Erdem X de Gournay | Η συνεργασία που χρειαζόταν η μόδα αυτή τη στιγμή

Ή αλλιώς η πιο ταιριαστή σύμπραξη οίκων που μπορεί κανείς να φανταστεί.

HARPER'S BAZAAR TEAM

O Erdem Moralioglu δεν είναι απλώς σχεδιαστής μόδας, είναι με έναν τρόπο ιστορικός. Έτσι με τις γνώσεις αλλά και την αγάπη του για το παρελθόν δημιουργεί σύγχρονα σχέδια, αλλά με μια οπτική σαφώς επηρεασμένη από τα χρόνια και τις εποχές που έχουν περάσει. 

Από τότε που ξεκίνησε το προσωπικό του label, το 2005, κάθε σεζόν αποδεικνύει πως ο ρομαντισμός μπορεί να μεταφράζεται στο σήμερα, άλλοτε με τα φλοράλ column dresses του, με τα μπροκάρ σύνολα η με τα ολοκέντητα παλτό (η Spring 2020 συλλογή του ήταν μοναδική). Έχει μια εκλεπτυσμένη αισθητική η οποία δεν καταπιέζεται από τις τάσεις και φυσικά έχει δοκιμαστεί και έχει αποδείξει ότι αντέχει μετά από 15 χρόνια επιτυχημένης πορείας στο χώρο. 

Οι ίδιες αξίες αλλά και η αισθητική βρίσκουν εφαρμογή και στο βρετανικό brand de Gournay, που υπογράφει ο Claud Cecil Gurney και ειδικεύεται στο interior design. Και αυτός, όπως ο Moralioglu, δείχνει τις ευαισθησίες του πάνω σε υπέροχες ταπετσαρίες, υφάσματα και πορσελάνες. Η εταιρεία του έχει κυρίαρχο ρόλο στο χώρο του design ενώ έχει κάνει στο παρελθόν και πολύ ενδιαφέρουσες συνεργασίες, όπως αυτές με τους Aquazzura και Adam Lippes. Η πιο πρόσφατη είναι αυτή με τον οίκο Erdem που ίσως είναι και η πιο ταιριαστή και με έναν τρόπο μαγική.

"Αυτό το project έμοιαζε πολύ φυσική" αποκάλυψε ο Moralioglu στο αμερικανικό Harper’s Bazaar. "Και οι δύο δημιουργούμε κομμάτια στο χέρι, με πολύ υψηλή ποιότητα. Είναι απίστευτο να βλέπεις μία ταπετσαρία de Gournay από κοντά."

Ο Moralioglu ξέρει πολύ καλά την ιστορία του de Gournay, αλλά την εκτίμησε πραγματικά όταν βρέθηκε σε μια δημοπρασία κάποιων πάνελ του Pierre Bergé το 2018 από τον οίκο Sotheby’s. Και οι δύο μοιράζονται την ίδια αγάπη για το παρελθόν και προσπαθούν να δημιουργούν αντικείμενα που ταιριάζουν πλήρως στο σήμερα. Έτσι όταν ζήτησε από τον de Gournay να σχεδιάσει ταπετσαρίες που ταιριάζουν σε μια συλλογή ρούχων, ήταν απόλυτα φυσικό. "Προσπάθησα να προσεγγίσω αυτή τη συλλογή όπως ακριβώς θα έκανα με οποιαδήποτε άλλη ready-to-wear, ξεκινώντας να αναζητώ σχέδια και υφές" εξηγεί ο Moralioglu. "Παρόλα αυτά αυτή τη φορά έψαξα στο δικό μου αρχείο και μοιράστηκα τα ευρήματά μου με την ομάδα του de Gournay, που ετοίμασαν σχέδια μεγάλης κλίμακας. Αυτό που ακολούθησε ήταν ένα μπρος πίσω καθώς μοιραζόμασταν ιδέες και σκίτσα για να εξελίξουμε τα σχέδια μαζί."

Το αποτέλεσμα είναι μία επιλογή που απεικονίζει βουκολικές σκηνές από δέντρα, λουλούδια που ανθίζουν, πουλιά και κλαδιά, πάνω σε έντονο φόντο αλλά και υπέροχα flowing φορέματα με φουσκωτά μανίκια και ρομαντικά separates με ζώα και φυτά.

Οι συνεργασίες μεταξύ διαφορετικών brands είναι πλέον τάση στη βιομηχανία της μόδας. Αυτή μεταξύ των Erdem και de Gournay είναι σχεδόν τέλεια καθώς έχει καταφέρει να "δέσει" με μοναδικό τρόπο την –αρκετά παρόμοια- αισθητική και των δύο labels. 

Αυτή η συνεργασία έδωσε στον Moralioglu την ευκαιρία να δοκιμάσει τις δυνάμεις του σε μια βιομηχανία που δεν είναι τόσο κοντά στο παραμύθι. "Με τη μόδα πρέπει συνεχώς να έχεις στο μυαλό σου τι θα ακολουθήσει. Το να δουλέψω με τον de Gournay μου έδωσε την πολυτέλεια του χρόνου που συνήθως δεν έχω" είπε. 

Μπορείτε να δείτε περισσότερα στο erdem.com και στο degournay.com