Το elBulli1846 του Ferran Adrià ανοίγει την άνοιξη

Η επιστροφή του θρυλικού εστιατορίου και η εξέλιξή του.

Με ανυπομονησία περίμενε η γαστρονομική κοινότητα το επόμενο βήμα του Ισπανού chef Ferran Adrià μετά το κλείσιμο του θρυλικού εστιατορίου El Bulli. Οι φήμες μιας μαγειρικής ακαδημίας ή η επαναλειτουργία του εστιατορίου αποδείχθηκαν αβάσιμες και σιγά-σιγά, ένα έργο επικεντρωμένο στην επιδίωξη της καινοτομίας φαινόταν να βγαίνει από τη φαντασία της μαγειρικής ιδιοφυΐας του Adria. Τελικά, οκτώ χρόνια μετά το El Bulli επιστρέφει ξανά. Το 'elBulli1846' δεν θα σερβίρει όμως φαγητό, αλλά θα λειτουργήσει ως ένα μουσείο - εργαστήριο αφιερωμένο στη γαστρονομική καινοτομία. 

Ο Adrià άφησε πίσω του την εστιατοριακή σκηνή όταν ήταν ακόμα στην καλύτερή του στιγμή, για να ιδρύσει το elBullifoundation όπου διατήρησε το ήθος, τη φιλοσοφία και το πνεύμα της καινοτομίας στη γαστρονομία. Ο master της μοριακής γαστρονομίας προσέγγισε τη μαγειρική με τον πιο avant-garde τρόπο και κατάφερε να αποκτήσει τρία αστέρια Michelin και να βρεθεί για πέντε φορές στην κορυφή των World’s 50 Best Restaurants, σημειώνοντας ένα πραγματικό ρεκόρ. 

Τι είναι το elBulli1846

Το elBulli1846 θα λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος και ταυτόχρονα εργαστήριο αφιερωμένο στη μελέτη, την έρευνα και τον πειραματισμό για τη δημιουργία . Οι εκθέσεις θα χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο εργασίας, με "ιδιαίτερη έμφαση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις". Σύμφωνα με τον Adria, το elBulli1846 "πρόκειται να είναι πολλά πράγματα, αλλά ουσιαστικά μια εξέλιξη του El Bulli, ως ένα επεξηγηματικό κομμάτι που αφορά την καινοτομία". Η ημερομηνία στο όνομα elBulli1846 είναι μια αναφορά στην ημερομηνία γέννησης στον Auguste Escoffier, τον αποκαλούμενο "βασιλιά των chefs".

Το κέντρο καινοτομίας elBulli1846 θα λειτουργήσει στο χώρο του αρχικού εστιατορίου El Bulli στην πόλη Roses της βορειανατολικής Ισπανίας. Αποτελείται από διάφορους δημιουργικούς χώρους και θα καταλαμβάνει συνολικά 1.500 τετραγωνικά μέτρα εσωτερικού χώρου και 3000 τετραγωνικά μέτρα εξωτερικού. Εκτός από το μόνιμο εκθεσιακό χώρο, θα υπάρχουν και άλλοι χώροι των οποίων η χρήση θα αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. 

Μια ανακαινισμένη σάλα και μια κουζίνα έχουν προστεθεί στο χώρο ενώ θα εργάζεται μια ομάδα 15 -20 ατόμων. "Θα υπάρχει κουζίνα και τραπεζαρία, αλλά δεν θα είναι ακριβώς ένα εστιατόριο" δήλωσε ο Ισπανός chef. "Οι άνθρωποι μπορούν να τρώνε, βέβαια, και θα δημιουργούμε πιάτα αλλά δεν θα είναι ανοιχτά στο κοινό όπως πριν". Ο ίδιος ο Adrià, είχε αναφέρει ότι το elBulli1846 θα άνοιγε τις πύλες του τον Φεβρουάριο του 2020 αλλά αυτό μετατέθηκε για την άνοιξη.