Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη λεύκανση δοντιών στο σπίτι

Οι συμβουλές των ειδικών για να γίνει αποτελεσματικά και χωρίς κινδύνους.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Όσοι προσέχουν στα αλήθεια την εξωτερική τους εμφάνιση ξέρουν ότι το πιο σημαντικό πράγμα πάνω μας (πολύ πιο σημαντικό από τα μαλλιά ή τα νύχια μας) είναι η φροντίδα των δοντιών μας. Πρόκειται για εκείνο το σημείο του προσώπου μας από το οποίο μπορούμε να κερδίσουμε πόντους ή να δείξουμε απεριποίητες, ακόμα και πρόωρα γερασμένες. Ακόμα και για τις πιο σχολαστικές όμως, λόγω καραντίνας, η προγραμματισμένη επίσκεψη στον οδοντίατρο έμεινε σε εκκρεμότητα. Ειδικά σε χώρες όπως η Αμερική και η Αγγλία όπου η ζωή δεν έχει επανέλθει ακόμα σε φυσιολογικούς ρυθμούς, influencers και beauty editors έχουν αρχίσει να δηλώνουν δημόσια ότι η βόλτα από το οδοντιατρείο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνουν μετά την λήξη της καραντίνας.

Από την άλλη, υπάρχουν και εκείνοι που επιχειρούν να κάνουν μία λεύκανση εξπρές στο σπίτι τους, είτε χρησιμοποιώντας απλές ταινίες λεύκανσης είτε "βαλιτσάκια" με τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό (όπως αλοιφές και μασελάκι). 

Φυσικά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το να πάρει κάποιος στα χέρια του την υπόθεση λεύκανσης των δοντιών του δεν είναι τόσο απλή υπόθεση όσο ενδεχομένως φαντάζει εκ πρώτης όψεως. Και αυτό γιατί τα προϊόντα που είναι σε θέση να λευκάνουν πραγματικά την οδοντοστοιχίας μας περιέχουν χημικά τα οποία αν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά ή αν δεν χορηγηθούν σε σωστή ποσότητα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο Μark Hudge, Βρετανός οδοντίατρος με εξειδίκευση στην αισθητική οδοντιατρική τονίζει ότι όλα τα προϊόντα που παίρνουμε στο σπίτι μας για να λευκάνουμε τα δόντια μας πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύονται από συνταγή γιατρού: "Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να έχουν πολύ περιορισμένα αποτελέσματα ή ακόμα και κανένα απολύτως αποτέλεσμα". Παράλληλα επισημαίνει ότι μόνο ένας γιατρός γνωρίζει αν πρέπει να χορηγηθεί σε κάποιον υπεροξείδιο, ένα συστατικό απαραίτητο στη λεύκανση των δοντιών.

Ποια είναι, λοιπόν, τα 5 βήματα που μπορούν να οδηγήσουν στη σωστή, αποτελεσματική και παράλληλα πραγματικά ασφαλή λεύκανση των δοντιών στο σπίτι;

Μην χρησιμοποιείτε ταινίες λεύκανσης δοντιών

Όπως ήδη αναφέρθηκε, όλα τα προϊόντα λεύκανσης περιέχουν υπεροξείδιο. Ένα χημικό συστατικό που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία αν δεν χορηγηθεί σε σωστές ποσότητες. Οι ειδικοί εξηγούν ότι σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία η νομοθεσία έχει αλλάξει και ήδη από το 2012 δεν θεωρείται ασφαλές να χρησιμοποιεί κανείς ταινίες του εμπορίου για να αποκτήσει πιο λευκά δόντια. Παρόλα αυτά αρκετοί Βρετανοί εξακολουθούν να αγοράζουν τέτοιες ταινίες διαδικτυακά από το εξωτερικό, παρά τους επιβεβαιωμένους κινδύνους για την υγεία τους. 

Αποφύγετε τις τροφές που λερώνουν τα δόντια

Όσα τρώμε και πίνουμε δεν αντανακλούν μόνο στην επιδερμίδα μας, αλλά και στο πόσο καθαρά είναι τα δόντια μας. Οπότε η διατροφή μας είναι το κλειδί αν θέλουμε να αποκτήσουμε με τον πιο φυσικό, τον πιο ήπιο και πιο εύκολο τρόπο πιο λευκά και όμορφα δόντια. Τα πράγματα είναι απλά. Αποφεύγουμε το αλκοόλ που λερώνει τα δόντια, όπως είναι το κόκκινο κρασί, αλλά και τον καφέ και καταναλώνουμε τροφές με λιγότερη ζάχαρη, όπως φρούτα αντί για γλυκά.

Μην χρησιμοποιείτε τα λεγόμενα "βαλιτσάκια" με κλινικό εξοπλισμό λεύκανσης χωρίς ιατρική συμβουλή

Αν επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο για λεύκανση δοντιών το πιο πιθανό είναι να σας συνταγογραφήσει κάποιο ιατρικό βαλιτσάκι με τον απαραίτητο εξοπλισμό για να ολοκληρώσετε την θεραπεία στο σπίτι. Η βασική διαφορά με τα αντίστοιχα βαλιτσάκια του εμπορίου είναι ότι γνωρίζετε τι περιέχει, πώς να το χρησιμοποιήσετε και ότι είναι το κατάλληλο για εσάς.

Βούρτσισε σωστά 

Το σωστό βούρτσισμα γίνεται σχολαστικά τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα με μία καλή, λευκαντική οδοντόκρεμα και ακολουθεί καθαρισμός με νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Αν ακολουθείτε πιστά αυτόν τον κανόνα ίσως δεν χρειαστεί ποτέ να κάνετε λεύκανση δοντιών. 

Επενδύστε στα σωστά προϊόντα στοματικής υγιεινής 

Μία ηλεκτρική οδοντόβουρτσα κοστίζει αρκετά περισσότερα χρήματα από μία απλή, χειροκίνητη. Ωστόσο οι ειδικοί ορκίζονται ότι αν η εμφάνιση των δοντιών σας είναι κάτι που σας απασχολεί ιδιαίτερα, τότε αξίζει να επενδύσετε τα χρήματα σας εκεί. Οι περισσότερες έχουν timer oπότε ξέρετε πόση ώρα να βουρτσίζετε τα δόντια και επιπλέον καθαρίζουν πολύ πιο βαθιά και αποτελεσματικά από οποιαδήποτε άλλη οδοντόβουρτσα.

Πηγή: womantoc.gr