. Ετοιμάζομουν να γράψω γι' αυτό το μικρό ιταλικό εστιατόριο που άνοιξε στο Χαλάνδρι, όμως με πρόλαβαν οι εξελίξεις. Όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα, δεν ξέρω ποιες θα είναι οι σταθερές μας, ελπίζω όμως η Κάτια να μας περιμένει χαμογελαστή στην κουζίνα της για ένα θεσπέσιο οικογενειακό φαγητό, χωρίς να είμαστε οικογένεια. Γιατί αυτή είναι η ομορφιά του φαγητού - η νοστιμάδα του μας ενώνει κι ας γνωριστήκαμε μόλις χθες. 

Μια πληθωρική pasta, ένα αρνί στο φούρνο με τραγανή κρούστα και η ιταλική εκδοχή του τσουρεκιού, η colomba, συνθέτουν ένα μενού διαφορετικό αλλά πολλά υποσχόμενο σε γεύσεις και αρώματα. 

Pasta Rica

Ετοιμάζουμε το πασχαλινό τραπέζι με τις ιταλικές συνταγές του Rica Riccardi

Ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό μου πιάτο εξού και τ’ όνομα Rica.  Ένα τολμηρό πάντρεμα γεύσεων που δένουν ιδανικά μεταξύ τους ακόμα και για τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

Υλικά

1 πακέτο Casarecce ή ζυμαρικά της επιλογής σας

15-20 ντοματίνια βελανίδια

1 μπρόκολο (βραστό)

1 λουκάνικο από αγριογούρουνο ή χωριάτικο

1 φιλέτο καπνιστή πέστροφα (προαιρετικά αλλά τολμήστε το)

2 σκελίδες σκόρδο

λάδι

aceto balsamico

αλάτι – πιπέρι

λίγο ξύσμα λεμονιού

μαϊντανός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

Βάζετε σ’ένα ταψί τα ντοματίνια κομμένα στη μέση με λίγο λάδι, λίγο balsamico, αλάτι και πιπέρι και τα ψήνετε στο grill του φούρνου σας για 10-15 λεπτά στους 180 βαθμούς

Σε μία επιφάνεια βγάζετε το λουκάνικο από την μεμβράνη που το κρατάει και το διαλύετε με τα χέρια σας ώστε να γίνουν κομμάτια ακανόνιστα σαν κιμάς.

Κόβετε το μπρόκολο σε κομμάτια μικρά.

Στην συνέχεια σ’ένα βαθύ τηγάνι λιώνετε το σκόρδο σας και το σοτάρετε με λίγο λάδι και το λουκάνικο, προσθέτετε το μπρόκολο και αλατοπιπερώνετε.

Βράζετε τα ζυμαρικά σας al dente.

Βγάζετε τα ντοματίνια από τον φούρνο και τα προσθέτετε κι αυτά στο τηγάνι με το λουκάνικο.

Μόλις είναι έτοιμα τα ζυμαρικά τα σουρώνετε (αφού έχετε κρατήσει λίγο από το νερό που έχει βράσει) τα ρίχνετε στο τηγάνι και ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά.

Σερβίρετε με κομμάτια φιλέτου πέστροφας, μαϊντανό, ξύσμα λεμονιού, λίγο φρέσκο λάδι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

AGNELLO AL FORNO

Αρνί στο φούρνο

agnello al forno

Φέτος το αρνί στη σούβλα ίσως να μην είναι εφικτό για τους περισσότερους, σας προτείνω λοιπόν την ιταλική version του στο φούρνο, εξίσου τραγανή, ζουμερή και νόστιμη!

Υλικά

2 κιλά μπούτι από αρνί

3-4 σκελίδες σκόρδο

λάδι

αλάτι χοντρό

πιπέρι

δενδρολίβανο

ξύσμα λεμονιού

1 κιλό πατάτες

1 πράσο

1 κλωνάρι σέλερι

1 καρότο

Εκτέλεση

Έχετε το κρέας σε θερμοκρασία δωματίου και το τοποθετείτε στην επιφάνεια εργασίας             σας.

Καθαρίζετε και κόβετε σε 3-4 φέτες τα σκόρδα.

