Νέα κινηματογραφική σεζόν χωρίς Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας δε νοείται τα τελευταία 47 χρόνια, περίοδο δηλαδή που διοργανώνεται ο θεσμός ο οποίος έχει ταυτιστεί με το φθινοπωρινό συναπάντημα σινεφίλ, επαγγελματιών και μη, αλλά και με την ανάδειξη των φρέσκων ταλέντων του παγκόσμιου σινεμά. Φέτος, το φεστιβάλ διεξάγεται από τις 2 έως και τις 8/9, κάνοντας προσωρινά τη μακεδονική πόλη κινηματογραφική πρωτεύουσα της χώρας. Προτού αναπτύξουμε τα φετινά highlights του προγράμματος, θυμίζουμε πως εάν είστε κάτοικοι Ελλάδας, οι ταινίες είναι διαθέσιμες και ψηφιακά, δωρεάν, στη ψηφιακή πλατφόρμα που βρίσκετε εδώ.
Το πραγματικά πληθωρικό πρόγραμμα φιλοξενεί περισσότερες από 200 μικρού μήκους από 39 χώρες, εκ των οποίων οι 148 διεκδικούν τις δάφνες του θεσμού συμμετέχοντας στα επτά διαγωνιστικά τμήματα. Εδώ αξίζει να επισημάνουμε πως οι δημιουργοί του εθνικού και του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος που θα αποσπάσουν τον αντίστοιχο Χρυσό Διόνυσο, ήτοι το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ, λαμβάνουν αυτόματα μέρος στη διαδικασία ανάδειξης των υποψηφιοτήτων για το Όσκαρ καλύτερης διεθνούς ταινίας μικρού μήκους, αλλά και εκείνων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Ας περάσουμε, όμως, στο προκείμενο. Παραδοσιακά, την πλειονότητα της προσοχής κερδίζει το εθνικό διαγωνιστικό τμήμα και όχι άδικα. Από εκεί προκύπτουν οι σκηνοθέτες που αργότερα καθιερώνονται στο ελληνικό σινεμά, εξάλλου μέσα από αυτό έχουν αναδειχθεί ονόματα όπως ο Γιάννης Οικονομίδης. Έπειτα, μεγάλος αριθμός των δημιουργών δίνει το "παρών" στη Δράμα, με αποτέλεσμα να ευδοκιμούν οι συζητήσεις, οι γνωριμίες και γενικώς το "σούσουρο" γύρω από τις προβολές. Ομολογουμένως, είναι ένα κλίμα που σπανίως συναντά κανείς σε αυτό το βαθμό, ακόμα και σε φεστιβάλ του εξωτερικού. Φέτος, λοιπόν, το Χρυσό Διόνυσο διεκδικούν 27 μικρού μήκους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται γνώριμα ονόματα σκηνοθετών από προηγούμενα lineup.
Ο Αλέξανδρος Σκούρας, κάτοχος Χρυσού Διόνυσου με τον "Κύβο" (2016), παρουσιάζει τις ασπρόμαυρες "Αλκυονίδες", οι οποίες με φόντο ένα ορεινό χωριό αφηγούνται το δράμα μιας αγρότισσας που βλέπει να εκδηλώνονται απροσδόκητοι τριγμοί στα σχέδια του γάμου της. Ο Χανιώτης σκηνοθέτης Σταύρος Μαρκουλάκης, μετά την πολύτιμα τολμηρή "Madonna f64.0" (2020, βραβείο Drama Queer), επανέρχεται με το "Τα Περιστέρια Αρρωσταίνουν Όταν Η Πόλη Φλέγεται", μια αστική ρομαντική ιστορία που εξελίσσεται την πιο καυτή μέρα του καλοκαιριού. Η ταινία έχει ήδη συμμετάσχει σε σημαντικά φεστιβάλ του εξωτερικού, όπως εκείνα του Κλερμόν-Φεράν και του Σαράγεβο. Με τη σειρά της, η κάτοχος του βραβείου της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφων του 2020 με το "Goads", Ίρις Μπαγλανέα, στο "Zange" επικεντρώνεται σε μια τετραμελή οικογένεια που ζει απομονωμένη σε έναν υδροβιότοπο. Η μητέρα προσπαθεί με κάθε κόστος να διαφυλάξει την αθωότητα των παιδιών της, άγχος το οποίο μπορεί να την οδηγήσει στα άκρα.
Δείτε περισσότερα στο athinorama.gr