Ένα μανιφέστο για το γυναικείο σώμα που γερνά και τη θέση του στην κοινωνία

Γυναίκες ηλικίας 50+, από διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά υπόβαθρα, μπορούν να επανασυσταθούν μέσα από την εξερεύνηση και την ανάπτυξη των παραστατικών τους δεξιοτήτων.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Είναι η γήρανση πρόβλημα για την κοινωνία μας; Πώς μπορούν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους, να δρουν ενεργά στο κοινωνικό σύνολο και να διεκδικούν την ορατότητά τους σήμερα; Υποστηρίζοντας έμπρακτα την ιδέα ότι όλοι έχουν κάτι να προσφέρουν, ο Κινητήρας συνεχίζει να δραστηριοποιείται δυναμικά στην εκπαίδευση ενηλίκων, περιλαμβάνοντας σταθερά στο πρόγραμμά του δράσεις που απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Επεκτείνοντας την καλλιτεχνική έρευνα και ενισχύοντας τη συμμετοχή του σε ανάλογες διεθνείς δράσεις, φέτος ο Κινητήρας επιστρέφει με ακόμα ένα Erasmus+ πρόγραμμα, αυτή τη φορά στον τομέα της Εκπαίδευσης Ενηλίκων.

ΚΑ2 Erasmus+ Maturing Korai

Μέσα από το ΚΑ2 Erasmus+ πρόγραμμα Maturing Korai, γυναίκες 50+ μαθαίνουν, γνωρίζουν νέες μεθόδους, εκπαιδεύτριες-τές και γυναίκες από άλλες χώρες και ενισχύουν τις δυνατότητες και ικανότητές τους, αλλά και τη δυναμική τους παρουσία σε μια κοινωνία που αντιμετωπίζει τη γήρανση ως περίοδο παύσης. Το Maturing Korai δίνει στις συμμετέχουσες την ευκαιρία να εκφράσουν και να μοιραστούν τον πλούτο αναμνήσεων, εμπειριών, γνώσεων και ικανοτήτων που κουβαλούν. Έτσι, όχι μόνο η κοινωνία μας μπορεί να γίνει πλουσιότερη και πιο πολύχρωμη, αλλά δημιουργείται και ένα αντίδοτο στα αρνητικά στερεότυπα και τον ηλικιακό ρατσισμό. 

Ένα μανιφέστο για το γυναικείο σώμα που γερνά και τη θέση του στην κοινωνία

Στο πρόγραμμα Maturing Korai γυναίκες ηλικίας 50+, από διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά υπόβαθρα, μπορούν να επανασυσταθούν μέσα από την εξερεύνηση και την ανάπτυξη των παραστατικών τους δεξιοτήτων. Μέσα σε έναν ποικιλόμορφο χώρο αποδοχής και δημιουργικότητας, οι συμμετέχουσες ανακτούν τη δύναμη και τις ηγετικές τους ικανότητες μετά την πανδημία και ενθαρρύνονται να ξεπεράσουν τα κοινωνικά στερεότυπα και τις προκαταλήψεις.

Maturing_Korae

Οι 3 οργανισμοί που παίρνουν μέρος σε αυτό το πρόγραμμα, Κινητήρας, Fresh Target και Calypso, έχουν μια πολύ κοινή προσέγγιση όσον αφορά τη δημιουργία τέχνης, την κοινωνική αφύπνιση και την ενίσχυση των δεξιοτήτων μέσω του χορού και του θεάτρου. Το Maturing Korai αποτελεί την αρχή για μια μακροπρόθεσμη συνεργασία μεταξύ των τριών εταίρων οργανισμών.