Αλατοπιπερώνετε και αλείφετε με αρκετό λάδι το κρέας και από τις δύο τις πλευρές.

Κάνετε μικρές τομές σε πολλά σημεία του κρέατος και αρχίζετε να βάζετε τα κομμάτια από τα σκόρδα όσο πιο μέσα μπορείτε. Στα ίδια σημεία βάζετε κλωναράκια δενδρολίβανου και πασπαλίζετε παντού πάλι με δενδρολίβανο αλλά και με ξύσμα λεμονιού.

Το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και το κρατάτε για λίγο στην άκρη. Στην συνέχεια       προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Σ’ένα βαθύ ταψί βάζετε, σε ακανόνιστα κομμάτια, τις πατάτες, το καρότο, το σέλερι και το πράσο, ελάχιστο λάδι, αλάτι και πιπέρι.

Βγάζετε το κρέας από το αλουμινόχαρτο και το τοποθετείτε πάνω στην σχάρα του φούρνου και από κάτω το ταψί με τις πατάτες ώστε όλες οι υπέροχες γεύσεις και ζουμιά του αρνιού που ψήνεται, να πέφτουν στο ταψί με τα λαχανικά σας. Ψήνετε για 1,5 ώρα περίπου στους 180-200 βαθμούς.

Μόλις ξεροψηθεί η κρούστα και είναι έτοιμο το κρέας σας, το βγάζετε από τον φούρνο             και περιμένετε 10 λεπτά πριν το σερβίρετε.

Tips

Μπορείτε να συνοδεύσετε το κρέας μ’ένα καλό syrah, ζεστή σαλάτα από σταμναγκάθι (αφού το έχετε βράσει) σοταρισμένο με λιωμένο σκόρδο και ψιλοκομμένο παντζάρι ή ακόμη και σπαράγγια ψητά στο φούρνο με λίγο λάδι, αλάτι, πιπέρι και θυμάρι.

COLOMBA PASQUALE

Ιταλικό πασχαλινό "τσουρέκι”

COLOMBA PASQUALE

Ως γνωστών, στην Ελλάδα το Πάσχα, δεν λείπει ποτέ από το γιορτινό τραπέζι το τσουρέκι. Αντίστοιχα και στην Ιταλία την Κυριακή του Πάσχα, η Colomba έχει την τιμητική της.

Το σχήμα της είναι ένα περιστέρι που συμβολίζει την ειρήνη και την λύτρωση.  Ένα όχι τόσο απλό ,παραδοσιακό γλύκισμα, που θέλει κάποια υπομονή, αλλά σίγουρα το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.

ΥΛΙΚΑ

Για το αρωματικό μιξ

Ξύσμα 2 πορτοκαλιών

Ξύσμα 1 λεμονιού

1 ½ κ.γ. μέλι

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για την ζύμη

500 γρ. αλεύρι για τσουρέκι

120 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

80 ml γάλα πλήρες

180 γρ. βούτυρο καλής ποιότητας (όχι μαργαρίνη) σε θερμοκρασία δωματίου

5 γρ. ξηρή μαγιά

10 γρ. αλάτι

80 γρ. ζαχαρόπηκτα κυβάκια φρούτων (πορτοκάλι-λεμόνι)

Για το γλάσο

1 αυγό μόνο το ασπράδι

50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

10-15 αμύγδαλα ολόκληρα

2 κ.σ. ζάχαρη άχνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σ’ένα μπολάκι ανακατεύετε τα ξύσματα των πορτοκαλιών, του λεμονιού, το μέλι και το εκχύλισμα βανίλιας.  Όση περισσότερη ώρα το αφήσετε στην άκρη τόσο πιο αρωματικό θα βγει.

Στο μίξερ σας με το εξάρτημα "K” για ζύμες, ανακατεύετε το αλεύρι με την μαγιά, το γάλα και την ζάχαρη.  Δουλέψτε για πολύ λίγο και προσθέστε το αρωματικό μιξ.

Προσθέστε ένα ένα τα αυγά και ανακατέψτε την ζύμη σας σε μέτρια ταχύτητα. Μόνο όταν έχει απορροφηθεί το κάθε αυγό προχωράτε στο επόμενο.

