Πώς θα αποκτήσετε υπέροχα πόδια χωρίς κιρσούς

Μια εξελιγμένη laser θεραπεία κάνει την αντιμετώπιση κιρσών και φλεβικής ανεπάρκειας μια πολύ απλή υπόθεση σε σχέση με το παρελθόν.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Ένα από τα συχνότερα αισθητικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες αλλά και άντρες είναι οι κιρσοί. Ωστόσο, αυτές οι διατεταμένες φλέβες, οι οποίες εντοπίζονται επιφανειακά στο δέρμα των ποδιών –κυρίως– ως αποτέλεσμα χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας, θεωρούνται υπαίτιες και άλλων επιπλοκών, όπως η θρόμβωση, οι μόνιμες δερματικές βλάβες και τα φλεβικά έλκη. Γι’ αυτό και η θεραπεία τους θεωρείται επιβεβλημένη.

Η νέα μέθοδος 

H εξελιγμένη τεχνική laser ablation είναι μια επέμβαση απολύτως ασφαλής σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους (όπως η σαφηνεκτομή), με την προϋπόθεση ότι πραγματοποιείται από αγγειοχειρουργό εκπαιδευμένο στη συγκεκριμένη ενδαγγειακή τεχνική. Η διαδικασία διαρκεί λίγα λεπτά της ώρας και γίνεται με την καθοδήγηση διεγχειρητικού υπερήχου, όπου με τη βοήθεια μιας ειδικής ίνας laser επιτυγχάνεται η σύγκλειση της φλέβας που ανεπαρκεί και τροφοδοτεί τους κιρσούς. Η φλέβα ατροφεί και σταδιακά απορροφάται από τον οργανισμό και έτσι η φλεβική ανεπάρκεια αντιμετωπίζεται στη "ρίζα" της. Όπου απαιτείται, η επέμβαση συμπληρώνεται από μικροκιρσεκτομές.

Τα πλεονεκτήματα

H επέμβαση είναι ανώδυνη (συνήθως απαιτεί απλή τοπική αναισθησία), ενώ η όλη θεραπευτική διαδικασία ολοκληρώνεται αυθημερόν, με τους ασθενείς να κινητοποιούνται πριν λάβουν εξιτήριο από το νοσοκομείο. Μετά τη θεραπεία οι ασθενείς επιστρέφουν στις καθημερινές εργασίες και δραστηριότητες σε μία με δύο ημέρες, εκτός από τις περιπτώσεις όπου έχουν διενεργηθεί συμπληρωματικές μικροκιρσεκτομές και η ανάρρωση διαρκεί τρεις με πέντε ημέρες.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα του laser ablation στην αντιμετώπιση των κιρσών και της φλεβικής ανεπάρκειας είναι άριστα τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά. Για το λόγο αυτόν η Ευρωπαϊκή και η Παγκόσμια Εταιρεία Αγγειοχειρουργικής (European Society for Vascular Surgery και Society of Vascular Surgery) προτείνουν τη συγκεκριμένη τεχνική ως πρώτη επιλογή σε όλες τις περιπτώσεις φλεβικής ανεπάρκειας.

Ευχαριστούμε τον δρα Αργύριο Γιαννόπουλο, MD, PhD, FRCS, αγγειοχειρουργό, διδάκτορα του Imperial College, ο οποίος έχει μετεκπαιδευτεί στον τομέα της ελάχιστα επεμβατικής αγγειοχειρουργικής και έχει πολυετή προϋπηρεσία στο παγκοσμίου φήμης νοσοκομειακό κέντρο του Λονδίνου "University College London Hospital" (giannopoulos-angio-clinic.gr).