Μαρία Αναγνωσταρά | Η σχεδιάστρια κοσμημάτων περιγράφει μια τυπική ημέρα της

"Το κομμάτι της δημιουργίας είναι μόλις το 30% της δουλειάς μου" δηλώνει στο Harper's Bazaar η Μαρία Αναγνωσταρά.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Η Μαρία Αναγνωσταρά περιγράφει μια τυπική ημέρα της μεταξύ του σχεδιασμού κοσμημάτων και της αυτοβελτίωσης. 

06:30

Είναι η ώρα που το ξυπνητήρι είναι προγραμματισμένο, αλλά συνήθως έχω ανοίξει τα μάτια μου λίγα λεπτά πριν αυτό χτυπήσει. Μου αρέσει να ξεκινάω νωρίς την ημέρα μου. Πλένω το πρόσωπό μου και κάθομαι για τον πρωινό μου διαλογισμό, 40 λεπτά zazen, μια πολύ δυνατή πρακτική που διδάχτηκα στο Zen Center Athens. Συγκέντρωση στο τώρα και παρατήρηση των σκέψεων χωρίς να ταυτιζόμαστε με αυτές.

07:20

Ακολουθεί ένα μισάωρο αφιερωμένο σε πράγματα που αγαπώ. Αγκαλιές με τον Ruby, τον σκύλο μας, ξεφύλλισμα κάποιας εφημερίδας ή περιοδικού και καταγραφή της to-do list. Παράλληλα, είναι η στιγμή που απολαμβάνω τον πρώτο καφέ της ημέρας.

08:00

Είναι η ώρα της γυμναστικής, πηγαίνω στη Mema Pilates ή κάνω yoga με την Ντάρια Γούτου. Προσπαθώ να τα βάζω στο πρόγραμμα δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Επιστρέφω γρήγορα, κάνω ένα ντους και ετοιμάζομαι για τη δουλειά.

09:15

Συνήθως το ντύσιμό μου είναι απλό και σε γήινες αποχρώσεις. Τα περισσότερα ρούχα μου είναι Officewear και Angelos Tsakiris, υψηλής ποιότητας, με ωραία ραφή και ιδανι- κά για all-day εμφανίσεις. Λατρεύω το καλοκαιρινό ντύσιμο, γιατί δεν έχει πολλά layers και συνήθως αφήνει ακάλυπτο το ντεκολτέ, γεγονός που μου επιτρέπει να συνδυάσω διάφορα περιδέραια ΑΝΜΑ. Το σίγουρο είναι ότι δε θα φύγω από το σπίτι χωρίς το statement piece μας, που είναι το cameo evil eye σε δαχτυλίδι ή κολιέ. Επίσης, δε φεύγω χωρίς την tote bag της Callista, η οποία χωράει τα πάντα: το MacBook, το πρωινό γεύμα, το άρωμα "Gucci Bloom" και το Κaϊa clutch bag μου.

11:00

Είμαι συνήθως στην περιοχή της Ακρόπολης, όπου παρκάρω, για να περπατήσω με τον Ruby μέχρι το κατάστημα. Μου παίρνει μία ώρα να φτάσω στο κέντρο από το σπίτι, κάτι που παλαιότερα με ενοχλούσε πολύ. Από τότε, όμως, που ανακάλυψα το Bookvoice δε με πειράζει καθόλου, γιατί σε όλη τη διαδρομή ακούω κάποιο audiobook, οπότε ο χρόνος μου δεν πάει χαμένος, κάθε άλλο!

Μαρία Αναγνωσταρά | Η σχεδιάστρια κοσμημάτων περιγράφει μια τυπική ημέρα της

11:30

Φτάνω στο κατάστημα, στο όμορφο στενό της Απόλλωνος. Εδώ ξεκινάει το έντονο κομμάτι της ημέρας. Βλέπουμε με τη Μαρία και την Κατερίνα το πλάνο της εβδομάδας, μοιραζόμαστε τα tasks και συζητάμε για τυχόν δυσκολίες και καθυστερήσεις προσπαθώντας να δούμε πώς θα τα διεκπεραιώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

12:30

Ένα πέρασμα από τους τεχνίτες για να δω την εξέλιξη των παραγγελιών και των καινούριων σχεδίων που ετοιμάζουμε και να επισημάνω αλλαγές όπου θεωρώ ότι είναι απαραίτητο. Ένα από τα κομμάτια της δημιουργίας των κοσμημάτων που λατρεύω είναι η αναζήτηση πολύτιμων λίθων. Χάνομαι στη μαγεία τους, πηγαίνω να βρω δύο-τρεις πέτρες και καταλήγω με 15, για- τί δεν μπορώ να αντισταθώ στην ομορφιά τους.

14:30

Προσπαθώ να κλείνομαι ένα δίωρο στο γραφείο μου, εγώ και τα σχέδιά μου, ώστε να καταλήξω στα νέα κοσμήματα που θέλω να βγουν στην παραγωγή. Το κομμάτι της δημιουργίας είναι μόλις το 30% της δουλειάς μου, αλλά είναι αυτό που με κάνει να την αγαπώ τόσο πολύ.

16:30

Τα επαγγελματικά ραντεβού συνηθίζω να τα συνδυάζω με τον μεσημεριανό μου καφέ στο Third Place, που βρίσκεται λίγο πιο κάτω από το μαγαζί. Είναι ένας ήσυχος χώρος που ενδείκνυται για τέτοιες συναντήσεις και έχει εξαιρετικό καφέ. Όταν δεν έχω επαγγελματικό ραντεβού, θα συναντηθώ στο break μου για καφέ με τη μαμά μου, που έρχεται και με βοηθάει στα πάντα από την πρώτη ημέρα λειτουργίας των ΑΝΜΑ. Πολλές φορές τη συνοδεύει και ο μπαμπάς γιατί ζηλεύει (γέλια) και επειδή είναι μια καλή ευκαιρία να βρεθούμε. Έπειτα επιστρέφω στο κατάστημα και στην εξυπηρέτηση πελατών – απολαμβάνω την επαφή με τον κόσμο.

Μαρία Αναγνωσταρά

19:00

Συνήθως είναι η ώρα που επιστρέφω στο σπίτι. Ξεκινάει ο κοινός μας χρόνος με τον σύζυγό μου. Είναι περιορισμένος τις καθημερινές, αλλά φροντίζουμε να είναι ποιοτικός. Προσπαθούμε να τρώμε υγιεινά και αποφεύγουμε το φαγητό απέξω τις καθημερινές, γιατί ξέρουμε ότι το Σαββατοκύριακο σίγουρα θα φάμε έξω.

20:30

Η βραδινή βόλτα του Ruby γίνεται πολλές φορές ευκαιρία και για δική μας βόλτα. Περπατάμε περίπου μία ώρα και, αν έχουμε διάθεση, σταματάμε για ένα κρασάκι στην αυλή του Oak, που είναι υπέροχα τώρα που καλοκαίριασε.

23:30

Ήδη ο άντρας μου έχει ξεκινήσει να κλείνει τα παντζούρια. Ευτυχώς που με βάζει σε πρόγραμμα και πηγαίνω χάρη σε αυτόν για ύπνο νωρίς, γιατί αλλιώς χάνω την αίσθηση του χρόνου διαβάζοντας. Αυτή την περίοδο χάνομαι στις σελίδες του "Ανοίγοντας το χέρι της σκέψης" του Κόσο Ουτσιγιάμα.

Φωτογραφίες πορτρέτων: Θέμης Γκλιάτης. Φωτογραφία καμπάνιας: Πέτρος Δελλατόλας.