Οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες για ανάλαφρα πόδια

Αντιμετωπίστε τους κιρσούς, τις ευρυαγγείες και τη φλεβική ανεπάρκεια με δύο αναίμακτες και αποτελεσματικές θεραπείες.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Τα πόδια μας δέχονται μεγάλη επιβάρυνση καθημερινά τόσο λόγω της
ορθοστασίας όσο και λόγω της καθιστικής ζωής που έχει ενταθεί εξαιτίας της πανδημίας. Η φλεβική κυκλοφορία είναι αυτή που βοηθά το αίμα να επιστρέψει από τα πόδια στην καρδιά. Όταν οι βαλβίδες που έχουν οι φλέβες δυσλειτουργούν, τότε το αίμα δεν μπορεί να γυρίσει στην καρδιά, τα πόδια καίνε, γίνονται βαριά και εμφανίζονται πρησμένα. Αυτό ονομάζεται φλεβική ανεπάρκεια και με αυτό τον τρόπο προκύπτουν οι φουσκωμένες φλέβες, οι γνωστοί κιρσοί.

Τα συμπτώματα χειροτερεύoυν σταδιακά και επιδεινώνονται με τη ζέστη. Η κατάσταση αυτή αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για θρόμβωση ή δημιουργία πληγής-έλκους. Ιδιαίτερα την εποχή που διανύουμε, με την καθιστική εργασία σε υπολογιστή και την παραμονή στο σπίτι, χρειάζεται να προσέχουμε ακόμα περισσότερο. Ο έλεγχος της φλεβικής κυκλοφορίας γίνεται από τον αγγειοχειρουργό, με κλινική εξέταση και με υπερηχογράφημα αγγείων (το γνωστό τρίπλεξ).

Θεραπεία Laser

Την κορυφαία θέση στη θεραπεία των κιρσών κατέχει το laser, που αποτελεί την πλέον σύγχρονη και ανώδυνη μέθοδο αντιμετώπισης. Γίνεται με τοπική αναισθησία στο αγγειοχειρουργικό ιατρείο ή στο νοσοκομείο. Η οπτική ίνα του laser εισέρχεται μέσα στην κεντρική επιφανειακή φλέβα του ποδιού και την κλείνει. Το πόδι απαλλάσσεται από την κακή και ανεπαρκή κυκλοφορία και χρησιμοποιεί το υπόλοιπο υγιές δίκτυο. Ακόμα κι αν συνυπάρχουν πολύ μικρές φλέβες, οι γνωστές ευρυαγγείες, πολλές από αυτές υποχωρούν σε μικρό διάστημα μετά την επέμβαση.

H σκληροθεραπεία

Οι ευρυαγγείες είναι οι μικρές μπλε και κόκκινες φλέβες που βλέπουμε στην επιφάνεια του δέρματος των ποδιών. Μπορεί να σχετίζονται με τους κιρσούς ή να
εμφανίζονται ως ανεξάρτητο γεγονός. Τις συναντάμε συχνά μετά από εγκυμοσύνη ή από απότομη αύξηση βάρους, μπορεί όμως να κληρονομούνται και από τους γονείς. Το πρόβλημα είναι κυρίως αισθητικό. Όταν όμως συνυπάρχουν αρκετές, προκαλούν πόνο, μούδιασμα ή κάψιμο. Η καλύτερη μέθοδος θεραπείας για όμορφα πόδια είναι η σκληροθεραπεία, δηλαδή η έγχυση σκληρυντικών ουσιών στις φλέβες, σε υγρή μορφή ή σε ειδικό αφρό. Έτσι κλείνουν, αλλάζουν χρώμα και εξαφανίζονται. Η θεραπεία γίνεται στο ιατρείο μέσα σε μόνο μισή ώρα. Η σκληροθεραπεία, σε συνδυασμό με την παρακολούθηση από τον αγγειοχειρουργό, μπορεί να σας απαλλάξει για πάντα από τις ευρυαγγείες και να διαγνώσει τη φλεβική ανεπάρκεια ή άλλη συνοδό πάθηση.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον δρα Ιωάννη Μπουντούρη, αγγειοχειρουργό, PhD, MSc, διευθυντή Αγγειοχειρουργικής Κλινικής 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών
aggeioxeirourgiki.gr