Κολλαγόνο | Γιατί είναι τόσο απαραίτητο για την όμορφη όψη της επιδερμίδας;

Μάθετε ποιος είναι ο ρόλος του στην επιδερμίδα αλλά και πώς μπορείτε να το ενισχύσετε χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα skincare προϊόντα.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι αυτό που κάνει την παιδική και νεανική επιδερμίδα τόσο όμορφη; Πίσω από την πλούσια και φρέσκια εμφάνισή της κρύβεται φυσικά το κολλαγόνο, το οποίο έχει καθοριστική σημασία για την υγιή και plump όψη της. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

Τι είναι το κολλαγόνο και ποιος ο ρόλος του στην επιδερμίδα;

Το κολλαγόνο είναι μια ινώδης πρωτεΐνη στο σώμα, η οποία υποστηρίζει τη δομή του συνδετικού ιστού των οστών, των αρθρώσεων και των οργάνων, ανάμεσά τους και το δέρμα. Το κολλαγόνο αποτελεί λοιπόν βασικό δομικό στοιχείο του δέρματος, από το οποίο μάλιστα εξαρτάται η σφριγηλότητα και η ελαστικότητά του.

Το πρόβλημα όσο περνούν τα χρόνια

Στη νεανική και ειδικά στην παιδική ηλικία, το κολλαγόνο αφθονεί και σ’ αυτό οφείλει το νεανικό δέρμα τη σφριγηλότητα, την απαλότητα και τη γρήγορη επούλωσή του. Ωστόσο με την πάροδο του χρόνου, μειώνεται τόσο η ποσότητα, όσο και η ποιότητά του στο δέρμα. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως η ηλικία δεν είναι ο μόνος παράγοντας, που το επηρεάζει. Ακόμη και στο νεανικό δέρμα το δίκτυο κολλαγόνου μπορεί να διαταράσσεται για διάφορους λόγους, όπως ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής. Το αποτέλεσμα; Οι ρυτίδες και η χαλάρωση εμφανίζονται πρόωρα, ενώ το δέρμα αποκτά ανομοιόμορφη υφή και θαμπή όψη.

Τα καλά νέα είναι ότι η σύγχρονη γυναίκα ναι μεν εκτίθεται στην καθημερινότητά της σε παράγοντες που επιταχύνουν τον εκφυλισμό του κολλαγόνου, έχει όμως το προνόμιο να έχει στη διάθεσή της προηγμένα επιστημονικά καλλυντικά προϊόντα που μπορούν να αντισταθμίσουν τη φθορά και την έλλειψή του.

Διαβάστε τη συνέχεια στο missbloom.gr