Οι πιο απαραίτητες βιταμίνες στα 30, στα 40, στα 50 και στα 60

Ποιες βιταμίνες έχετε ανάγκη σε κάθε φάση της ζωής σας;

HARPER'S BAZAAR TEAM

Πιθανότατα να παίρνετε βιταμίνες για χρόνια. Αλλά, εκτός από τις πολυβιταμίνες που μπορεί να λαμβάνετε καθημερινά ή σε κάποιες περιόδους της ζωής σας, μήπως πρέπει να αλλάζουν οι προτεραιότητές σας με την πάροδο των χρόνων; Φυσικά. Ορίστε οι βιταμίνες που πρέπει να λαμβάνετε σε κάθε στάδιο της ενήλικης ζωής σας.

Απαραίτητες βιταμίνες στα 30 

Εάν προσπαθείτε να μείνετ εέγκυος στα 30 σας, είναι σημαντικό να αυξήσετε την πρόσληψη του φολικού οξέος, το οποίο, εκτός από τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης ορισμένων γενετικών ανωμαλιών, μειώνει και τις πιθανότητες να πάθετε εγκεφαλικό ή καρδιακή προσβολή. Εάν προσπαθείτε να μην μείνετε έγκυος και παίρνετε αντισυλληπτικά, ίσως να θέλετε να αυξήσετε την πρόσληψη ψευδαργύρου και μαγνησίου, καθώς ορισμένες μορφές συνταγών αντισύλληψης μπορεί να προκαλούν έλλειψη αυτών των μετάλλων στο σώμα σας.

Απαραίτητες βιταμίνες στα 40 

Η βιταμίνη D είναι σημαντική για όλους, αλλά μία αρκετή ποσότητά της στα 40 είναι εξαιρετικά κρίσιμη, γιατί οι ελλείψεις αυτής της βιταμίνης συχνά συνδέονται με ασθένειες που πρωτοεμφανίζονται τυπικά σε αυτή τη δεκαετία, όπως η οστεοπόρωση, ο καρκίνος και το καρδιακό νόσημα.

Απαραίτητες βιταμίνες στα 50 

Η αναγκαία για την λειτουργία του αίματος και του εγκεφάλου βιταμίνη Β12 αρχίζει να απορροφάται λιγότερο από το σώμα που πλησιάζει τα 50, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να αυξήσετε την πρόσληψή της. Επίσης, θα πρέπει να αρχίσετε να λαμβάνετε μία πολυβιταμίνη ειδικά για γυναίκες άνω των 50, καθώς περιέχει λιγότερο σίδηρο από τις πολυβιταμίνες για νεότερες γυναίκες και περισσότερη Β12, ώστε να ανταποκριθείτε άψογα στις ανάγκες του σώματός σας που αλλάζει.

Απαραίτητες βιταμίνες στα 60+

Μετά την εμμηνόπαυση, κρίνεται αναγκαίο να λαμβάνετε αρκετό κάλιο ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. Εκτός από αυτό, χρειάζεστε και πολλά Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας.

Πηγή: Shape.gr