Εγκατάσταση Visualising the Voice of Maria Callas | Εγκαινιάζεται με δωρεάν είσοδο

Η εγκατάσταση εστιάζει στην εξερεύνηση της διαχρονικής σχέσης μεταξύ αρχιτεκτονικής και μουσικής.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023, στις 17.00, εγκαινιάζεται στο φουαγέ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ η εγκατάσταση Visualising the Voice of Maria Callas. Πρόκειται για πέντε νέες πειραματικές εγκαταστάσεις σε εικονική πραγματικότητα, οι οποίες προέκυψαν από το ομώνυμο workshop που συνδιοργάνωσαν η Εθνική Λυρική Σκηνή με το Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων (DmLab) του Πολυτεχνείου Κρήτης. Η εγκατάσταση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό –με ελεύθερη είσοδο– έως τις 21 Δεκεμβρίου, καθημερινά 10.00-21.00. Χορηγός του προγράμματος της ΕΛΣ για το Έτος Κάλλας είναι η ΔΕΗ. Το πρόγραμμα του Έτους Κάλλας υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της ΕΛΣ.

Η εγκατάσταση εστιάζει στην εξερεύνηση της διαχρονικής σχέσης μεταξύ αρχιτεκτονικής και μουσικής μέσα από την πειραματική ματιά των εργαλείων της Εικονικής Πραγματικότητας. Οι δέκα επιλεγμένοι συμμετέχοντες, οι οποίοι προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα επιστημών και τεχνών, υπό την καθοδήγηση του καλλιτέχνη George Cherouvim και των καθηγητών, των ερευνητών και των φοιτητών του Εργαστηρίου Ψηφιακών Μέσων (DmLab) της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, πειραματίζονται με τους ήχους συγκεκριμένων αποσπασμάτων από όπερες που έχει ερμηνεύσει η Μαρία Κάλλας, με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννησή της.

Οι πέντε πειραματικές εγκαταστάσεις σε εικονική πραγματικότητα επιχειρούν να συλλάβουν την αλληλεπίδραση του χώρου με τον ήχο, και συγκεκριμένα τον τρόπο με τον οποίο μεταβάλλεται η Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος όταν ακούγεται η φωνή της Μαρίας Κάλλας σε αποσπάσματα από όπερες όπως η Νόρμα του Μπελλίνι, η Τόσκα του Πουτσίνι και η Τραβιάτα του Βέρντι.

Το καινοτόμο εκπαιδευτικό εργαστήριο με τίτλο Visualising the Voice of Maria Callas δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Πολυτεχνείου Κρήτης, και σε συνέχεια του ερευνητικού έργου "Τρισδιάστατο Ψηφιακό Διαδραστικό Μοντέλο της Κεντρικής Σκηνής και των Παρασκηνίων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής". Μετά την εγκατάσταση στο φουαγέ της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, οι δημιουργίες θα εκτεθούν στη συνέχεια σε ψηφιακή μορφή στην GNO TV, καθώς και σε εκθεσιακό χώρο στα Χανιά την άνοιξη του 2024.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι:

Αλεξάνδρα Νιάκα

Βασιλική Καραθανάση

Ευάγγελος Ασλανίδης

Αντώνης Δημητρόπουλος

Μαριλένα Κουβίδη

Έλενα Δημοπούλου

Κωνσταντίνος Στρατουδάκης

Βαλεντίνα Φαραντούρη

Γιώργος Γκανίδης

Δήμητρα Πατσιώτη