Τι είναι η ιγμορίτιδα και πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Ειδικά αυτήν την περίοδο, τα αλλεργικά νοσήματα παρουσιάζουν ταχεία αύξηση και δεν κάνουν διακρίσεις στην ηλικία. Η νοσηρότητα της αλλεργικής ρινίτιδας προκαλείται από την ίδια τη νόσο αλλά και από επιπλοκές της, όπως η ιγμορίτιδα, οι διαταραχές του ύπνου και οι συνέπειες της αναπνοής από το στόμα.

Τι είναι η ιγμορίτιδα;

Η ιγμορίτιδα είναι φλεγμονή του ιγμορείου, ενός από τους παραρρίνιους κόλπους. Μερικά από τα συμπτώματά της είναι ο πονοκέφαλος, το επίμονο μπούκωμα, η κόπωση, οι πυώδεις βλέννες, ο βήχας, αλλά και τα δέκατα. Δεν είναι λίγες οι φορές ωστόσο που η διάγνωση της γίνεται βιαστικά. Για την ακρίβεια, έχει βρεθεί ότι λιγότερο από το 10% των ασθενών που επισκέπτονται το γιατρό για αυτόν το λόγο έχει τελικά ιγμορίτιδα. Η πιο συνηθισμένη αιτία για την ιγμορίτιδα είναι ένα κοινό κρύωμα, αλλά μπορεί βέβαια να εμφανιστεί και μετά από είσοδο μολυσμένου νερού στη μύτη κατά τη διάρκεια της κολύμβησης ή των καταδύσεων.

Τι είναι η σφηνοειδίτιδα;

Εκτός από τα ιγμόρεια υπάρχουν και άλλοι παραρρίνιοι κόλποι και ο πόνος από τη φλεγμονή σε καθέναν από αυτούς εντοπίζεται σε διαφορετικό σημείο. Ο σφηνοειδής κόλπος έχει την ιδιαιτερότητα ότι είναι απομονωμένος και όταν κάνει φλεγμονή επιμένει περισσότερο. Είναι εξαιρετικά εύκολο να πάθει κανείς σφηνοειδίτιδα αν έχει στραβό διάφραγμα, πολύποδες, αλλεργίες ή φλεγμονές από τα γύρω όργανα, όπως από τις αμυγδαλές και τα κρεατάκια. Μερικά από τα πιο συχνά συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται η σφηνοειδίτιδα είναι ο πονοκέφαλος, κυρίως πίσω από τα μάτια, το επίμονο μπούκωμα, τα φλέματα στο πίσω μέρος της μύτης, η ατονία, η αστάθεια ή το θάμπωμα στα μάτια.

Πώς γίνεται η διάγνωση και η θεραπεία για την ιγμορίτιδα

Η διάγνωση γίνεται με ενδοσκοπική αξιολόγηση με τα άκαμπτα και εύκαμπτα ενδοσκόπια, με απεικονιστικές μεθόδους (CT, MRI) καθώς και με λήψη καλλιέργειας ενδοσκοπικά. Η θεραπεία περιλαμβάνει αντιβιοτικά, απο συμφορητική αγωγή και αντισταμινικά. Η χειρουργική αντιμετώπιση ενδείκνυται στην περίπτωση που ο ασθενής δεν ανταποκριθεί στη φαρμακευτική αγωγή και με αυτήν αντιμετωπίζονται ταυτόχρονα και άλλα προβλήματα, όπως στραβό διάφραγμα, πολύποδες, μεγάλες κόγχες. Σημαντική είναι η συμβολή και της νευροπλοήγησης στη διάρκεια της επέμβασης.

Η εφαρμογή των νέων αυτών τεχνικών στο πλαίσιο της minimally invasive surgery προσφέρει ριζική λύση στη θεραπεία των παραρρινοκολπίτιδων, εξασφαλίζοντας άμεση επαναφορά του ασθενούς στις δραστηριότητές του και βελτίωση όλων των ενοχλητικών συμπτωμάτων μέσα σε ένα μήνα. Επιπλέον, στους ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα και άσθμα αλλάζει το προφίλ αυτής της χρόνιας νόσου, με αποτέλεσμα να μην αποτελούν πλέον εύκολο στόχο στις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Ευχαριστούμε την Ανατολή Παταρίδου, χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο, επιστημονική συνεργάτιδα των Nοσοκομείων "Υγεία" και "Μητέρα", www.facebook.com/pataridouanatoli