Marc Newson | Παρουσιάζει την πρώτη του ατομική έκθεση στην Ελλάδα

Η Gagosian θα παρουσιάσει στην Αθήνα έπιπλα που έχει σχεδιάσει ο Marc Newson.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Ο Marc Newson παρουσιάζει στην Αθήνα τα νέα έπιπλα περιορισμένης έκδοσης που έχει σχεδιάσει. Πρόκειται για την πρώτη ατομική του έκθεση στην Ελλάδα και τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Οκτωβρίου. Έχοντας ως έμπνευση τα παραδοσιακά χρώματα της χώρας, στην έκθεση παρουσιάζονται αντικείμενα σε γαλάζιο και λευκό, καθώς και κομμάτια φτιαγμένα από μάρμαρο που παντρεύουν τα κλασσικά υλικά με την προηγμένη τεχνολογία. Όπως αναφέρει ο Newson: "Πάντα ένιωθα κοντά στην Ελλάδα και στην ελληνική κουλτούρα, και είναι τιμή μου που παρουσιάζονται τα έργα αυτά στην Αθήνα."

Έχοντας γίνει για πρώτη φορά ευρέως γνωστός με το Lockheed Lounge (1988), ένα ανάκλιντρο από φύλλα αλουμινίου καρφωμένα μεταξύ τους, ο Newson έχει παραμείνει στο προσκήνιο του σύγχρονου ντιζάιν επί τέσσερις δεκαετίες, σχεδιάζοντας αντικείμενα για μαζική κατανάλωση αλλά και ειδικές παραγγελίες. Συνεργαζόμενος σε διάφορους τομείς με ορισμένες από τις καλύτερες εταιρείες του κόσμου, είναι διάσημος για την καινοτομική του προσέγγιση.

Στην έκθεση στην Αθήνα παρουσιάζεται μια νέα κλουαζονέ καρέκλα και ανάκλιντρο (και τα δύο έργα του 2022). Το χάλκινο σώμα τους είναι διακοσμημένο σε όλη του την επιφάνεια με κύκλους σε περίτεχνη διάταξη και μοριακά μοτίβα "οργόνης". Η χρήση από τον Newson της αρχαίας τεχνικής του κλουαζονέ —που παραδοσιακά χρησιμοποιείται για μικρά διακοσμητικά αντικείμενα— ανακαλεί τις ρίζες του ως κοσμηματοποιού και αργυροχόου. Η απόφασή του να εντάξει το σμάλτο σε έπιπλα μεγάλης κλίμακας γέννησε την ανάγκη ανάπτυξης νέων μορφών παραγωγής. Τεχνίτες στο Πεκίνο προσαρμόζουν τα cloisons, τα διαχωριστικά από χάλκινο σύρμα, πάνω στη φόρμα του επίπλου, ενθέτουν το σμάλτο στους σαφώς περιγεγραμμένους χώρους που δημιουργούνται, και στη συνέχεια ψήνουν τα κομμάτια μέχρι και δώδεκα φορές σε τεράστιους, ειδικά διαμορφωμένους κλιβάνους.

Marc Newson | Παρουσιάζει την πρώτη του ατομική έκθεση στην Ελλάδα
Blue Glass Coffee Table, 2022, ©Marc Newson Photo: Jaroslav Kviz

Σε αντίστοιχο πλαίσιο αναζήτησης των ορίων των υλικών, είναι και τα έργα του Newson από χυτό γυαλί και μουράνο. Η τεχνική αυτή μας έδωσε το Blue Glass Coffee Table (2022) και το Blue Glass Chair (2017), φόρμες από συμπαγές γυαλί σε λαμπερά χρώματα με το κάτω τμήμα που τις στηρίζει να είναι φτιαγμένο από γυαλί χωρίς χρώμα. Όσον αφορά τα κλουαζονέ, ο Newson προσαρμόζει την τεχνική αυτή των μικρών αντικειμένων σε μια κλίμακα πρωτοφανή με το Murrina White and Blue Table (2022). Σε μια σύγχρονη προσαρμογή της παραδοσιακής τεχνικής μουράνο, η οποία έχοντας τις απαρχές της στη Μεσόγειο των αρχαίων χρόνων τελειοποιήθηκε στη Βενετία του δέκατου έκτου αιώνα, ράβδοι από πολύχρωμο γυαλί κόβονται και στη συνέχεια συγκολλώνται για να αποκαλύψουν διατομές με πυκνή διακόσμηση. Τα μικρά αυτά κομμάτια τοποθετούνται σε καλούπια και ξαναψήνονται για να αποκτήσουν το τελικό τους σχήμα.

Gagosian
Blue glass chair, 2017, ©Marc Newson

Κάθε ένα από τα Extruded (τραβηγμένα), όπως τα ονομάζει, τραπέζια καρέκλες και κονσόλες του Newson είναι σκαλισμένο σε ένα ενιαίο κομμάτι λευκό μάρμαρο Καρράρας ή γκρίζο μάρμαρο Μπαρντίλιο (2006). Η αρχική σύλληψη αφορά δισδιάστατες καμπυλόγραμμες φόρμες που στη συνέχεια έχουν προεκταθεί στην τρίτη διάσταση, δημιουργώντας δυναμικά και συνεχή σχήματα. Τα συμπληρώνουν μαρμάρινα τραπέζια που έχει διαμορφώσει η περιστρεφόμενη κεφαλή κοπής από ένα ενιαίο κομμάτι μαρμάρου. Προέκταση αυτών των έργων είναι το Extruded Ribbon Console (2022), μια νέα φόρμα κατασκευασμένη από πέτρα Αθούλ Μακάουμπας με τους ιδιαίτερους μπλε τόνους της.

Η έκθεση στην Αθήνα περιλαμβάνει και σανίδες κυματοδρομίας σε μπλε (2015-16) και σε μη επιχρωματισμένο αλουμίνιο (2017), με χάι τεκ ντιζάιν που ξεκίνησαν ως πρωτότυπα για τον σέρφερ Garrett McNamara. Αυτήν τη συνδιαλλαγή ανάμεσα στην ιστορία και στην καινοτομία έρχεται να συμπληρώσει, δένοντας την έκθεση, η γλυπτική κλεψύδρα Blue Hourglass (2022), που έχει κατασκευαστεί στη Βασιλεία. Χειροποίητη, φυσητή από ένα μόνο κομμάτι βοριοπυριτικό γυαλί, περιέχει εκατομμύρια νανοσφαιρίδια από μπλε ατσάλι που έχουν κατασκευαστεί με μεγάλη ακρίβεια μέσω ειδικής θερμικής επεξεργασίας σε συνεργασία με τον ελβετό ωρολογοποιό De Bethune. Κομψά και τολμηρά, τα σχέδια του Newson απηχούν τόσο το παρελθόν όσο και το παρόν, δημιουργώντας αντικείμενα που είναι ταυτόχρονα σύγχρονα και άχρονα.

MARC NEWSON
Εγκαίνια: Τρίτη, 25 Οκτωβρίου, 7-9 μ.μ.
25 Οκτωβρίου 2022 - 7 Ιανουαρίου 2023
Αναπήρων Πολέμου 22, Αθήνα

Κεντρική φωτο: Cloisonné White and Blue Lounge, 2022, Photo: Paris Tavitian, Courtesy of Gagosian