Το ιδανικό είδος yoga για κάθε fitness στόχο

Αδυνάτισμα, χαλάρωση ή απόκτηση ενέργειας;

HARPER'S BAZAAR TEAM

Πόσα είδη yoga υπάρχουν και ποιο να επιλέξετε ανάλογα με το στόχο σας; Ανακαλύψτε παρακάτω:

Γιόγκα χωρίς βαρύτητα (antigravity ή aerial yoga) για ποικιλία

Τι είναι: Η aerial yoga εκτελείται σε αιώρες που κρέμονται από το ταβάνι! Οι αιώρες παρέχουν υποστήριξη κατά τη διάρκεια των απαιτητικών αντεστραμμένων στάσεων και σου επιτρέπουν να κάνεις διατάσεις με διαφορετικό τρόπο, χωρίς να καταπονείτε τις αρθρώσεις.

Τι να περιμένετε: Δίνεται μεγάλη έμφαση στην αντιστροφή των στάσεων, ωστόσο εκτελείτε και γνωστές ασκήσεις της yoga. Οι αιώρες επιτρέπουν στους μυς να γυμναστούν βαθύτερα, καθιστώντας πιο εντατική την προπόνηση.

Απόκτηση ενέργειας με power yoga

Τι είναι: Βασίζεται στις δυναμικές και ισομετρικές στατικές ασκήσεις, ενώ περιλαμβάνει τεχνικές διαφραγματικής αναπνοής και ισορροπίας σώματος με άμεσα αποτελέσματα.

Τι να περιμένετε: Μετά από μερικά μαθήματα θα παρατηρήσεις αύξηση της ενεργητικότητας, της ευεξίας, της ζωτικότητας και άμεση αναζωογόνηση του νου. Επίσης, βοηθά το μεταβολισμό.

Ashtanga yoga για αύξηση της αντοχής

Τι είναι: Περιλαμβάνει μια σειρά απαιτητικών στάσεων τη μία μετά την άλλη για την εκγύμναση κάθε εκατοστού του σώματος. Περιλαμβάνει ελάχιστο διαλογισμό και δίνει έμφαση στην αντοχή.

Τι να περιμένετε: Η παραδοσιακή ashtanga βασίζεται στην ανεξάρτητη εξάσκηση, οπότε ύστερα από μερικά μαθήματα θα μπορείτε να την κάνετε μόνη σας στο σπίτι. Είναι δύσκολη και απαιτεί μεγάλη συγκέντρωση, αλλά σας βοηθά να εκτονωθείτε.

Απώλεια βάρους με bikram yoga

Τι είναι: Οι γνωστές ασκήσεις yoga εκτελούνται σε δωμάτιο με θερμοκρασία έως και 40οC! Καις μέχρι και 600 θερμίδες σε μία μόνο συνεδρία, ενώ ασκείται έντονα και η καρδιά σου.

Τι να περιμένετε: Κάθε συνεδρία διαρκεί 90 λεπτά. Εκτελείτε 26 στάσεις σε γρήγορες εναλλαγές, ασκώντας το 100% του κορμιού σας, γι’ αυτό και σίγουρα θα ιδρώσετε. Κάντε την 3 φορές την εβδομάδα και σε 1 μήνα δε θα αναγνωρίζετε τον εαυτό σου!

Ενίσχυση γονιμότητας με fertility yoga

Τι είναι: Ένα μείγμα hatha yoga και ειδικών ελικοειδών στάσεων για την αύξηση της αιματικής ροής στον τράχηλο. Καταπολεμά του στρες –που προκαλεί διαταραχή στις ορμόνες– και σας βοηθά να χαλαρώσετε και να ξαναβρείτε την ισορροπία σας.

Τι να περιμένετε: Χρησιμοποιούνται βαθιές κοιλιακές αναπνοές και οπτικοποίηση για να βοηθηθούν οι γυναίκες να έρθουν σε στενότερη επαφή με τη μήτρα τους.

Χαλάρωση με yin yoga

Τι είναι: Οι ασκήσεις yang (όπως το τρέξιμο) γυμνάζουν σκληρά την καρδιά, αλλά η yin yoga είναι το ακριβώς αντίθετο. Έχει να κάνει με τη χαλάρωση, τις έντονες διατάσεις και την υπομονή.

Τι να περιμένεις: Όλες οι στάσεις εκτελούνται στο πάτωμα, καθώς όταν είστε ξαπλωμένη, χαλαρώνει αμέσως το σώμα σας. Διατηρείτε κάθε στάση έως και 10 λεπτά, αποβάλλοντας τη μυϊκή ένταση πριν προχωρήσετε στην επόμενη στάση.

Ευλυγισία με Iyengar yoga

Tι είναι: Αργή και πολύ ακριβής, επικεντρώνεται στη στάση του σώματος και την ευθυγράμμιση και είναι ιδανική για τις αρχάριες. "Υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι πρέπει να είστε ευλύγιστη για να κάνετε γιόγκα, όμως η Iyengar δημιουργήθηκε ειδικά για όσους δεν είναι τόσο ευλύγιστοι", λέει η Ελένη Πετρουλάκη – Ιvic.

Tι να περιμένεις: Υπάρχουν 200 στάσεις (asanas) που εκτελείτε μέχρι να μπορείτε διατηρείς καθεμία για 2 λεπτά – μην ανησυχείτε, δεν τις κάνετε όλες σε ένα μάθημα! Θα χρησιμοποιείτε επίσης εργαλεία, όπως τουβλάκια ή ζώνες για να εκτελείτε πιο εύκολα κάθε στάση.

Πηγή: Shape.gr