Η απόπειρα απαγωγής της πριγκίπισσας Άννας

Ο εφιάλτης που έζησε η βρετανική βασιλική οικογένεια πριν από 49 χρόνια.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Η κόρη της βασίλισσας Ελισάβετ και του πρίγκιπα Φίλιππου κρατούσε σε όλη της στη ζωή απόσταση από τα σκάνδαλα. Πριν από 49 χρόνια πρωταγωνίστησε όμως σε ένα από αυτά αφού έγινε το θύμα μιας απόπειρας απαγωγής στους δρόμους του Λονδίνου. 

Η μεγαλοπρεπής συμπεριφορά της Άννας υπό την απειλή του θανάτου και η γενναιότητα ενός περαστικού ήταν αυτά που έκαναν τον απαγωγέα να διαφύγει πριν συλληφθεί. 

Ο εφιάλτης που έζησε η βρετανική βασιλική οικογένεια

Η απόπειρα απαγωγής της πριγκίπισσας Άννας έγινε στις 20 Μαρτίου 1974 κατά την διαδρομή της με το αυτοκίνητο. Μαζί της ήταν και ο σύζυγός της, Mark Phillips, η κυρία των τιμών της και ο σωματοφύλακάς της, Jim Beaton. Επέστρεφαν στο παλάτι του Buckingham έπειτα από μία φιλανθρωπική εκδήλωση και αναγκάστηκαν να σταματήσουν όταν ένα αυτοκίνητο μπήκε μπροστά στη Rolls-Royce στην οποία επέβαιναν. 

Ένας άνδρας, ο οποίος ταυτοποιήθηκε αργότερα ως ο Ian Ball, πήδηξε έξω από το αυτοκίνητο απειλώντας τους με δύο πιστόλια και διατάζοντας την πριγκίπισσα Άννα να βγει από το δικό της αυτοκίνητο και να τον ακολουθήσει. Πώς αντέδρασε; Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, εκείνη αρνήθηκε. Παρέμεινε ψύχραιμη και απάντησε: "δεν υπάρχει περίπτωση" και ξεκίνησε να λογομαχεί μαζί του καθώς το προσωπικό προσπαθούσε να τον κρατήσει έξω από το αυτοκίνητο. 

Ο Ball απείλησε με ένα όπλο τον Beaton και τον  πυροβόλησε στον δεξί ώμο. Ο τραυματισμός απέτρεψε τον Beaton από το να ανταποδώσει τα πυρά και το δικό του όπλο μάγκωσε. Ο δράστης απείλησε τότε τους υπόλοιπους στο αυτοκίνητο ότι θα πυροβολήσει αν δεν συνεργαστούν. 

Παρά την ένταση της στιγμής ο Phillips και η κυρία των τιμών προσπαθούσαν να κρατούσαν ασφαλή την πριγκίπισσα Άννα. Ο Beaton κατάφερε να μπει ανάμεσα στον Ball και την πριγκίπισσα δεχόμενος δύο ακόμα σφαίρες στο χέρι και την κοιλιά.

Ο οδηγός του βασιλικού αυτοκινήτου, Alexander Callendar δέχτηκε επίσης σφαίρα στο στήθος κατά τη διάρκεια του συμβάντος. Ένας δημοσιογράφος που προσπάθησε να παρέμβει έγινε ο τρίτος άνθρωπος που πυροβολήθηκε. 

Η αντίσταση της Άννας έδωσε σημαντικό χρόνο έτσι ώστε ένας διερχόμενος να βάλει τρικλοποδιά στον Ball και να τον αφοπλίσει. Ήταν ο boxer Ronnie Russell.

Αν και δέχτηκε σφαίρες, ο σωματοφύλακάς του προστάτευσε με ηρωισμό την πριγκίπισσα Άννα. Ευτυχώς κανένας από αυτούς που πυροβολήθηκαν δεν έχασαν τη ζωή τους. 

Τι απέγινε ο άνθρωπος που έκανε την απόπειρα απαγωγής της πριγκίπισσας Άννας

Ο Ian Ball συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 41 χρόνια φυλάκιση στην υψίστης ασφαλείας ψυχιατρική Broadmoor για απόπειρα δολοφονίας και απαγωγής. Η πριγκίπισσα Άννα παρόλο που έζησε μια τραυματική εμπειρία έδειξε μεγάλη γενναιότητα. 

Ο οδηγός και ο σωματοφύλακας της πριγκίπισσας βραβεύτηκαν για τη γενναιότητά τους με το μετάλλιο George Cross.

Διαβάστε Επίσης