Από την πόλη στο νησί | 10 καφτάνια που είναι ιδανικά για κάθε καλοκαιρινή περίσταση

Τα kaftan dresses ή καφτάνια είναι τόσο ιδιαίτερα όσο και η ιστορία τους.

Τα kaftan dresses ή καφτάνια είναι ένα από τα πιο διαχρονικά κομμάτια του καλοκαιρινού ντυσίματος. Αέρινα και δροσερά, τα καφτάνια είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του bohemian, εξωτικού στιλ και έχουν μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία και πορεία στον κόσμο της μόδας.

Η ρίζα της λέξης "καφτάνι" είναι περσική και η πρώτη αναφορά σε αυτά έγινε στην Αρχαία Μεσοποταμία. Ωστόσο, η εποχή που έγιναν ευρέως γνωστά και ξεκίνησαν την πορεία τους στον κόσμο του ενδύματος είναι από τον 14ο μέχρι τον 18ο αιώνα. Τότε ήταν που οι γυναίκες της Οθωμανίαςο Σουλτάνος αλλά και οι αξιωματικοί του Μαρόκου φορούσαν τα καφτάνια, τα οποία είχαν δημιουργηθεί από υφάσματα πολυτελείας σε εντυπωσιακά εμπριμέ μοτίβα και υποδήλωναν την υψηλή τάξη τους και τον πλούτο. 

Διαβάστε Επίσης

Στη συνέχεια, τα καφτάνια έγιναν ευρέως γνωστά στο Ιράν, τη βόρεια και δυτική Αφρική, αφού λόγω της υψηλής θερμοκρασίας ήταν το ιδανικό ρούχο τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες. Τα υφάσματα που χρησιμοποιούσαν συνήθως ήταν το βαμβάκι, το μετάξι και το μαλλί, ακριβώς επειδή είναι δροσερά.

Αιτία για να κάνουν τα καφτάνια την εμφάνιση τους στον δυτικό πολιτισμό ήταν οι πρωτοπόροι της μόδας Christian Dior και Cristóbal Balenciaga. Οι Γάλλοι couturiers διέκριναν τη φινέτσα που κρύβεται στα καφτάνια, τα ανέδειξαν κάνοντας τα μία από τις μεγαλύτερες τάσεις στο τέλος της δεκαετίας του ’50 και στην αρχή του ’60.

Διαβάστε Επίσης

Λίγο αργότερα, τη δεκαετία του ’70, ο Αμερικανός σχεδιαστής Halston τα ανέδειξε, κάνοντας χιλιάδες γυναίκες να τα αγαπήσουν και να τα φορέσουν. Στα τέλη της ίδιας δεκαετίας, τα kaftan dresses χάνουν την αίγλη τους για να την ξαναβρούν λίγο αργότερα, τη δεκαετία του ’90 μέσα από τις συλλογές του Tom Ford για τον οίκο Gucci.

Styling Tips

Φέτος το καλοκαίρι, τα καφτάνια επανέρχονται στην επικαιρότητα, διεκδικώντας μία θέση στη βαλίτσα των διακοπών σας και όχι μόνο. Σίγουρα, μπορείτε να τα φορέσετε στην παραλία με το μαγιό σας και flat σανδάλια, ώστε να είστε έτοιμη και για το δείπνο αργότερα. Ακόμα και σε βραδινή έξοδο, ένα καφτάνι, μονόχρωμο ή εμπριμέ είναι μία πολύ σικ επιλογή. Συνδυάστε το είτε με πλατφόρμες είτε με σανδάλια gladiator για ένα άκρως εντυπωσιακό και καλοκαιρινό αποτέλεσμα. Σε περίπτωση που είστε καλεσμένη σε κάποιο γάμο και επιθυμείτε να κάνετε μία διαφορετική επιλογή, ένα φόρεμα τέτοιου στιλ θα σας ανταμείψει. 

Editor's Picks

Καφτάνι με ντεκολτέ σε σχήμα V H&M

Εμπριμέ καφτάνι Melissa Odabash

Καφτάνι Alexandra Miro

Καφτάνι Max Mara

Μεταξωτό καφτάνι La DoubleJ

Εμπριμέ καφτάνι με σούρα Zara

Καφτάνι με κρόσσια Taller Marmo

Εμπριμέ καφτάνι Dolce & Gabbana

Καφτάνι Missoni Mare

Καφτάνι Ancient Kallos