Το αντιρατσιστικό μανιφέστο της Angelina Jolie

Γράφει για τις φυλετικές διακρίσεις στην Υγεία που έχουν κάνει τα παιδιά της να κινδυνέψουν.

H Angelina Jolie χρησιμοποιεί πολλές φορές το δημόσιο βήμα που έχει για να αναδείξει τις κοινωνικές ανισότητες. Αυτή τη φορά, μέσα από ένα κείμενό της στο American Journal of Nursing, μίλησε για τις φυλετικές διακρίσεις στον τομέα της Υγείας. 

Η 48χρονη ηθοποιός και ακτιβίστρια αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην συμβολή που μπορεί να έχει η νεά τεχνολογία στην ανίχνευση τραυμάτων σε ασθενείς με σκουρόχρωμο δέρμα. Με αυτό τον τρόπο ίσως γεφυρωθεί το κενό στην παροχή βοήθειας σε θύματα κακοποίησης διαφορετικού χρώματος. 

Οι φυλετικές διακρίσεις στην Υγεία έθεσαν σε κίνδυνο και τα παιδιά της

Η ίδια είναι μητέρα έξι παιδιών κάποια απο τα οποία δεν είναι λευκά και έχει διαπιστώσει την ρατσιστική διάκριση και τις ελείψεις στον τομέα της Υγείας. "Ως μητέρα παιδιών διαφορετικών φυλών, έχω δει τα παιδιά μου να δέχονται λανθασμένη διάγνωση, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους" γράφει στο κείμενό της η Angelina Jolie

Το αντιρατσιστικό μανιφέστο της Angelina Jolie

Τα τρία μεγαλύτερα παιδιά της Angelina Jolie είναι υιοθετημένα: ο 21χρονος Maddox είναι από την Καμπότζη, ο 19χρονος Pax είναι από το Βιετνάμ και η 18χρονη Zahara είναι από την Αιθιοπία. Έχει ακόμα τρία βιολογικά παιδιά με τον πρώην σύζυγό της Brad Pitt: την 17χρονη Shiloh και τα 14χρονα δίδυμα Knox και Vivienne. 

Στο κείμενό της η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εξηγεί την ανάγκη της τεχνολογίας και των μεθόδων που θα εξυπηρετούν τους ασθενείς με διαφορετικό χρώμα επιδερμίδας. "Χωρίς τη χρήση της καλύτερης δυνατής τεχνολογίας για την ανίχνευση τραυμάτων, τα θύματα κακοποίησης διαφορετικού χρώματος έχουν ζωτικό μειονέκτημα στο να αναγνωριστούν σωστά οι τραυματισμοί τους και να καταγραφούν, είναι εκτεθειμένα σε μεγαλύτερο κίνδυνο κακοποίησης και έχουν λιγότερες πιθανότες να τους απονεμηθεί δικαιοσύνη ή ιατρική φροντίδα" υπογραμμίζει η Angelina Jolie. 

Η εξομολόγηση της Angelina Jolie για την κόρη της Zahara

Στη συνέχεια εξομολογήθηκε και το πώς οι φυλετικές διακρίσεις στην Υγεία έχουν επηρεάσει τη δική της οικογένεια. "Όταν η κόρη μου Zahara, που είναι από την Αιθιοπία, νοσηλεύτηκε για να κάνει μια χειρουργική επέμβαση, η νοσοκόμα μου είπε να την καλέσω 'αν γίνουν ροζ οι τομές της'. Καθόμουν και την κοιτούσα με άδειο βλέμμα, καθόλου σίγουρη αν κατάλαβε τι πήγε λάθος με αυτό που μου είχε πει" θυμάται η ηθοποιός.

"Όταν έφυγε από το δωμάτιο, έπρεπε να μιλήσω με την κόρη μου, γνωρίζοντας και οι δύο πως θα έπρεπε να δούμε σημάδια μόλυνσης βασισμένα στις δικές μας γνώσεις και όχι σε αυτό που είπε η νοσοκόμα, παρά τις αδιαμφισβήτητα καλές προθέσεις της" συνέχισε. "Ακόμα κι αν η οικογένειά μου έχει πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας ιατρική φροντίδα, απλές διαγνώσεις είναι λάθος εξαιτίας της φυλής και συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στο λευκό δέρμα στην ιατρική".