Κρέμα προσώπου | Τι πρέπει να περιέχει για να δείτε αποτέλεσμα

Τι προσφέρουν οι βιταμίνες που περιέχουν τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας; Τι να επιλέξετε;

HARPER'S BAZAAR TEAM

Tο να μείνετε για πάντα νέα ίσως να είναι εφικτό κάποτε. Το να δείχνετε όμως υγιής και φρέσκια είναι πολύ εύκολο πλέον – αν δίνεις έστω και ελάχιστο χρόνο στην περιποίησή σας με μία κρέμα προσώπου. Ακόμα και για τα δύσκολα προβλήματα που επιφέρει η βαρύτητα και η ηλιακή γήρανση, όπως η χαλάρωση του λαιμού, οι βαθιές ρυτίδες και το περίγραμμα του προσώπου, το ντεκολτέ ή οι μελαγχρωματικές κηλίδες, υπάρχουν κάποιες ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που βελτιώνουν το πρόσωπο κάθε γυναίκας, σε κάθε ηλικία.

Αυτά τα συστατικά αδρανοποιούν τις ελεύθερες ρίζες, αυτά τα ασταθή και καταστροφικά μόρια στο σώμα, τα οποία τρέφονται από τις κακές συνήθειες: κάπνισμα, ηλιοθεραπεία και μόλυνση της ατμόσφαιρας. Τα πιο γνωστά αντιοξειδωτικά συστατικά, που θα βρείτε σε κάθε καλλυντικό προϊόν ή συμπλήρωμα που εγγυάται να νικήσει το χρόνο και να αναβαθμίσει την ομορφιά σας, είναι οι βιταμίνες Α, C, Ε και η περίφημη βιταμίνη νιασιναμίδη.

Ρετινόλη (σαν να λέμε βιταμίνη Α)

Η ρετινόλη είναι ένα ενεργό παράγωγο της βιταμίνης Α, σε πολύ πιο ήπια μορφή από τα ρετινοειδή που συνταγογραφούν οι δερματολόγοι για θεραπείες του δέρματος. Μολονότι χρειάζονται μερικές εβδομάδες για να δεις αποτελέσματα, είναι το απόλυτο συστατικό όταν μιλάμε για μείωση ρυτίδων, απελευθέρωση των πόρων, σβήσιμο καφέ κηλίδων και βελτίωση της υφής της επιδερμίδας. Λόγω της ισχύος που έχει η ρετινόλη, μπορεί να εμφανιστούν ερεθισμοί τις πρώτες ημέρες χρήσης, ειδικά αν εκτεθείτε κατευθείαν στον ήλιο.

Editor’s tips:

Φροντίστε να απλώνετε την κρέμα με ρετινόλη το βράδυ σε στεγνό δέρμα. Το πρωί μην κυκλοφορείτε χωρίς αντηλιακό με υψηλό δείκτη SPF.

Πριν από τη χρήση μιας κρέμας με ρετινόλη χρησιμοποιήστε ένα προϊόν πίλινγκ προσώπου. Με την απολέπιση θα απομακρυνθούν τα νεκρά κύτταρα και έτσι η ρετινόλη θα διεισδύσει στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας.

Βιταμίνη C (ή, αλλιώς, ασκορβικό οξύ):

Μολονότι η βιταμίνη C αποτελεί ένα τέλειο συστατικό για κάθε θέμα που σχετίζεται με την υγεία (και μόνο που τονώνει και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα αρκεί), εντούτοις, όταν "ανακατευτεί" με ζητήματα επιδερμίδας, τα πράγματα περιπλέκονται. Φαντάσου τη βιταμίνη C σαν τον μπαλαντέρ της τράπουλας: Μπορεί να σας κάνει να κερδίσετε το παιχνίδι ή και να… καείτε αν δεν τον χρησιμοποιήσετε σωστά. Όταν εκτίθεται στον αέρα, υφίσταται ταχεία οξείδωση και καθίσταται αναποτελεσματική. Όταν όμως είναι τοποθετημένη με τη σωστή μορφή στη σύνθεση ενός καλλυντικού, τότε παρουσιάζει τα μέγιστα αντιοξειδωτικά οφέλη της: καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, αναδομεί το κολλαγόνο, μειώνει τις φλεγμονές και προωθεί την ελαστικότητα και τη φρεσκάδα της επιδερμίδας.

Editor’s tip:

Κάθε εβδομάδα χαρίστε στον εαυτό σας μια ειδική θεραπεία βιταμίνης C για να πλημμυρίσετε το δέρμα σας με μια υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών. Και αν μπορείτε, κάντε μια επαγγελματική θεραπεία έγχυσης βιταμίνης C τουλάχιστον κάθε 6 μήνες.

Βιταμίνη Ε

Ισχυρός παράγοντας ανανέωσης της ώριμης επιδερμίδας είναι και η βιταμίνη Ε – κεφάλαιο αντιγήρανσης από μόνη της. Έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που παρέχουν αμέτρητες ευεργετικές υπηρεσίες στο δέρμα, με κυριότερη την πρόληψη των ρυτίδων. Συνυπολόγισε τη μαλακτική δράση στη φωτογηρασμένη επιδερμίδα, την πρόληψη κατά των βλαβών που προκαλούνται από την ηλιακή ακτινοβολία και τη διατήρηση της υγρασίας του δέρματος σε γυναίκες που βρίσκονται ένα βήμα πριν ή ένα βήμα μετά την εμμηνόπαυση.

Editor’s tip:

Αναζητήστε λάδι ή βούτυρο καρύδας που προστατεύει το δέρμα από τη δημιουργία ελεύθερωνριζών και η αντιγηραντική του δράση οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης E. Απλώστε το σκέτο ή ανακατεμένο με άλλα αιθέρια έλαια για να σβήσεις ρυτίδες, να αντιμετωπίσετε εκζέματα, να επουλώσετε την ακμή ή να μειώσετε την κυτταρίτιδα.

Νιασιναμίδη (ή βιταμίνη Β3)

Αν έχετε μαύρα στίγματα και σημάδια ως αποτέλεσμα έντονης ακμής από την εφηβική ηλικία ή από βλάβες που δημιούργησε ο ήλιος ή η φυσιολογική γήρανση της επιδερμίδας σου, μπορείτε να αποκαταστήσετε τη φωτεινότητά της με νιασιναμίδη, ένα παράγωγο της βιταμίνης Β3 το οποίο εμποδίζει τη μελανίνη να φτάσει στο δέρμα και να υποστεί μελάχρωση. Οι ειδικοί λένε πως αυτό το συστατικό μέσα σε αντιγηραντική κρέμα μπορεί να βελτιώσει την ενυδάτωση του προστατευτικού φράγματος της επιδερμίδας στην παραγωγή κολλαγόνου και σχεδόν αυτόματα να αντιστρέψει τις ορατές βλάβες της γήρανσης.

Editor’s tip:

Αναζητήστε κρέμες με νιασιναμίδη για να μειώσετε από το πρόσωπό σας τις φλεγμονές, τις κηλίδες, ακόμα και την έντονη ακμή.

Πηγή: Shape.gr