Νικόλαος Γλίξμπουργκ | Η φωτογραφική του εγκατάσταση 'Together' στην Design Biennale του Λονδίνου

Η σχέση του ανθρώπου με τη φύση βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου έργου του Νικόλαου Γλίξμπουργκ.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Ο Νικόλαος Γλίξμπουργκ ερευνά τη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και την φύση στη νέα του φωτογραφική εγκατάσταση 'Together' που εκτίθεται στην Design Biennale 2021 στο Λονδίνο.

Η Design Biennale από το 2016 που ξεκίνησε έχει συγκεντρώσει τους πιο ταλαντούχους και ενδιαφέροντες καλλιτέχνες , δημιουργούς και πολιτιστικούς οργανισμούς ανά τον κόσμο, με σκοπό να αναδείξει έργα που επιδεικνύουν την φιλοδοξία να δημιουργήσουν παγκόσμιες λύσεις σε προβλήματα που μας αφορούν όλους, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της οργάνωσης.

Φέτος, η Design Biennale πραγματοποιείται στο Somerset House του Λονδίνου από 1-27 Ιουνίου με θέμα την 'Απήχηση' που αφορά στην επιρροή των πρωτοποριακών θεμάτων σχεδίου για τον τρόπο που ζούμε και τις επιλογές που κάνουμε. Ο Νικόλαος -που από το 2013 ασχολείται επαγγελματικά με την φωτογραφία- συμμετέχει στη διοργάνωση με το έργο του που εξετάζει τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και πως επηρεάστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Όπως δήλωσε στο Tatler "είστε τυχεροί στο Λονδίνο που υπάρχει τόσο πράσινο. Σε μια πόλη όπως η Αθήνα υπάρχουν λιγότερα δέντρα και λιγότερα πάρκα. Αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όλοι οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής, κάθε φορά που χρειαζόντουσαν ένα διάλειμμα θα έψαχναν λίγο γρασίδι, λίγο πράσινο για να συνδεθούν με τη φύση γιατί είναι τόσο θεραπευτική”.

Τα δέντρα που φωτογράφισε για τη Biennale βρίσκονται στη Μήλο και όπως είπε χαρακτηριστικά "είναι απλά άγρια δέντρα που κάθονται μόνα τους, με τη δική τους παρέα” για αυτό και εμπνεύστηκε τον τίτλο του project 'Together'. "Οι ρίζες μιας ελιάς μπορούν να μεγαλώσουν το ίδιο, αντικατοπτρίζουν το φύλλωμα στην κορυφή. Οπότε αυτά τα δέντρα έχουν μια συζήτηση με τις ρίζες και τα κλαδιά τους”, εξήγησε και πρόσθεσε ότι επέλεξε τις ελιές γιατί είναι ένα πολύ ανθρκετικό δέντρο.

Μετά την Biennale, ο Νικόλαος θα εκθέσει το έργο του 'Together' στην Αμερική, όπου θα πραγματοποιήσει την πρώτη του solo έκθεση, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Σε αυτή την έκθεση θα παρουσιάσει μαζί με το 'Together', έργα που είναι εμπνευσμένα από το απόφθεγμα του Οδυσσέα Ελύτη "Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι”.


 

Διαβάστε Επίσης