Τα μυστικά για μια αδύνατη σιλουέτα ακόμα και μετά την εμμηνόπαυση

Μικρές κινήσεις με μεγάλο αντίκτυπο στην φυσική σας κατάσταση.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Πολλοί πιστεύουν πως μετά την εμμηνόπαυση και ιδίως μόλις πατηθούν τα 60, "δεν υπάρχει τίποτα καλό να περιμένεις". Η αντίληψη αυτή, ίσως και να ίσχυε λίγες δεκαετίες νωρίτερα, τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει πολύ, με τα 60 να είναι πλέον τα νέα 40.

Μπορεί οι θερμίδες να καίγονται με μικρότερους ρυθμούς και η απώλεια βάρους να μοιάζει δυσκολότερη, τίποτα όμως δεν είναι αδύνατο, αν έχετε επιμονή και συνεχίζετε να φροντίζετε την φυσική σου κατάσταση. "Η οικοδόμηση μυών μετά τα 60 είναι ελαφρώς πιο δύσκολη από ό,τι όταν είσαι 25 ετών. Οι αναβολικές ορμόνες όπως η τεστοστερόνη είναι χαμηλότερες, η ανάρρωσή είναι ελαφρώς πιο αργή και το σώμα ανταποκρίνεται λίγο λιγότερο στην προπόνηση", εξηγεί ο Daniel Richter, CPT, CEO της StrengthLog.

Τα παραπάνω δεδομένα ίσως να μοιάζουν κάπως αποθαρρυντικά, όμως ο Richter συνεχίζει επισημαίνοντας πως οι ενήλικες στα 60 τους μπορούν να περιμένουν περίπου το 80% της μυϊκής ανάπτυξης που θα είχαν στα 20 ή στα 30 τους. "Το μυστικό της προπόνησης για να παραμείνεις δυνατός και αδύνατος όταν περνάς την εμμηνόπαυση είναι να σταματήσεις να προπονείσαι σαν να είσαι εύθραυστος. Το σώμα εξακολουθεί να ανταποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο που ανταποκρίνονταν πάντα. Δεν άλλαξε. Το μεγαλύτερο λάθος που βλέπω με τους μεγαλύτερους που ασκούνται είναι ότι κάποιος τους είπε ότι είναι μεγάλοι και ως εκ τούτου δεν μπορούν πλέον να πιέσουν τον εαυτό τους ή να σηκώσουν βάρη", τονίζει ο προπονητής Tom Jankas.

Φυσικά, το ιστορικό υγείας κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικό, γι 'αυτό είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευόμαστε πάντα τον γιατρό πριν ξεκινήσουμε οποιοδήποτε νέο, φιλόδοξο πρόγραμμα γυμναστικής. Και μετά την χρήσιμη αυτή υπενθύμιση, ας δούμε τις μικρές κινήσεις που μπορείτε να ακολουθήσετε για να έχετε λεπτότερο σώμα, όσο μεγαλώνετε.

1. Μην αποφεύγετε τα βάρη

Μεγαλώνοντας έχουμε την τάση να αποφεύγουμε τα βάρη, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος σοβαρός λόγος. Οι προπονήσεις ενδυνάμωσης ωστόσο είναι εξίσου σημαντικές σε μεγαλύτερες ηλικίες και θα πρέπει να γίνονται προτεραιότητα. Σύμφωνα με τον Erin Mahoney, MA, CPT, μια τακτική ρουτίνα προπόνησης δύναμης μπορεί να δημιουργήσει μια λεπτή μάζα σώματος, να βελτιώσει την πυκνότητα των οστών και να κρατήσει τους ηλικιωμένους σε εγρήγορση. Πολλοί άνω των 60 τείνουν να κάνουν πολλές επαναλήψεις με λίγα βάρη, όμως ο Mahoney προτείνει λιγότερες επαναλήψεις με περισσότερα βάρη. Και γιατί αυτό; Γιατί όχι μόνο θα αυξήσει την δύναμη και αντοχή των μυών αλλά θα καταφέρετε να κάψετε περισσότερες θερμίδες σε μια μόλις προπόνηση.

2. Ξεκινήστε ένα aerobic χόμπι

Για να διατηρήσετε σε καλή κατάσταση στην σιλουέτα σας πρέπει να ακολουθείτε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα προπονήσεων, που δεν θα περιλαμβάνει ασφαλώς μόνο ασκήσεις δύναμης. Οι ασκήσεις cardio είναι επίσης αποτελεσματικές αλλά και ευχάριστες για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Ένα αερόβιο χόμπι, όπως η ποδηλασία, το τζόκινγκ, το κολύμπι, βοηθούν στην άμεση καύση θερμίδων με μια πιο δημιουργική ενασχόληση από την κλασσική προπόνηση στο γυμναστήριο.

3. Προσθέστε τις βόλτες στις προπονήσεις σας

Μπορεί να έχει διαπιστωθεί ότι το κολύμπι καίει περισσότερες θερμίδες από το περπάτημα, όμως τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας καλό είναι να βρίσκουν χρόνο και για βόλτες. Το περπάτημα αντιπροσωπεύει την ευκολότερη και απλούστερη μορφή σωματικής δραστηριότητας, αλλά μπορεί ακόμα να προσφέρει σπουδαία βοήθεια στο δρόμο προς την διατήρηση μιας αδύνατης σιλουέτας. Παρά τον υποτιμητικό τρόπο με τον όποιο αντιμετωπίζεται το περπάτημα στην διαδικασία απώλειας βάρους, οι καθημερινές βόλτες θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα γυμναστικής σας.

Πηγή: Shape.gr