Πώς να κρατήσετε "ακίνητο" τον χρόνο

Τι θα πρέπει να κάνετε για είστε βιολογικά νεότερη από τη χρονολογική σας ηλικία;

HARPER'S BAZAAR TEAM

Tι εννοούμε λέγοντας "γερνάω"; Πώς μετράμε τα... γηρατειά; "Γνωρίζετε ότι η χρονολογική γήρανση υπολογίζεται με βάση τα γενέθλιά σας, αλλά η βιολογική υπολογίζεται με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο" επισημαίνει ο Aaron Baggish, MD, διευθυντής του Cardiovascular Performance Program στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης.

Κρατήστε "ακίνητο" το χρόνο

"Η βιολογική σας ηλικία εκτιμάται με βάση πολλούς παράγοντες, όπως η κατάσταση της υγείας σας, η αντοχή του καρδιαγγειακού και του αναπνευστικού σας συστήματος και όλων των διαφορετικών οργάνων που συνδυάζονται προκειμένου να μπορέσετε να αποδώσετε όταν ασκείστε" διευκρινίζει ο δρ Baggish.

Ποιος είναι όμως ο στόχος που πρέπει να θέσετε και θα σας οδηγήσει στο βέλτιστο αποτέλεσμα; Σύμφωνα με τον ίδιο, "για να είστε βιολογικά νεότερη από τη χρονολογική σας ηλικία, θα πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη οξυγόνου (VO2), δηλαδή την ποσότητα του οξυγόνου που μπορεί να χρησιμοποιήσει ανά λεπτό το σώμα, κάτι που συνήθως παραμένει σταθερό μέχρι την ηλικία των 35 ή 40 ετών.

Για να αποφύγετε τη μείωση του VO2 με το πέρασμα της ηλικίας, ακολουθήστε
αυτό το τέχνασμα: Προσπαθήστε να φτάνετε κατά την προπόνησή σας στην κορυφαία σας απόδοση, στο pick δηλαδή, μία ή δύο φορές την εβδομάδα".

Ο ρόλος της πρωτεΐνης στη fitness ηλικία σας 

Προσθέστε υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (ΗΙΙΤ) στην εβδομαδιαία ρουτίνα καρδιαγγειακής άσκησης και αυξήστε τη μυϊκή σας μάζα. Ένα εύκολο "κόλπο" για το χτίσιμο των μυών είναι η κατανάλωση 1,8 έως 2,2 γρ. πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Αυτή είναι σίγουρα μια καλή "συνταγή" για τους περισσότερους ανθρώπους που έχουν στόχο τη σωματική βελτίωση. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη, αφού συμβάλλει στη μυϊκή ανάπτυξη, αλλά και στην αποκατάσταση μετά από μια σκληρή προπόνηση.

Κάντε  το πιο... νόστιμο

"Αναμειγνύοντας σκόνη πρωτεΐνης σε smoothies είναι ένας έξυπνος τρόπος που θα σας βοηθήσει να φτάσετε στο στόχο σας, ειδικά μετά την προπόνησή σου" τονίζει η Susan M. Kleiner, PhD, RDN, συγγραφέας του The New Power Eating. Πώς θα επιλέξεις, όμως, τη σωστή;

Η πρωτεΐνη από ορό γάλακτος είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς έχει την υψηλότερη βιοδιαθεσιμότητα (90-100%), που σημαίνει ότι απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό και χρησιμοποιείται πιο αποτελεσματικά από το σώμα.

"Αναβολικό παράθυρο"

Αν είσαι εξοικειωμένη με τους όρους της άσκησης, σίγουρα θα έχεις ακούσει τον όρο "αναβολικό παράθυρο". Είναι ένα θεωρητικό χρονικό διάστημα 30 λεπτών μετά την προπόνηση κατά το οποίο το σώμα σου μπορεί να χτίσει περισσότερη
μυϊκή μάζα αν καταναλώσεις την πρωτεΐνη κατά τη διάρκειά του. Αν πιείτε το ρόφημα πρωτεΐνης πριν από την προπόνηση, τα αμινοξέα θα κυκλοφορήσουν σύντομα στο αίμα σου κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση ώστε να βοηθήσουν το σώμα σας να διατηρήσει και να αποκαταστήσει τη μυϊκή του μάζα.

*Αν επιλέξετε να πάρετε πρωτεΐνη από ρόφημα - και όχι μόνο μέσω της διατροφής- βεβαιωθείτε ότι το προϊόν που θα προμηθευτείτε έχει την έγκριση του ΕΟΦ. 

Πηγή: Shape.gr