Κουτάκια αναψυκτικών γίνονται πορσελάνινα γλυπτά εμπνευσμένα από τη Δυναστεία των Μινγκ

Παράδοση και εκσυγχρονισμός μέσα από τη ματιά του καλλιτέχνη Lei Xue.

Ο Κινέζος γλύπτης, ζωγράφος, φωτογράφος και video artist Lei Xue εξερευνά συχνά την έμφυτη ένταση ανάμεσα στην παράδοση και τον εκσυγχρονισμό σε έργα που χαρακτηρίζονται από τη διαφορετικότητα. Μία σειρά που απεικονίζει αυτό το ενδιαφέρον για τη σχέση ανάμεσα στο παλιό και το νέο είναι το Drinking Tea, μια δημιουργική και κωμική συλλογή γλυπτών. 

Κάθε γλυπτό έχει κατασκευαστεί από τον Xue για να μοιάζει με τσαλακωμένο, τενεκεδένιο κουτάκι αναψυκτικού. Φτιαγμένα από λευκή πορσελάνη και ζωγραφισμένα με μπλε σχέδια, τα κομμάτια είναι εμπνευσμένα από τη δυναστεία των Μινγκ, με ένα έξυπνο, σύγχρονο twist στην παραδοσιακή κεραμική.

Κουτάκια αναψυκτικών γίνονται πορσελάνινα γλυπτά εμπνευσμένα από τη Δυναστεία των Μινγκ

Όπως και η αισθητική του προσέγγιση, έτσι και η επιλογή του Xue για τα εν λόγω γλυπτά έχει τις ρίζες της στην ιστορία. Σύμφωνα με τη Gallery Martina Deterrer, "Η ανάγκη των ανθρώπων να πίνουν εκδηλώνεται τόσο στην εξωτερική μορφή των δοχείων όσο και στο σχεδιασμό τους. Είναι ένα θέμα διαχρονικό και διαρκεί σε ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας". Ο καλλιτέχνης συγκρίνει τη συνήθειά μας να καταναλώνουμε αναψυκτικά με τη ρουτίνα του τσαγιού κατά τη διάρκεια της Δυναστείας των Μινγκ, σημειώνοντας ομοιότητες μεταξύ της ταχύτητας με την οποία πίνουμε καθώς επίσης και την έλλειψη σεβασμού απέναντι στα δοχεία. 

lei-xue-drinking-tea

Εκτός από το στυλ και το ιστορικό πλαίσιο του Drinking Tea, η διαδικασία πίσω από τα πορσελάνινα κουτιά επικοινωνούν επίσης τις απόψεις του Xue για το παρελθόν και το παρόν. Σε αντίθεση με τα πραγματικά κουτιά αναψυκτικών, τα επανεπεξεργασμένα κομμάτια δεν κατασκευάστηκαν μαζικά ή σε κάποιο εργοστάσιο. Πρόκειται για γλυπτά, ζωγραφισμένα εξ ολοκλήρου με το χέρι, μια πρακτική ιδιαίτερα γνώριμη και αγαπητή στον καλλιτέχνη. 

lei-xue-drinking-tea

Μπορείτε να δείτε περισσότερα έργα στο Artsy και στο website της Gallery Martina Deterrer.

Φωτογραφίες: Lei Xue