
Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 που απονεμήθηκαν την Τρίτη 14 Μαΐου στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης έδωσαν το έναυσμα για την αναγκαία ανανέωση της εθνικής μας γαστρονομίας, προτρέποντας τους εστιάτορες και τους σεφ να ερευνήσουν, να μελετήσουν και να εξελίξουν τις τοπικές μας κουζίνες, αναδεικνύοντας τους γαστρονομικούς θησαυρούς που παραμένουν ανεκμετάλλευτοι.
Διαβάστε αναλυτικά τον λόγο της Άννης Ηλιοπούλου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024.
"Πάει καιρός τώρα, που παρακολουθώντας την πορεία της Ελληνικής Κουζίνας στην εστιατορική σκηνή της Ελλάδας, προβληματιζόμαστε για την εξέλιξη της και για το μέλλον της. Εισπράττουμε ταυτόχρονα δύο διαφορετικά συναισθήματα: Από την μία πλευρά ικανοποίηση για το γαστρονομικό της επίπεδο που συνεχώς ανεβαίνει, για την δημιουργικότητα και τις άψογες τεχνικές των σεφ της, αλλά και από την άλλη μια μεγάλη απογοήτευση.
Μας στεναχωρεί και μας προβληματίζει η στασιμότητα της σε ότι αφορά στην ανάδειξη της, η απομάκρυνση από τις ρίζες και την ιστορία της και η συρρίκνωση της σε 50 το πολύ πιάτα που την εκπροσωπούν σήμερα, είτε στην παραδοσιακή είτε στη σύγχρονη εκδοχή της. Και μας γεννά απορίες, το γιατί οι σύγχρονοι Έλληνες σεφ που δημιουργούν Ελληνική Κουζίνα αρνούνται να μπουν στην ουσία της, στη ψυχή της και τους γαστρονομικούς θησαυρούς που κρύβουν, αφήνοντας ανεκμετάλλευτες τις τοπικές κουζίνες στους κατά τόπους όπου επιχειρούν.
Δείτε περισσότερα στο athinorama.gr