Σύμη | Αρχιτεκτονική που αποπνέει αστική πολυτέλεια και αίγλη

Αν και στο νοτιοανατολικό άκρο του Αιγαίου, η Σύμη μοιάζει βγαλμένη από ιταλική ταινία, με πεντακάθαρα νερά και υπέροχη αρχιτεκτονική.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Προσεγγίζοντας με το λιμάνι της Σύμης, αφήνοντας το βλέμμα να περιπλανηθεί στα πολύχρωμα νεοκλασικά που βρίσκονται αμφιθεατρικά σκαρφαλωμένα στο ύψωμα που ανοίγεται απέναντι, ένα οίκημα ξεχωρίζει. Γνωστό στους ντόπιους ως Αρχοντικό Μαστορίδη, με μια ιστορία ταυτισμένη με αυτήν του νησιού, αφού εγκαταλείφθηκε για δύο δεκαετίες, πρόσφατα ανακαινίστηκε και μετατράπηκε σε ένα πολυτελές boutique hotel, το "1900".

Ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Ζωγράφος, με καταγωγή από το νησί της Σύμης, αφού έζησε και δούλεψε 10 χρόνια στη Νέα Υόρκη, επέστρεψε στην Ελλάδα το 1999 και από το 2003 περνά πολλούς μήνες τον χρόνο στη Σύμη δίνοντας ζωή σε πολλά οικήματα στο νησί. "Είναι τιμή και μεγάλη ευθύνη για κάθε αρχιτέκτονα να δουλεύει με παλιά κτίρια" αναφέρει ο Δημήτρης Ζωγράφος: "Η Σύμη είναι ο τόπος των προγόνων μου. Έτσι, εξ ορισμού η συναισθηματική μου εμπλοκή με οτιδήποτε καταπιάνομαι είναι δεδομένη και πιστεύω ότι αυτό αντανακλάται και στις δουλειές μου. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι φαντάζεσαι τους προγόνους σου να σε κοιτούν με ένα πλατύ χαμόγελο".

Σύμη | Αρχιτεκτονική που αποπνέει αστική πολυτέλεια και αίγλη

Φτάνοντας στο "1900", ο επισκέπτης αντικρίζει την όμορφη αυλή στην οποία φτάνει η θαλασσινή αύρα δημιουργώντας μια ιδιαίτερα ευχάριστη αίσθηση. Μπαίνοντας στον χώρο, μπορείς να διακρίνεις την ιστορία και την αίγλη του κτιρίου που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα παρατηρώντας τα φιλοτεχνημένα ψηλά ταβάνια που μοιάζουν με έργα τέχνης, τα παραδοσιακά έπιπλα, τα φωτεινά χρώματα και τα vintage στοιχεία στη διακόσμηση.

Περιπλανώμενος στους χώρους του ξενοδοχείου, ο επισκέπτης παρακολουθεί τη γοητεία του παρελθόντος να συναντά τις σύγχρονες ανέσεις και αισθητική. Στο ισόγειο βρίσκονται τα δύο από τα τέσσερα δωμάτια του ξενοδοχείου. Καθένα από αυτά είναι επιμελημένα με μεγάλη φροντίδα. Η μεγάλη σουίτα "1901" δημιουργήθηκε από την ένωση των δύο κύριων δωματίων της έπαυλης, του καθιστικού και της σάλας. Τα ψηλά ταβάνια, φιλοτεχνημένα από καλλιτέχνες της εποχής, αναπαριστούν τον θεό Έρωτα και τραβούν αμέσως το βλέμμα, ενώ τα δύο μεγάλα παράθυρα λούζουν τον χώρο με φως και προσφέρουν υπέροχη θέα στο λιμάνι.

Σύμη
Η υπέροχη θέα στο λιμάνι από τον επάνω όροφο.
Σύμη
Η μεγάλη σουίτα "1901".


