Η ιστορία του Patek Philippe που ανήκε σε αιχμάλωτο πολέμου

Ο Charles Woehrle, σμηναγός της Αμερικάνικης Αεροπορίας κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έλαβε ένα ατσάλινο Patek 1461 μέσω ταχυδρομείου, όσο ήταν αιχμάλωτος.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Αν ο δεσμός μεταξύ ενός άνδρα και του ρολογιού του είναι μεγάλος, ο δεσμός ανάμεσα σε έναν στρατιώτη και του μοναδικού του αξεσουάρ εν καιρώ πολέμου είναι άρρηκτος. Υπάρχει κάτι πολύ δυναμικό στη σχέση ενός ανθρώπου με ένα ρολόι όταν αυτός ρισκάρει τη ζωή του - το είδαμε και στο Tudor Submariner που χάθηκε στον πόλεμο του Βιετνάμ. Παρόμοια είναι η ιστορία του Charles Woehrle, την οποία αφηγήθηκε η ανιψιά του στο ντοκιμαντέρ Stlalag Luft III - One Man's Story, και αφορά στον σμηναγό των ΗΠΑ που πολέμησε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, καταλήγοντας αιχμάλωτος. Το συγκεκριμένο story, εμπνευσμένο από τις αφηγήσεις του Woehrle, αποδόθηκε στην ταινία The Great Escape με τον Steve McQueen.

Όσο βρισκόταν σε φυλακή της Πολωνίας, ο Woehrle είχε στα χέρια του ένα διαφημιστικό φυλλάδιο της Patek Philippe, που έγραφε λίγο ως πολύ το εξής: "Αν θέλετε να μάθετε παραπάνω, θα σας στείλουμε πληροφορίες". Ο Woehrle το έκανε και ζήτησε το αδύνατο: να του στείλει η Patek Philippe το σχετικά οικονομικό μοντέλο που του άρεσε, με μόνο αίτημα να τους πληρώσει μετά το τέλος του πολέμου. Κι όμως, μετά από πολλούς μήνες, ο Woehrle έλαβε μέσω ταχυδρομείου το ατσάλινο 1461 με μαύρο κροκό λουράκι. 

Διαβάστε περισσότερα στο esquire.com.gr