5 ασκήσεις από το Θιβέτ για αιώνια νεότητα

Οι 5 θιβετιανές ασκήσεις που θα σας κάνουν να αισθάνεστε και να δείχνετε στα καλύτερά σας για πολύ καιρό ακόμα.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Μπορεί να ακούγεται παράξενο αλλά κατά κάποιον τρόπο όντως υπάρχει η πηγή της νεότητας και δεν είναι άλλη από μία ιεροτελεστία που αποτελείται από πέντε θιβετιανές ασκήσεις γιόγκα. Το μόνο που έχετε να κάνετε, λοιπόν, για να αισθάνεστε και να δείχνετε πιο νέας είναι να την εντάξετε στην καθημερινότητά σας. Στην ουσία, πρόκειται περί μίας αρχαίας πρακτικής με ιστορία δυόμιση χιλιετιών που έγινε γνωστή στον δυτικό κόσμο στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ενώ πιστεύεται ότι είναι εκείνη που διασφαλίζει τη μακροβιότητα των κατοίκων του Θιβέτ.

Πώς θα εκτελέσετε τις ασκήσεις και τι οφέλη θα δείτε

Οι ασκήσεις βασίζονται στη χρήση της ενέργειας του σώματος, εστιάζοντας σε συγκεκριμένες περιοχές οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση των λειτουργιών του και γι' αυτόν τον λόγο είναι πολύ σημαντικό το να εκτελούνται με τη σωστή σειρά. Θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε τους πόνους στους συνδέσμους, θα βελτιώσουν τη δύναμη, τον μυικό συντονισμό και την κυκλοφορία του αίματός σας, θα μειώσουν το άγχος και θα σας κάνουν να κοιμάσαι καλύτερα, ενώ θα αισθάνεστε περισσότερη ενέργεια και θα δείχνετε νεότερη.

Οι θιβετιανές ασκήσεις

Οι μοναχοί στο Θιβέτ εκτελούν τις ασκήσεις που ακολουθούν 21 φορές την ημέρα αλλά εσύ μπορείτε να ξεκινήσετε με 3 και να νιώσεις ήδη τα οφέλη τους. Προετοιμαστείτε ότι με το να κάνετε τόσες φορές την ημέρα το ίδιο πράγμα και μέχρι τουλάχιστον να μπείτε στο θιβετιανό mood, μπορεί να σας φανούν βαρετές. Επίσης, μη φανταστείτε ότι εκτελώντας τις θα μείνετε νέα για πάντα, το γήρας είναι αναπόφευκτο. Παρόλα αυτά, θα αισθάνεστε στα καλύτερά σας για περισσότερα χρόνια. 

Στροφές

Είστε σε όρθια θέση με ίσιο τον κορμό σας. Εκτείνετε τα χέρια σας μπροστά έτσι ώστε να είναι παράλληλα με το πάτωμα. Ρίχνετε τις παλάμες σας προς το κάτω. Μένοντας στην ίδια θέση και με αργό τρόπο στρέφετε τον κορμό σας με τη φόρα των δεικτών του ρολογιού. Χωρίς να γέρνετε το κεφάλι σας προς τα μπροστά και με τα μάτια σας ανοιχτά, κοιτάζετε προς το έδαφος.

Θιβετιανοί κοιλιακοί

Ξαπλώνετε ανάσκελα και έχετε στα μυαλό σας ότι θα πρέπει να διατηρείτε έναν ομαλό ρυθμό αναπνοής καθ' όλη τη διάρκεια της άσκησης. Τα χέρια σας θα πρέπει να εφάπτονται στα πλευρά σας με τις παλάμες σου να ακουμπούν στο έδαφος. Παίρνετε μία εισπνοή και σηκώνεις το κεφάλι σας, φέρνοντας το πηγούνι προς το στήθος σα.ς Την ίδια στιγμή, σηκώνετε τα πόδια σας προς τα πάνω, χωρίς να λυγίζετε τα γόνατά σα.ς Καθώς εκπνέετε, με αργό ρυθμό, κατεβάζετε το κεφάλι και τα πόδια σας στην αρχική θέση. Χαλαρώνετε όλους τους μύες σας.

Πίσω-μπρος

Γονατίζετε στο πάτωμα με τα γόνατά σας ανοιχτά στο εύρος των ώμων σας και τους γλουτούς σας ευθυγραμμισμένους με τα γόνατά σας. Ισιώνετε τον κορμό σας και τοποθετείτε τις παλάμες σας στο πίσω μέρος των μηρών σας, κάτω από τους γλουτούς σου. Παίρνετε μία εισπνοή και αφήνετε το κεφάλι σας να πέσει προς τα πίσω, σχηματίζοντας μία αψίδα με τη σπονδυλική σου στήλη έτσι ώστε να ανοίξει το στήθος σας. Εκπνέετε και αφήνετε το κεφάλι σας να πέσει μπροστά, μεταφέροντας το πηγούνι σας προς το στήθος σας. Τα χέρια σου θα πρέπει να παραμένουν στους μηρούς σας καθ' όλη τη διάρκεια της άσκησης.

Σανίδα-γέφυρα

Κάθεστε στο πάτωμα και εκτείνετε τα πόδια μπροστά σας με τις πατούσες σας ανοιχτές στο εύρος των ώμων σας. Τοποθετείτε τις παλάμες σας στο έδαφος πλάι σας με τα δάχτυλά σας να βλέπουν προς τα μπροστά. Ισιώνετε τον κορμό σας. Αφήνετε το πηγούνι σας να πέσει στο στήθος σας. Παίρνετε μία εισπνοή και αφήνετε το κεφάλι σας να πέσει με έναν ευγενικό τρόπο προς τα πίσω. Ταυτόχρονα, σηκώνετε τα ισχία σου και λυγίζετε τα γόνατά σας μέχρι να φτάσετε σε θέση τραπεζιού, με το κεφάλι σας να γέρνει ελαφρώς προς τα πίσω. Σφίγγετε τους μύες σας και κρατάτε την αναπνοή σας. Εκπνέετε, χαλαρώνετε τους μύες σας και επιστρέφετε στην αρχική σας θέση.

Διαταγές

Ξαπλώνετε μπρούμυτα στο πάτωμα και φέρνεις τις παλάμες σας μπροστά σας. Εκτείνετε τις πατούσες πίσω σας, με τα δάχτυλά σας λυγισμένα στο εύρος του ανοίγματος των ώμων σας. Τεντώνετε τα χέρια σας και αψιδώνετε την σπονδυλική σου στήλη ενώ διατηρείτε το πάνω τμήμα των ποδιών σας στο πάτωμα. Φέρνετε το κεφάλι σας προς τα πάνω, όπως γίνεται στη στάση του σκύλου. Εκπνέετε και σηκώνετε τα ισχία σας φέρνοντας το σώμα σας σε θέση ανάποδου V. Αφήνετε το πηγούνι σας να πέσει προς το στήθος σας και ισιώνετε την πλάτη σας προς τη στάση της γιόγκα "σκύλος κάτω". Εκπνέετε και επιστρέφετ εστην πάνω θέση.

Πηγή: Esquire.com.gr