Ιn (and Out of) Fashion | Ο λόγος που η original influencer, Garance Doré, γύρισε την πλάτη της στα Fashion Shows

"Ο αγώνας για την εξουσία ήταν εξαντλητικός, κενός και γελοίος"

Ένα κοινό και πολύ απλό χαρακτηριστικό που έχουν όλοι όσοι ασχολούνται σοβαρά με τη μόδα, είναι πως βλέπουν πολύ μπροστά από την εποχή τους. Η Garance Doré ανήκει φυσικά σε αυτή τη κατηγορία.

Ιn (and Out of) Fashion | Ο λόγος που η original influencer, Garance Doré, γύρισε την πλάτη της στα Fashion Shows

Είναι δεδομένο πως το όνομά της είναι γνωστό σε όλους όσους γνωρίζουν από μόδα. Φωτογράφος, εικονογράφος, επιχειρηματίας και fashion blogger, αποτελεί την επιτομή της real influencer. Η Γαλλίδα- φαινόμενο ήταν πρωτοπόρος στο street style, τραβώντας φωτογραφίες από κομψούς Παρισιάνους, πολύ πριν το Instagram μπει στην καθημερινότητα. Στην πραγματικότητα, τα social media ήταν ακόμα σε νηπιακή ηλικία και ο όρος "επιρροή" δεν είχε καν δημιουργηθεί.

Garance Dore

Αφού γεύτηκε τις ανέσεις που έχει μια influencer, μία εκ των οποίων είναι το πλεονέκτημα της front row, σε μια επίδειξη του Οίκου Chloé το 2016 αποδόμησε τη χρυσόσκονη της πρώτης γραμμής με την ίδια ευκολία που "χτίζει" το content της στη ζωή της αλλά και στα social media. Αλήθεια, γιατί το έκανε;

Garance Dore

Κατά τη διάρκεια μιας παθιασμένης ομιλίας της στο ετήσιο συνέδριο του BoF VOICES σχετικά με την "τελευταία μου επίδειξη μόδας" η Garance μοιράστηκε αρκετές αλήθειες της αποκαλύπτοντας τους ουσιαστικούς λόγους που την οδήγησαν στην απόφαση να "κρεμάσει τα στιλάτα παπούτσια της" απέχοντας "ηχηρά" από την front row των Fashion Weeks τα τελευταία τρία χρόνια. Αν και έπαιξε το παιχνίδι της πρώτης γραμμής καλύτερα από τον καθένα για πάνω από μια δεκαετία και έχοντας δεχθεί προσκλήσεις και δώρα πολλών χιλιάδων ευρώ σήμερα λέει "αφήστε τον φόβο της βιομηχανίας να μας απορρίψει αν δεν παίξουμε το παιχνίδι της".

Ήταν το 2016 όταν μεταξύ κλάματος, κρίσεων πανικού, άγχους και αισθήματος ενοχής, μοιράστηκε τα συναισθήματά της με την συνεργάτιδά της, Emily Note, λέγοντας της, ότι δεν μπορεί να παίξει πια αυτόν τον ρόλο. Στο -χωρίς αμφιβολία- mental breakdown της, στο οποίο οδηγήθηκε -ίσως- και εξαιτίας του χωρισμού της αλλά και της αδυναμίας της να διαχειριστεί την επιτυχία της στο χώρο της μόδας, η Emily ήταν το μόνο άτομο που εμπιστεύτηκε χωρίς να νιώθει ότι θα την κρίνει.

Τρία χρονιά μετά από αυτή την απόφαση, η Doré βρίσκει σιγά σιγά τους ρυθμούς της, εξακολουθεί να ασχολείται με τη μόδα, γράφει για τους σχεδιαστές, συνεργάζεται με πασίγνωστα luxury brands και Οίκους και απολαμβάνει να φοράει ρούχα. Η διαφορά είναι πως πλέον το κάνει πιο συνειδητά, με τους δικούς της όρους, αφήνοντας να πάρει τη θέση της στις πρώτες σειρές κάποιος που θα "σκότωνε" γι΄αυτή”. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι πλέον δεν ταξιδεύει σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Μιλάνο και Παρίσι τέσσερις και έξι φορές το χρόνο για εξαντλητικές επιδείξεις τις οποίες πιστεύει πως "όλο και περισσότερο άσχετους με τη βιομηχανία εξυπηρετούν".

Αποσπάσματα από την ομιλία

"Η φανταστική μου ιστορία αγάπης με τη μόδα είχε μετατραπεί σε μια παράξενη δουλειά"

"Η εβδομάδα μόδας έχει όλο και λιγότερο ενδιαφέρον σήμερα"

"Ο αγώνας για την εξουσία ήταν εξαντλητικός, κενός και γελοίος"

"Αρχίζεις  να παίρνεις τον εαυτό σου πολύ σοβαρά. Το εγώ σου φουσκώνει και ξεφουσκώνει ταυτόχρονα"

Όσοι ακολουθούν την Garance Doré στα social media θα θυμούνται πως πριν από έναν χρόνο πρότεινε μία νέα ενδιαφέρουσα εκδοχή του Instagram: "Εύχομαι το Instagram να βρει έναν τρόπο να αποκλείσει τους αριθμούς. Να συμπεριλάβει μια νέα έκδοση ως επιλογή που δε θα δείχνει τον αριθμό των followers και των likes". Ένα χρόνο μετά και ένα ολόκληρο Instagram υπακούει στις "τάσεις" της Doré και επηρεάζεται από την influencer κρύβοντας σιγά σιγά τα likes.

Με το σκεπτικό πως η άποψή της πλέον δεν επηρεάζει μόνο followers αλλά ένα ολόκληρο και πανίσχυρο μέσο κοινωνική δικτύωσης, μένει να δούμε πότε η αποχή από την front row θα είναι η νέα τάξη πραγμάτων.

Το θέμα φυσικά στην ομιλία της δεν είναι όλα αυτά που είπε, τρία χρόνια μετά, αλλά όλα αυτά που κρύβονται πίσω από τις λέξεις της και o βαθύτερος λόγος της κατάρρευσής της.

Βέβαια, κάποιοι άλλοι αναρωτιούνται ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της το οποίο και στοιχηματίζουν πως θα είναι το επόμενο huge trend. Η -κατά τον Pharell Williams οραματίστρια- Doré εξάλλου, το 2006 έκανε το blog της γιατί απλά βαρέθηκε τα περιοδικά. Τη λέξη "βαρέθηκα" δεν την είπε σε αυτή την ομιλία για την αποχή της αλλά είναι δεδομένη και η αρχή πιθανότατα μίας ακόμα μεγαλύτερης απόφασης που δε θα μπορεί να περιορίσει κάποιος έτσι απλά σε μία πρώτη γραμμή.