Ο Sotheby’s δημοπρατεί το σπάνιο πορτρέτο της Francoise Gilot από τον Picasso

To έργο του 1953 θα δημοπρατηθεί στις 12 Μαίου από τον οίκο Sotheby’s.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Ο οίκος Sotheby’s δημοπρατεί το σπάνιο πορτρέτο της Francoise Gilot, της συντρόφου και της μούσας του Pablo Picasso, που φιλοτέχνησε ο κορυφαίος ζωγράφος το 1953.

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη στις 12 Μαΐου και η αξία της πώλησής του αναμένεται να φτάσει τα 14 με 18 εκατομμύρια δολάρια. Το έργο με τίτλο ‘Femme assise en costume vert’ δείχνει την Gilot καθισμένη και την τελευταία φορά που δημοπρατήθηκε ήταν τον Δεκέμβριο του 1986 όταν είχε πουληθεί στα 568 χιλιάδες δολάρια.

Η Gilot που θα κλείσει τα 100 τον ερχόμενο Νοέμβριο μένει στην Νέα Υόρκη και το πορτρέτο της είναι μια αντανάκλαση του δυναμικού χαρακτήρα της αλλά και του σεβασμού που είχε ο Picasso για αυτήν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου Sotheby’s, ο Picasso ζωγράφισε το πορτρέτο της ανάμεσα στον χειμώνα του 1952 και την άνοιξη του 1953, όταν η σχέση του με την Gilot τέλειωνε και εκείνη ήδη έκανε σχέδια να φύγει και να διεκδικήσει τη δική της πορεία ως καλλιτέχνης. Τότε έμεναν μαζί με τα παιδιά τους, Claude και Paloma, στην Γαλλία.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του οίκου Sotheby’s, Julian Dawes, όπως αναφέρει το barrons.com, τα πορτρέτα της Gilot θεωρούνται σπάνια έργα του Picasso συγκριτικά με τις άλλες συντρόφους και μούσες του κορυφαίου ζωγράφου, την Marie Thérèse Walter και τη Dora Maar.