Το Καρναβάλι στην Ελλάδα | Το εμβληματικό έργο του του Νικόλαου Γύζη "ζωντανεύει" στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών

Το Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία γιορτάζει τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του με ψηφιακή ανάδειξη των έργων του.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Το Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, που φέτος γιορτάζει  50 χρόνια από την ίδρυσή του, εξελίσσεται & προσφέρει ψηφιακά εργαλεία για κάθε μορφής επίσκεψη, κάνοντας τον Δεκέμβριο τη μεγάλη μετάβαση μέσα από τη σύγχρονη προσέγγιση που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, στον τομέα του πολιτισμού. 

Το πλούσιο υλικό που κατέχει το Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών στα δύο κτίριά του (βιβλία, πίνακες, χειρόγραφα, χάρτες κ.ά.) είναι πλέον, κατά πολύ μεγάλο βαθμό (7.000 τεκμήρια) καταγεγραμμένο ψηφιακά, τεκμηριωμένο και ταξινομημένο στο ψηφιακό αρχείο/αποθετήριο, διευκολύνοντας την πρόσβαση του κοινού σε αυτό, μέσω της διαδικτυακής πύλης του. Το "Ψηφιακό Μουσείο" δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να περιηγηθεί στο υλικό, επιλέγοντας θεματική, κατά είδος ή χρονολογική ταξινόμηση. Μέσω αυτού του νέου τρόπου συνομιλίας μπορούν να οργανώνονται εικονικές εκθέσεις από τους επιμελητές, προσβάσιμες μέσω του διαδικτύου, με στόχο τη δυνατότητα και την ενθάρρυνση των ενδιαφερόμενων να επισκέπτονται τον χώρο και εξ αποστάσεως. Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά, όπως η ανάγνωση εκτενών κειμένων, η δυνατότητα μεγέθυνσης (zoom), η εκτύπωση εικόνων, η πρόσβαση σε άλλες σχετικές πηγές. 

Ο ιδρυτής και δωρητής του Μουσείου Λάμπρος Ι. Ευταξίας, "αναβιώνει" και σε ένα θεατρικού χαρακτήρα περιβάλλον, στην τραπεζαρία του σπιτιού του, καλωσορίζει τους επισκέπτες μιλώντας για το όραμά του. Έπειτα από ενδελεχή ιστορική έρευνα και εργασία μηνών, το ολόγραμμα του ιδρυτή εκτός από την πιστή εξωτερική του εμφάνιση, μιλά και με τη φωνή του ιδίου, όπως αυτή προέκυψε από προσομοίωση που έγινε με βάσει οπτικοακουστικό ντοκουμέντο ομιλίας του που βρέθηκε στο αρχείο του Μουσείου. Στην ολιγόλεπτη παρουσίαση του ολογράμματος του ιδρυτή του Μουσείου, προβάλλονται επιλεγμένα αντικείμενα και αρχειακά τεκμήρια από την συλλογή του. 

Το Καρναβάλι στην Ελλάδα | Το εμβληματικό έργο του του Νικόλαου Γύζη "ζωντανεύει" στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών

Στη συνέχεια, οι επισκέπτες μπορούν μέσω ειδικής εφαρμογής, να πραγματοποιήσουν εικονική περιήγηση 360ο σε όλους τους χώρους της μόνιμης συλλογής. Τους παρέχεται φωνητική και μέσα από κείμενα πληροφόρηση για τα εκθέματα, με ταυτόχρονη απεικόνιση της πορείας τους σε κάτοψη. Επίσης, δίπλα στο πρόπλασμα "Η Αθήνα του 1842" που σχεδίασε ο Ι. Τραυλός και κατασκεύασε ο Ν. Γερασίμωφ, έχει εγκατασταθεί διαδραστική οθόνη αφής με ψηφιακή απεικόνισή του, δίνοντας τη δυνατότητα περιήγησης στη τρισδιάστατη απεικόνιση της Αθήνας του 1842 και μέσω βιντεοπροβολής μπορεί να βλέπει πληροφορίες που αφορούν  εμβληματικά σημεία.

Συμπληρώνοντας τις εντυπωσιακές ψηφιακές προσθήκες, οι επισκέπτες συναντούν μέσα στο σαλόνι του Όθωνος, το βασιλικό ζεύγος "ζωντανό". Μέσα από ψηφιακές προβολές σε μορφή πίνακα ζωγραφικής, ο Βασιλιάς Όθων εξετάζει κρατικά έγγραφα, ενώ η Βασίλισσα Αμαλία συντάσσει ακόμα ένα τρυφερό γράμμα προς τον πατέρα της. Πιθανόν, ένα τέτοιο στιγμιότυπο προηγήθηκε της άφιξης των Φοινικόδεντρων στην Αθήνα! Το κοινό παρακολουθεί και συμμετέχει τις δράσεις και αλληλεπιδράσεις των πρωταγωνιστών, κοιτάζοντας "μέσα από την κλειδαρότρυπα", όπως εξελισσόταν μία μέρα στο βασιλικό παλάτι.

Αμαλία
Όθων

Στην Αθήνα του 1892 και το καρναβάλι της, μεταφέρει το νέο οπτικοακουστικό έργο που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για το Μουσείο με αφορμή τον εμβληματικό ζωγραφικό πίνακα του Νικόλαου Γύζη. Το μοναδικό έργο "Το Καρναβάλι στην Ελλάδα” εκτίθεται εδώ και χρόνια στην καρδιά της πόλης. Σήμερα, ζωντανεύει και μεταφέρει τους επισκέπτες του Μουσείου από τους δρόμους του Μονάχου στις γειτονιές της Πλάκας, ακολουθώντας το ζωγράφο σε ένα ζωντανό ταξίδι-αφήγημα με πλούσια γραφιστικά, ηχοτοπία, αφηγήσεις και εργαλεία που διεγείρουν τη φαντασία και ενεργοποιούν το συναίσθημα!

Γύζης

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου δήλωσε ότι το Μουσείο εισέρχεται ανανεωμένο στην δεύτερη 50ετία από της ιδρύσεως του με το έργο "”Ψηφιακή εμπειρία: Μια μέρα στη βασιλική οικία”. Ανάπτυξη, οργάνωση, τεκμηρίωση, διαχείριση και προβολή ψηφιακού περιεχομένου του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών", που συγχρηματοδοτήθηκε από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.