Εμμηνόπαυση και κορωνοϊός | 5 tips για να θωρακίσετε την υγεία σας

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε.

Τα δεδομένα για τον κορονοϊό αλλάζουν μέρα με τη μέρα, ένα φαίνεται πως παραμένει σταθερό: Όσο μεγαλύτερη η ηλικία, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να νοσήσουμε πιο σοβαρά. Είναι μόνο θέμα ενός αριθμού στην ταυτότητα; Πιθανότατα όχι, αφού ο πιο βασικός παράγοντας κινδύνου για τον κορονοϊό είναι η κατάσταση της υγείας του ανθρώπου που έχει νοσήσει. Εάν ο οργανισμός του είναι επιβαρυμένος με χρόνια νοσήματα, όπως για παράδειγμα διαβήτη ή καρδιαγγειακά, τότε είναι σαφώς πιο επικίνδυνη η νόσηση. Στις γυναίκες η εμμηνόπαυση από μόνη της δεν καθιστά παράγοντα κινδύνου. Επειδή όμως συνδέεται με μεγαλύτερες ηλικίες και πιθανώς με χρόνια νοσήματα, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Εμμηνόπαυση και κορωνοϊός: Γιατί κινδυνεύουμε περισσότερο μεγαλώνοντας

"Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση είναι πιο "εκτεθειμένες" σε πιθανές επιπλοκές από τον κορονοϊό καθώς μεγαλώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, ακόμη κι αν δεν είναι σημαντικά καταβεβλημένο, απλά δεν έχει την ίδια ικανότητα να καταπολεμά ιούς και βακτήρια" σχολιάζει ο Dr. Steven Gambert, καθηγητής Ιατρικής και διευθυντής Γηριατρικής στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστήμιου του Maryland στις ΗΠΑ.

Τι μπορείτε να κάνετε

Αν δεν είναι απαραίτητο, φροντίστε να αναβάλετε προγραμματισμένες επισκέψεις σε νοσοκομείο για εξετάσεις ή ακόμη και για κάποια επέμβαση που μπορεί να μετατεθεί χρονικά.

Ακόμη και για την ετήσια εξέτασή σας στον οφθαλμίατρο ή το γυναικολόγο εάν δεν υπάρχει λόγος μπορεί να περιμένει μερικές εβδομάδες. Ο λόγος; Επειδή στα ιατρεία συνήθως περιμένουν αρκετοί ασθενείς και ο συγχρωτισμός είναι κάτι που όταν είναι εφικτό καλό είναι να το αποφεύγουμε.

Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, φροντίστε να είστε 100% συνεπής και συζητήστε με το γιατρό σας αν χρειάζεται να αλλάξετε κάτι.

Κάντε τα εμβόλια που σας συστήνει ο γιατρός σας – τώρα ή όταν έρθει η εποχή τους, αφού ο κορονοϊός πιθανότατα ήρθε για να μείνει. Το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο και της γρίπης είναι δύο πολύ βασικά εμβόλια.

Τέλος, ενισχύστε τη διατροφή σας με αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που αποδεδειγμένα ενισχύουν το ανοσοποιητικό, όπως είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη D και ο ψευδάργυρος.

Ανήκουν οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τον κορονοϊό;

Ο όρος "γυναίκες στην εμμηνόπαυση" μπορεί να σημαίνει μια υγιή γυναίκα 45 ετών και μια γυναίκα 75 ετών με χρόνια προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης. Άρα, η εμμηνόπαυση από μόνη της δεν αποτελεί δείκτη. Σίγουρα όμως η ηλικία και τα προϋπάρχοντα νοσήματα παίζουν μεγάλο ρόλο, γι’ αυτό αν δεν είστε σίγουρη εάν χρειάζεται να υιοθετήσετε πιο αυστηρά μέτρα προστασίας -π.χ. να αποφεύγετε όσο το δυνατό τις συναναστροφές- θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Πηγή: Shape.gr