Αραίωση μαλλιών | Τι φταίει και πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε

Ποια συστατικά πρέπει να περιέχουν τα σαμπουάν που επιλέγετε;

Η αραίωση μαλλιών και η τριχόπτωση είναι δυστυχώς θέματα που ταλανίζουν όχι μόνο τους άντρες, αλλά και ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών. Οι λόγοι που μπορεί να υποφέρεις από τα παραπάνω ποικίλουν μιας και το τριχωτό της κεφαλής αλλά και τα μαλλιά υπόκεινται σε διάφορους εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς στρεσογόνους παράγοντες που τα επηρεάζουν.

Πιο συγκεκριμενα, η αραίωση των μαλλιών είναι κάτι που έρχεται φυσιολογικά με το πέρασμα του χρόνου και την ηλικία. Υπάρχουν βέβαια ορισμένες συνθήκες κατά τη διάρκεια της ζωής μας που ευνοούν την αραίωση ή την τριχόπτωση από πολύ νωρίτερα. Ιδίως στη γυναίκα, υπάρχουν άπειροι (ιατρικοί κυρίως) λόγοι που μπορεί να προκαλούν αραίωση των μαλλιών. Μπορεί να φταίει το στρες, μια κακή διατροφή ή εξαντλητική δίαιτα, ορμονικές διαταραχές (πχ σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών), προβλήματα με θυρεοειδή ή λήψη αντισυλληπτικών. Ακόμα και η γέννα ή και ένα... σφιχτό χτένισμα μπορούν να αποδυναμώσουν την τρίχα.

Τι πρέπει να προσέξετε:

Το παν είναι μια ολιστική θεραπεία που θα αφορά τόσο στην περιποίηση των μαλλιών σου όσο και στη φροντίδα τους με τα σωστά προϊόντα κατά της αραίωσης/τριχόπτωσης αλλά, και φυσικά, στη σωστή διατροφή. Καλό είναι να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο καθώς πρέπει να βρείτε τον λόγο για τον οποίο παρατηρείτε αραίωση, ώστε να τον εξαλείψετε.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε από μόνη σας είναι να φροντίζετε να κρατάτευγιές το τριχωτό ώστε να μένουν οι θύλακες της τρίχας καθαροί, να απαλάσσεται αυτό από τυχόν ερυθρότητα ή φλεγμονή αλλά και να καταπολεμάς τα διάφορα θέματα που μπορεί να προκύπτουν (ξηροδερμία, πιτυρίδα κλπ). 

Ποια συστατικά πρέπει να αναζητάτε όταν αγοράζετε σαμπουάν:

Εκτός αν σας έχει συνταγογραφήσει κάτι διαφορετικό ο γιατρός, θα προτείναμε να αναζητάτε σαμπουάν που περιέχουν βιταμίνες, αμινοξέα, πεπτίδια και αντιοξειδωτικά που βοηθούν το τριχωτό να μένει υγιές ενώ προσφέρουν προστασία ενάντια σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Παράγωγα πρωτεϊνών και ενυδατικά συστατικά χαρίζουν επίσης όγκο και δυναμώνουν την τρίχα ενώ στοιχεία όπως ο ψευδάργυρος και η κετοκοναζόλη βοηθούν στη μείωση της λιπαρότητας και του σμήγματος.

Αποφύγετε τα σαμπουάν και conditioner που περιέχουν θειϊκές ενώσεις και αρώματα ώστε να μην ξηραίνει η τρίχα και να αποφεύγεται το σπάσιμό της. 

Σε κάθε περίπτωση, έχετε στο μυαλό σας ότι μόνο μια θεραπεία με τα σωστά σαμπουάν ή μόνο μια σωστή διατροφή δεν θα σας βοηθήσουν πλήρως από μόνες τους - πρέπει να συνδυαστούν. 

Πηγή: Shape.gr