Baked Alaska | Το πιο κομψό επιδόρπιο για τη νέα χρονιά

Η ιστορία του εορταστικού γλυκού και πού θα το απολαύσετε στην πιο εκλεπτυσμένη εκδοχή του.

"Το εμβληματικό, απόλυτα εορταστικό επιδόρπιο των ξενοδοχείων 5 αστέρων δεν ήταν ποτέ ένα γλυκό που ο κόσμος έφτιαχνε στο σπίτι, αλλά ήταν σχεδόν πάντα συνυφασμένο με τη χλιδή των μεγάλων πάρτυ και των εκλεπτυσμένων ρεβεγιόν. Στο συλλογικό μας ασυνείδητο, το Baked Alaska το μεταφέρουν μετρ με στενό μαύρο φράκο και λευκά γάντια, πάνω σε επάργυρους δίσκους με κάλυμμα σε σχήμα καμπάνας. Τα αποκαλυπτήρια γίνονται με κινήσεις ταχυδακτυλουργού για να ακολουθήσει το τελετουργικό φλαμπάρισμα, με παλαιωμένο κονιάκ ή ρούμι, αφού τα φώτα έχουν χαμηλώσει και το θέαμα είναι η κορύφωση της γιορτής" λέει η Εύη Παπαδοπούλου, ιδιοκτήτρια των Le Greche

Η ιστορία πίσω από το γλυκό

Η ιστορία του Baked Alaska αποτελεί ένα μικρό μυστήριο. Ο γάλλος chef Charles Ranhofer από το θρυλικό Delmonico’s Restaurant στη Νέα Υόρκη, υποστήριξε ότι δημιούργησε το εν λόγω γλυκό για να γιορτάσει το γεγονός ότι οι Ρώσοι πούλησαν την Αλάσκα στους Αμερικανούς το 1867. Αλλά το glace au four είχε κάνει εμφανίσεις σε διάφορες μορφές από τις αρχές του 19ου αιώνα. 

Πρώιμες μορφές του Baked Alaska είχαν παρουσιαστεί ήδη από το 1802. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, ο Thomas Jefferson ήταν ένας από τους πρώτους προέδρους που σέρβιραν παγωτό σε κρατικό συμπόσιο στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με την ιστορία, ο Jefferson ζήτησε το παγωτό να σερβιριστεί σε μια ζεστή ζύμη. Το 1804, ο Αμερικανός φυσικός Benjamin Thompson Rumford - ο οποίος εφηύρε αρκετές συσκευές μαγειρέματος, ήταν περίεργος για το πόσο αντέχουν τα χτυπημένα ασπράδια αυγών στη θερμότητα. Αυτό που ανακάλυψε ήταν ένα νέο επιδόρπιο, το οποίο ονόμασε "ομελέτα έκπληξη".

Μέχρι τη δεκαετία του 1850, τα παγωτά "βόμβες" - σε μοναδικά διαμορφωμένα καλούπια γεμάτα με custard cream μέσα από το παγωμένο περίβλημα - ήταν δημοφιλή στα επίσημα δείπνα και ως συνοδευτικά επιδόρπια με το τσάι. Το βιβλίο μαγειρικής της Aunt Mary, The Philadelphia Housewife (1855) , ήταν το πρώτο που παρουσίασε μια ψημένη μαρέγκα, συμπεριλαμβανομένων και των  ‘Apples aux Pommes’ και ‘Baked Alaska Apple Pie.’

Μέσα σε μια δεκαετία κυκλοφόρησαν αρκετές εκδοχές του γλυκού σε όλο τον κόσμο.  Και παρόλο που ήταν ήδη ένα δημοφιλές πιάτο, οι ισχυρισμοί για τη γέννησή του συνεχίζονταν. Το 1866, ο Baron Leon Brise δήλωσε ότι ήταν ο chef Balzac που εισήγαγε το επιδόρπιο στη Γαλλία. H Baked Alaska συνέχιζε να κερδίζει έδαφος μέχρι που παρουσιάστηκε με το σύγχρονο όνομά της στο βιβλίο μαγειρικής The Original Fannie Farmer (1896).

To Baked Alaska των Le Greche

"Δεν πιστεύω πως υπάρχει γλυκό που να έχει περισσότερες αστικά εορταστικές αναφορές από την Baked Alaska, και τα Le Greche την παρουσιάζουν με περηφάνια και αμέτρητες ευχές. Την έχουμε φροντίσει σαν το επιδόρπιο της δικής μας γιορτής, με λεπτότατες στρώσεις υγρού κέικ σοκολάτας, πλούσιο gelato σκούρας σοκολάτας, απαλή κρέμα με βανίλια Μαδαγασκάρης και υποψία εσπεριδοειδών, και μια κατακόκκινη καρδιά ξινούτσικο σορμπέ από φρούτα του δάσους, κλεισμένα όλα αυτά σε ένα σύννεφο λευκής μαρέγκας με γευστικούς τόνους καραμέλας. Το φλαμπάρισμα την κάνει λίγο πιο boosy και μαλακώνει ελαφρώς το παγωτό, δίνοντας ένα ακόμη πιο εκμαυλιστικό αποτέλεσμα" εξηγεί η Εύη Παπαδοπούλου. 

Καλό θα ήταν να την προ-παραγγείλετε γιατί η παραγωγή της είναι limited edition. Θα την παραλάβετε σε ισοθερμικό κουτί που θα την διατηρήσει για τουλάχιστον 1 ώρα εκτός κατάψυξης, και αναλυτικές οδηγίες για να την ανάψετε και να την κόψετε ιδανικά. 

Info

Le Greche Σύνταγμα, Μητροπόλεως 16Α τηλ: 2167006458

Le Greche Ψυχικό, Λυκούργου 2, τηλ: 2130416299

Le Greche Αγία Παρασκευή, Λ.Μεσογείων 456, τηλ: 2100101617