6 σημάδια ότι δεν κοιμάστε καλά

Αν έχετε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα μάλλον ο ύπνος σας δεν είναι τελικά όσο ποιοτικός και αναζωογονητικός θα έπρεπε.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Αναρωτιέστε αν όντως κοιμάστε καλά τα βράδια; Η συμπεριφορά και οι συνήθειές σας στη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας είναι ένας αρκετά αξιόπιστος τρόπος για να ανακαλύψετε εάν ο ύπνος σας είναι όσο ποιοτικός θα θέλατε. Αναζητήστε σημάδια όπως αυτά:

Χρειάζεστε πολλούς καφέδες μέσα στη μέρα για να έχετε ενέργεια

Αυτή είναι μια σαφής ένδειξη κακού βραδινού ύπνου. Εάν βασίζεστε σε καφέδες, τσάι και αναψυκτικά με καφεΐνη για να λειτουργείς αποτελεσματικά στη διάρκεια της ημέρας, μάλλον, χωρίς να το ξέρετε, πάσχετε από κάποια διαταραχή ύπνου και δεν ξεκουράζεστε αρκετά, ανεξάρτητα από το πόσες ώρες κοιμάστε.

Εκνευρίζεστε εύκολα

Όταν ο οργανισμός σας στερείται πολύτιμο ύπνο, είναι αναμενόμενο να είσαι πιο ευέξαπτη από το φυσιολογικό. Εάν νιώθετε ότι εκνευρίζεστε και μαλώνετε με τους γύρω σας χωρίς να υπάρχει πραγματικά λόγος, μπορεί η διάθεση αυτή να οφείλεται σε κακής ποιότητας νυχτερινό ύπνο. Τα καλά νέα; Η νευρικότητα αυτή –ενδεχομένως και οι σχέσεις με τους γύρω σου!– θα βελτιωθεί σημαντικά όταν αρχίσετε να κοιμάστε πιο καλά.

Ξυπνάτε συχνά με ξερό στόμα, πονόλαιμο και πονοκέφαλο

Συνήθως, τα συμπτώματα αυτά σχετίζονται με υπνική άπνοια, μία κατάσταση όπου σταματάς να αναπνέεις για σύντομα διαστήματα (10-60") στη διάρκεια του ύπνου σου. Η κατάσταση αυτή κάνει τα τοιχώματα των αεραγωγών να τρίβονται μεταξύ τους και να δονούνται όταν παίρνετε τελικά ανάσα, δημιουργώντας τον τυπικό ήχο του ροχαλητού και προκαλώντας αυτή την αίσθηση του πονόλαιμου και του ξεραμένου στόματος. Επιπλέον, η στέρηση οξυγόνου στον εγκέφαλο, έστω και αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα, μπορεί να σε κάνει να ξυπνάς το πρωί με πονοκέφαλο.

Γενικά, η υπνική άπνοια δεν επηρεάζει μόνο την ποιότητα του ύπνου σας, αλλά έχει συσχετιστεί με καρδιοπάθεια, υψηλή αρτηριακή πίεση και εγκεφαλικό επεισόδιο, γι’ αυτό αν υποψιάζεστε πως σας συμβαίνει, αναφέρετέ το στον γιατρό σας.

Ξυπνάτε πολλές φορές για να πάτε στην τουαλέτα

Αυτή η συνήθεια μπορεί να σημαίνει πως ξυπνάτε επαναλαμβανόμενα στη διάρκεια της νύχτας εξαιτίας μίας διαταραχής του ύπνου σας και όχι επειδή χρειάζεστε πραγματικά να πάτε στην τουαλέτα. Εάν ξυπνάτε 3-4 φορές κάθε βράδυ, ίσως θα ήταν καλή ιδέα να επισκεφθείτε έναν επαγγελματία ύπνου που θα βοηθήσει να αποκαλυφθεί η πραγματική αιτία που σας εμποδίζει να κοιμηθείτε ποιοτικά και ξεκούραστα.

Παίρνετε βάρος –και δεν ξέρετε γιατί

Εάν ο αριθμός στη ζυγαριά ανεβαίνει χωρίς να έχεις αλλάξει κάτι στη διατροφή σας, υπάρχει πιθανότητα ο οργανισμός σας να υποφέρει από έλλειψη ύπνου. Οι ειδικοί συσχετίζουν αυτό το πρόβλημα με την αύξηση του βάρους, επειδή ο περιορισμένος ύπνος μειώνει τα επίπεδα της λεπτίνης στον οργανισμό (της ορμόνης που δίνει σήμα κορεσμού στον εγκέφαλο) και αυξάνει τα επίπεδα της γρελίνης (της ορμόνης που διεγείρει την πείνα). Έτσι, ίσως έχετε διαπιστώσει ότι θέλετε συνεχώς κάτι να φάτε. 

Τσεκάρετε συνέχεια το Facebook

Να και μία εντελώς παράξενη ένδειξη ότι σας λείπει ποιοτικός ύπνος! Πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια διαπίστωσε πως η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε μειωμένη παραγωγικότητα και πιο συχνή "περιήγηση" στο Facebook. Η μελέτη έδειξε επίσης πως οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται καλά μοιράζουν πιο συχνά την προσοχή τους μεταξύ διαφόρων οθονών στον υπολογιστή τους, κάτι που συνδέεται με αυξημένη δυσκολία συγκέντρωσης.

Πηγή: Madamefigaro.gr