Η συνάντηση στην Ιταλία

Από 22 έως 29 Μαρτίου 2024 οι ομάδες από τους 3 συνεργαζόμενους φορείς συναντήθηκαν στην Βόρεια Ιταλία, στο πολιτιστικό κέντρο Artemista, για να γνωριστούν από κοντά και να ανταλλάξουν γνώσεις και καλές πρακτικές. Συμμετείχαν σε κοινά εργαστήρια, με εκπαιδεύτριες και από τους τρεις οργανισμούς και παρουσίασαν τη δουλειά που κάνουν ήδη στις χώρες τους με τους συντονιστές και τις συντονίστριές τους. 

Maturing_Korae

Το μανιφέστο 

Η τελική φάση του προγράμματος Maturing Korai αποτελείται από τη δημιουργία ενός μανιφέστο για το γυναικείο σώμα που γερνά και τη θέση του στην κοινωνία. Η συγγραφή θα γίνει από κοινού από όλες τις συμμετέχουσες και θα ολοκληρωθεί τέλος Μαΐου οπότε και ολοκληρώνεται το πρόγραμμα Erasmus+. Το μανιφέστο θα δημοσιευτεί σε ιστοσελίδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Erasmus+ Project Results Platform και EPALE), όπως και στην ιστοσελίδα του Κινητήρα. 

Maturing_Korae

Λίγα λόγια για τους συνεργαζόμενους φορείς του Κινητήρα 

Το Fresh Target Theatre Ensemble είναι ένας μη κερδοσκοπικός θεατρικός οργανισμός με έδρα την Κύπρο, που ασχολείται με το ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων στην Κύπρο και στο εξωτερικό, αλλά και με την πραγματοποίηση εργαστηρίων και σεμιναρίων, τόσο για επαγγελματίες όσο και για ερασιτέχνες. Έχει επίσης ξεκινήσει το πρόγραμμα "Sputnik Actors Lab” για μη προνομιούχους νέους που επιθυμούν να ασχοληθούν με το θέατρο και εβδομαδιαίες συναντήσεις με ομάδες γυναικών διαφόρων ηλικιών, που εξερευνούν κοινωνικά και πολιτικά θέματα μέσα από τις τεχνικές του θεάτρου.

Ο κύριος στόχος του ιταλικού φορέα Calypso είναι να υποστηρίξει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών και την ενδυνάμωση ανθρώπων και ομάδων, χρησιμοποιώντας τεχνικές και διαδικασίες θεάτρου και σε συνεργασία με σχολεία, ΜΚΟ και βιβλιοθήκες. Πρόσφατα το Calypso ξεκίνησε να εργάζεται με περιθωριοποιημένες ομάδες, διοργανώνοντας εργαστήρια με μη επίσημα εργαλεία, προκειμένου να συνδέσει τους ανθρώπους και να τους υποστηρίξει στην ανταλλαγή σκέψεων και αναγκών. 

Ο Κινητήρας

Ο Κινητήρας είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο καλλιτεχνικό δίκτυο που συνδέει επαγγελματίες κι ερασιτέχνες μέσα από τις παραστατικές τέχνες. Ξεκίνησε το 1995-96 ως ομάδα χορού με την ονομασία Κινητήρας Χοροθέαμα. Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αξίζει να αναφερθούν οι συμμετοχές σε ευρωπαϊκά προγράμματα και φεστιβάλ στην Ελλάδα και  το εξωτερικό και η εμπλοκή των νέων στον κοινωνικό διάλογο μέσω των παραστατικών τεχνών (Erasmus Youth Exchange/Training Programs). Επίσης, ο Κινητήρας διακρίνεται για τον τρόπο προσέγγισης της εκπαίδευσης και τις προτάσεις του στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω των παραστατικών τεχνών, για τον συμμετοχικό χαρακτήρα που διαπνέει τις δράσεις του και διαπερνά τοπικά και επαγγελματικά όρια και για τη δημιουργία της ομάδα ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Ω, που έχει ως όραμα την πρόσβαση των ενήλικων ώριμης ηλικίας στο χορό και στο θέατρο, μέσα από μία δημιουργική κοινότητα.