"Μου λείπει ο Φίλιππος" | Το διαφορετικό μήνυμα της Βασίλισσας Ελισάβετ για τα Χριστούγεννα

Οι αναφoρές στον εκλιπών σύζυγό της, Πρίγκιπα Φίλιππο, και οι χαρακτηρισμοί από τα μίντια για ένα "ιστορικό μήνυμα".

HARPER'S BAZAAR TEAM

Όπως κάθε χρόνο, στα 70 χρόνια που βρίσκεται στον θρόνο της Μεγάλης Βρετανίας, η Βασίλισσα Ελισάβετ ανήμερα των Χριστουγέννων απηύθυνε στους Βρετανούς και όλους τους υπηκόους της Κοινοπολιτείας, το μήνυμά της. Όμως, όπως έσπευσαν να σχολιάσουν πολλοί, το φετινό χριστουγεννιάτικο μήνυμα της 95χρονης βασίλισσας ήταν διαφορετικό: περισσότερο συγκινητικό, περισσότερο προσωπικό.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει με άρθρο του ο Βρετανός ιστορικός και βιογράφος, Robert Lacey, στη Mail on Sunday, "αυτή τη χρονιά, η Βασίλισσα μάς αποκάλυψε τον εαυτό της περισσότερο από κάθε άλλη φορά".

Το μήνυμα της βασίλισσας είχε επίκεντρο τον σύζυγό της, Πρίγκιπα Φίλιππο, που πέθανε τις 9 Απριλίου. "Αν κι αυτή είναι μια περίοδος χαράς κι ευτυχίας για τους περισσότερους, τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι σκληρά για όσους έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα. Ειδικά φέτος, μπορώ να καταλάβω γιατί", ήταν τα πρώτα λόγια της Ελισάβετ, η οποία αναφέρθηκε στον Φίλιππο και σε άλλα σημεία του λόγου της. Έκανε λόγο για την παρηγοριά και στήριξη που έλαβε τους μήνες μετά τον θάνατο του "αγαπημένου" της Φιλίππου", μίλησε για εκείνον λέγοντας ότι "η αίσθηση του καθήκοντος, η πνευματώδης περιέργειά του και η ικανότητά του να βγάζει τη χαρά μέσα από κάθε κατάσταση ήταν όλα σε υπερθετικό βαθμό", ενώ έγινε ακόμα πιο προσωπική όταν αναφέρθηκε στο πως τον ερωτεύτηκε: "Ήταν αυτό το παιχνιδιάρικο, διερευνητικό βλέμμα, που παρέμεινε φωτεινό ως το τέλος, που με έκανε να τον προσέξω την πρώτη φορά". Η μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου τόνισε ότι "λείπει σε εμένα και την οικογένειά μου, αλλά ξέρω ότι θα ήθελε να περάσουμε όμορφα τα Χριστούγεννα".

Το μήνυμα της Βασίλισσας, βεβαίως, είχε αναφορές στην κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πανδημία, αλλά και στις πρωτοβουλίες του Καρόλου και του William, μαζί με τις συζύγους τους, Camila και Catherine, για τη διάσωση του πλανήτη. Είχε, επίσης, αναφορές στα παιδιά, "που μπορούν να ανακαλύψουν τη χαρά εκεί που δεν μπορούν να τη δουν οι ενήλικες, στα απλά πράγματα", ενώ για άλλη μια φορά αναφέρθηκε στον σύζυγό της, όταν πριν ευχηθεί "Καλά Χριστούγεννα" και κλείσει το μήνυμά της, είπε "Εγώ κι η οικογένεια μου, έστω και μ' ένα γνώριμο γέλιο να απουσιάζει, θα φροντίσουμε να ζήσουμε τη χαρά των Χριστουγέννων..."

Η Βασίλισσα Ελισάβετ φορούσε για να τιμήσει τον σύζυγό της μια καρφίτσα με ζαφείρια, που είχε φορέσει σε επίσημες φωτογραφίες στη διάρκεια του μήνα του μέλιτος τους το 1947, ενώ στη κορνίζα δίπλα της υπήρχε μια φωτογραφία με τον Φίλιππο από την επέτειο του γάμο τους το 2007

Δείτε όλο το μήνυμα της Βασίλισσας Ελισάβετ: