Ποια ήταν στην πραγματικότητα η Marilyn Monroe;

Στην ταινία "Blonde" η Ana de Armas υποδύεται έναν χαρακτήρα που είναι βασισμένος σε αυτό που πραγματικά ήταν η Monroe.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Όσο κι αν περιμένετε την ταινία "Blonde" για να μάθετε για την πραγματική ιστορία της Marilyn Monroe ίσως δεν βρείτε αυτό που ψάχνετε, καθώς ο χαρακτήρας που υποδύεται η ηθοποιός βασίζεται μεν στη Marilyn Monroe, είναι δημιούργημα δε της φαντασίας της συγγραφέως Joyce Carol Oates, δεδομένου ότι πρόκειται για μυθοπλασία. Πιο αναλυτικά, στην ταινία η κεντρική χαρακτήρας Norma Jean Mortenson επινοεί μαζί με τους παραγωγούς του Hollywood την περσόνα Marilyn Monroe, η οποία μοιάζει να συνυπάρχει με την ηρωίδα. Όμως, στην πραγματικότητα ποια ήταν η Marilyn Monroe;

Η ιστορία της Marilyn Monroe

Το πραγματικό της όνομα ήταν Norma Jean Mortenson. Η Norma γεννήθηκε στο Λος Άντζελες το 1926 και ήταν μεγαλωμένη από θετούς Χριστιανούς γονείς, αφού η μητέρα της δεν ήταν ψυχολογικά υγιής να μεγαλώσει την κόρη της. Έτσι, η Norma Jean μπαινοέβγαινε σε σπίτια οικογενειακών φίλων, καταλήγοντας εν τέλει στο ορφανοτροφείο. Η ίδια προσπαθούσε να ξεφύγει από την πραγματική τη ζωή που ήταν αρκετά σκοτεινή, με αποτέλεσμα ο δρόμος να την οδηγήσει στην υποκριτική. Στην αρχή, ξεκίνησε με φωτογραφίσεις ενώ δούλευε σε ένα εργοστάσιο πυρομαχικών, μία δουλειά από την οποία παραιτήθηκε για να κυνηγήσει την καριέρα του μοντέλου, παρά τις αντιρρήσεις του πρώτου της συζύγου. 

Με το όνομα Jean Norman, βρισκόταν συχνά στα εξώφυλλα ανδρικών περιοδικών, αφού είχε αλλάξει λίγο την εμφάνισή της για να ταιριάζει με τα πρότυπα της εποχής. Ωστόσο, η στιγμή που άλλαξε η ζωή της ήταν όταν ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου της την έβαλε σε ένα πρακτορείο ηθοποιών, όπου κατάφερε να κλείσει το πρώτο της συμβόλαιο με την 20th Century Fox Pictures.

Το όνομά της έγινε Marilyn Monroe (γιατί έμοιαζε με τη σταρ του Broadway, Marilyn Miller ενώ το Monroe ήταν το πατρικό όνομα της μητέρας της), η μύτη της μίκρυνε μέσω πλαστικής και η γυμναστική μπήκε στη ζωή της. Μέχρι το 1952, η Monroe είχε καταφέρει να γίνει το απόλυτο sex symbol, αναλαμβάνοντας διάσημους ρόλους στον κινηματογράφο και απασχολώντας τα Μέσα με την προσωπική ζωή της.

Τον επόμενο χρόνο η μεταμόρφωση είχε ολοκληρωθεί για τα καλά, με τη Monroe να έχει γίνει αυτό που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Ξανθά φουσκωτά μαλλιά, κόκκινα χείλη, λεπτά φρύδια και εφαρμοστά φορέματα. Παρόλα αυτά, από νωρίς της είχε αποδοθεί ο τίτλος της δύσκολης ηθοποιού, η οποία δεν μπορούσε να επιβληθεί στον εαυτό της και συχνά αργούσε ή ξεχνούσε. Το 1954 η Fox της πρότεινε ακόμα μία τανία pin-up την οποία η ίδια αρνήθηκε, με αποτέλεσμα να βγει σε διαθεσιμότητα. Τότε ήταν που παντρεύτηκε τον Joe DiMaggio, ένας γάμος που κράτησε μόνο 9 μήνες. 

Και μπορεί να είχε όλη την επιτυχία του κόσμου, τα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για την κακή υγεία της και τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζε. Η ίδια είχε βιώσει μία σειρά από αποτυχημένες εγκυμοσύνες, ενώ δεν μπορούσε να παραμείνει ψύχραιμη κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Η χρονιά του 1962 ήταν μία από τις δυσκολότερες για τη σταρ, αφού μπαινόβγαινε στα νοσοκομεία εξαιτίας της κακής υγείας της και του διαζυγίου με τον τρίτο σύζυγό της, Arthur Miller.

Τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου, η Monroe απολύθηκε οριστικά από τη Fox, με την εταιρεία να αναφέρει πως η ηθοποιός ήταν απόλυτα ψυχικά διαταραγμένη, ενώ δύο μήνες αργότερα βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της, με την ιατροδικαστική γνωμάτευση να εξηγεί πως ήταν πιθανή αυτοκτονία εξαιτίας της υπερβολικής δόσης βαρβιτουρικών. 

Διαβάστε Επίσης