Από το μπαλκόνι της ο επισκέπτης μπορεί να χαλαρώσει βλέποντας να απλώνεται μπροστά του ένα μαγευτικό σκηνικό. Η παλιά κουζίνα του σπιτιού μετατράπηκε στο δωμάτιο "1902", το οποίο έχει διατηρήσει ανέπαφα στοιχεία του παρελθόντος, όπως το τζάκι και η χτιστή ντουλάπα. Το μπάνιο με τα εντυπωσιακά ρετρό πλακάκια, χτισμένο σε βράχο, δίνει στον επισκέπτη την αίσθηση ότι κάνει το ντους του με θέα τη φύση. Φως και εκπληκτική θέα χαρίζει στον επισκέπτη το δωμάτιο "1903", ενώ στο "1904" τα γεωμετρικά μοτίβα που σχηματίζουν τα ρετρό πλακάκια αποτελούν μια σύνθεση υψηλής αισθητικής. Παράλληλα, πολλά από τα vintage στοιχεία που έχουν διατηρηθεί στον χώρο συμβάλλουν στην ηρεμία και τη γαλήνη του δωματίου.

Σύμη
Η ξύλινη σκάλα που οδηγεί στον επάνω όροφο και το εντυπωσιακό δάπεδο σκακιέρα.

"Το "1900” είναι ένα από τα πιο εμβληματικά παραδείγματα αστικής νεοκλασικής αρχιτεκτονικής στη Σύμη. Εγκαταλελειμμένο για περίπου 20 χρόνια, η κατάστασή του χειροτέρευε χρόνο με τον χρόνο. Για μένα ήταν εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι είχε ουσιαστικά παραμείνει αναλλοίωτο και διατηρούσε την αύρα μιας άλλης εποχής"
αναφέρει ο Δημήτρης Ζωγράφος και προσθέτει: "Στόχος μας ήταν να αναδείξουμε και να επαναφέρουμε την αίγλη του κτιρίου, ενώ παράλληλα έπρεπε να εξασφαλίσουμε στους καλεσμένους μας τις βασικές ανέσεις του 21ου αιώνα. Οι επεμβάσεις που έγιναν ήταν συμπληρωματικές και όχι ανταγωνιστικές με τα υπάρχοντα στοιχεία του κτιρίου. Επιθυμία μας ήταν να υπάρχει μια αρμονία μεταξύ του παλιού και του καινούριου στα όρια του μη ορατού".

Σύμη
Άποψη της μεγάλης σουίτας.

Ανεβαίνοντας την ξύλινη σκάλα, στον επάνω όροφο βρίσκεται η βεράντα με ανεμπόδιστη θέα στο λιμάνι. Εκεί το απέραντο γαλάζιο προσφέρει μια αίσθηση ευεξίας και ελευθερίας. Η προνομιακή θέση του ξενοδοχείου και οι ανοιχτοί ορίζοντές του κρατούν τον επισκέπτη καλά "κρυμμένο", προστατευμένο από τα αδιάκριτα βλέμματα ενώ ταυτόχρονα του επιτρέπουν να παρατηρεί την κίνηση στο αμφιθεατρικά χτισμένο λιμάνι με τα γραφικά πολύχρωμα κτίρια. Το "1900" γίνεται το ιδανικό ορμητήριο για να ανακαλύψει κανείς τις ομορφιές του νησιού. Ένα μικρό νησί, που όμως ασκεί μεγάλη επίδραση στον ταξιδιώτη. Η ιδιαίτερη θέση του –βρίσκεται μέσα σε έναν κόλπο και ουσιαστικά προστατεύεται από τους βόρειους ανέμους– του χαρίζει ένα μοναδικό μικροκλίμα του που το κάνει να διαφέρει από αυτό των υπόλοιπων νησιών του Αιγαίου. Το νησί της Σύμης είναι ένας τόπος γαλήνιος, που καταφέρνει να μεταδίδει τη γαλήνη και την ηρεμία και σε αυτόν που την επισκέπτεται.

Σύμη
Το φωτογραφικό project του βραβευμένου φωτογράφου George Tatakis με παραδοσιακές στολές της Σύμης στους χώρους του ξενοδοχείου "1900".
Σύμη
Το φωτογραφικό project του βραβευμένου φωτογράφου George Tatakis με παραδοσιακές στολές της Σύμης στους χώρους του ξενοδοχείου "1900".
Σύμη
Το φωτογραφικό project του βραβευμένου φωτογράφου George Tatakis με παραδοσιακές στολές της Σύμης στους χώρους του ξενοδοχείου "1900".

Η πρώτη επαφή με το νησί ξεκινά με μια ενδιαφέρουσα βόλτα στον οικισμό της Σύμης, που ο επισκέπτης μπορεί να προσεγγίσει με τα πόδια. Είναι ένας από τους ομορφότερους, μεγαλύτερους και καλύτερα προστατευμένους οικισμούς και η περιοχή που έχει βάλει στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη τη Σύμη. Ο περίπατος στο χωριό, που βρίσκεται ψηλά στον οικισμό, και το κατέβασμα μέχρι τον Γιαλό είναι η διαδρομή που θα κάνει τον επισκέπτη να γνωρίσει και να νιώσει με όλες του τις αισθήσεις τον τόπο. Μην παραλείψετε να κάνετε μια επίσκεψη στο πρόσφατα ανακαινισμένο αρχαιολογικό μουσείο στο χωριό, το οποίο έχει μεγάλο αρχιτεκτονικό –και όχι μόνο– ενδιαφέρον.

Σύμη

Επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο, ο επισκέπτης γρήγορα διαπιστώνει πως το "1900" σου δίνει την αίσθηση πως φιλοξενείσαι σε ένα σπίτι. Η ατμόσφαιρα και η εμπειρία που ήθελε να δημιουργήσει ο Δημήτρης Ζωγράφος ήταν αυτή ενός ταξιδιού στον χρόνο αλλά ταυτόχρονα και μιας απόλυτα εξατομικευμένης εμπειρίας με βάση τα ενδιαφέροντα του επισκέπτη. Μεγάλη προσοχή το ξενοδοχείο δίνει στην καλλιέργεια μιας αίσθησης απόλυτης ιδιωτικότητας, αφού όλες οι υπηρεσίες παρέχονται από ένα απόλυτα "αόρατο" προσωπικό.

Σύμη
Σύμη
Άποψη της αυλής του ξενοδοχείου.

Από τη γνωριμία με το νησί δεν μπορεί να λείπει η επίσκεψη στην παραλία του Αγίου Γεωργίου, μία από τις πιο όμορφες παραλίες του Αιγαίου, καθώς και στις παραλίες Μαρόνι και Νανού. Η πρώτη είναι μια πανέμορφη παραλία προσβάσιμη μόνο με σκάφος, ενώ η δεύτερη μια μεγάλη παραλία κρυμμένη πίσω από ψηλούς λόφους, με υπέροχα καθαρά νερά, εξαιρετική για καταδύσεις και προσβάσιμη με σκάφος-ταξί από το λιμάνι ή με πολύ περπάτημα. Φροντίστε ένα πρωινό ή ένα απόγευμα να περάσετε χρόνο στο πυκνό κυπαρισσόδασος στο "βουνό" της Σύμης.

Σύμη
Η παραλία του Αγίου Γεωργίου.

Από εκεί θα απολαύσετε τη θέα του Αιγαίου ανάμεσα στα δέντρα και τα βράχια, μια εμπειρία που θα σας μείνει χαραγμένη στη μνήμη. Oι εκκλησίες και τα μοναστήρια του νησιού συμπληρώνουν τον πολιτισμικό του πλούτο. Στον δρόμο για τον Πανορμίτη, που είναι φημισμένος για το μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, θα απολαύσετε ένα αξέχαστο ηλιοβασίλεμα. Μια μαγευτική εμπειρία, ιδανική για να αποχαιρετίσετε το νησί μέχρι την επόμενη φορά.

Σύμη
H παραλία Νανού.

Από τη Λουκία Λυκίδη. Φωτογραφίες: Δημήτρης Ζωγράφος, George Tatakis, iStock.