Συνεχίζετε και δουλεύετε με το μίξερ την ζύμη.  Θα την δείτε να κολλάει στο γάντζο του μίξερ.  Έτσι πρέπει να είναι!

Προσθέτετε τώρα σιγά σιγά και ,συνεχίζετε να δουλεύετε το μείγμα σε μέτρια ταχύτητα, κομμάτια από βούτυρο.  Πάλι κι εδώ κάθε φορά που ρίχνετε τα κομμάτια περιμένετε να απορροφηθούν και μετά προχωράτε στα υπόλοιπα.

Μαζί με τα τελευταία κομμάτια προσθέτετε και το αλάτι.

Κάθε τόσο θα πρέπει να σταματάτε το μίξερ διότι δεν πρέπει να ζεσταίνετε η ζύμη σας. Μπορείτε να την βγάλετε επίσης στον πάγκο εργασίας σας και πολύ απαλά να αρχίζετε να διπλώνετε την ζύμη σαν φακελάκι δεξιά αριστερά και πάνω κάτω.

Τοποθετείτε τώρα το εξάρτημα γάντζου στο μίξερ σας για άλλα 2-3 λεπτά.

Μην ξεχνάτε ότι η ζύμη είναι μαλακή και λίγο κολλώδης. Έτσι πρέπει να είναι.

Μόλις τελειώσετε με το μίξερ, πάλι στον πάγκο την ξαναδιπλώνετε όπως παραπάνω.

Τελευταία προσθέτετε τα ζαχαρόπηκτα κυβάκια φρούτων και τοποθετείτε για μια τελευταία φορά στο μίξερ με μέτρια ταχύτητα.

Πολύ απαλά τοποθετείτε στον πάγκο σας την ζύμη και σχηματίζετε μια μπάλα

Βάζετε την ζύμη σ’ ένα μπολ και την τοποθετείτε σε ελάχιστα προθερμαινόμενο φούρνο αλλά σβηστό.  Να μην ξεπερνάει η θερμοκρασία τους 26-28 βαθμούς κελσίου.

Η ζύμη σας πρέπει να τριπλασιαστεί σε μέγεθος.  Αυτό μπορεί να επιτευχθεί σε 3 με 6 ώρες.

Μόλις αποκτήσει το επιθυμητό αποτέλεσμα, την ξαναδουλεύετε στον πάγκο σας με διπλώματα και την αφήνετε να ξεκουραστεί για άλλη μια ώρα, πάλι σε σβηστό φούρνο.

Σε αυτό το σημείο, όταν έχει περάσει η μία ώρα και έχει ξαναφουσκώσει την τοποθετείτε στο ψυγείο για 12 με 15 ώρες.

Όταν περάσουν οι ώρες την αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 2 ώρες πριν την δουλέψετε ξανά με διπλώματα. (Προσοχή δεν την ζυμώνετε δυνατά όπως το ψωμί, θέλει απαλές κινήσεις.

Ετοιμάζετε το γλάσο.  Σ’ένα μπολάκι χτυπάτε το ασπράδι με την ζάχαρη μέχρι να πάρει την μορφή κρέμας.

Mπορείτε να παραγγείλετε online την φόρμα περιστεριού για την colomba αλλιώς υπάρχουν και βίντεο όπου μπορείτε να δείτε πως να φτιάξετε το δικό σας σχήμα περιστεριού.  Αν δεν θέλετε τίποτα από τα δύο μπορείτε φυσικά να την ψήσετε σε στρογγυλό αντικολλητικό ταψί.

Μ’ένα πινέλο απλώνετε το γλάσο στη ζύμη προσεκτικά να πάει παντού, ακουμπάτε προσεκτικά και όλα τα αμύγδαλα και τέλος πασπαλίζετε με την ζάχαρη άχνη.

Ψήνετε στους 180 βαθμούς κελσίου σε προθερμασμένο φούρνο για 50-55 λεπτα.

Περιμένετε περίπου 1 ώρα πριν την κόψετε.

Buon Appetito!

Rica Riccardi: Ηρώδου Αττικού 4, Χαλάδρι, Τηλ.: 210 6820568

Πηγή: Madamefigaro.gr