Faye Dunaway | Η femme fatale του Χόλιγουντ έγινε 83 ετών

Δύο γάμοι, δύο διαζύγια και ένας μεγάλος ανεκπλήρωτος έρωτας για τον Marcello Mastroianni.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Γεννήθηκε στο Μπάσκομ της Φλόριντα στις 14 Ιανουαρίου του 1941. Σε ένα μέρος, που όπως το χαρακτήρισε η ίδια, ήταν "ένας δρόμος, ένα βενζινάδικο και πολλή σκόνη". Ο παππούς της ήταν αγρότης, ενώ ο πατέρας της ξέφυγε από το Μπάσκομ, ακολουθώντας την καριέρα του στρατιωτικού, ως υπαξιωματικός. Ακολουθώντας τους γονείς της, ταξίδεψε σε πολλά μέρη, ταλαιπωρήθηκε από τη διαρκή περιπλάνηση και από μικρή ονειρευόταν να βρει μια ήσυχη ζωή. Δεν τα κατάφερε, καθώς επέλεξε να μπει στον χώρο του θεάματος.

Ξεκίνησε να σπουδάζει δασκάλα στο Πανεπιστήμιο της Φλώριδας στο Γκέινσβιλ, αλλά αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνη με πτυχίο Καλών Τεχνών. Αν και της προσφέρθηκε η ευκαιρία να συνεχίσει τις σπουδές της στην Ακαδημία Μουσικής και Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου, προτίμησε να ανέβει στο σανίδι με το θεατρικό έργο του  Robert Bold "Ένας άνθρωπος για όλες τις δουλειές" ("A Man for All Seasons") το 1962 και να αρχίσει μία πολλά υποσχόμενη καριέρα.

Το 1967, ύστερα από μία θεατρική διαδρομή πέντε ετών, έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο και με την τρίτη ταινία της μέσα στο χρόνο έγινε ένα από τα περιζήτητα αστέρια του Χόλιγουντ.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Joan Crawford είχε προβλέψει ότι απ’ όλες τις νέες ηθοποιούς της εποχής μόνο η Dunaway θα μπορούσε να τα καταφέρει να γίνει μία πραγματική σταρ κι ας την είχε δει στη μετριότατη ταινία "Mommie Dearest”. Είχε όμως την εμπειρία για να προβλέψει το μέλλον της νεαρής και άγουρης ακόμη Faye.

"Μπόνι και Κλάιντ"

Το 1967 ο Arthur Penn, ετοιμάζοντας το "Μπόνι και Κλάιντ" βρήκε στα πρόσωπα των Warren Beatty και της ανερχόμενης Dunaway τους ήρωες που ήθελε για το διάσημο παράνομο ζευγάρι της εποχής της ποτοαπαγόρευσης. Δημιούργησε ένα κινηματογραφικό ζευγάρι, πολύ μακριά από την πραγματικότητα, αλλά που θα έμενε στην ιστορία. Με τον Beatty να είναι ο επαναστάτης και την Dunaway ο ρομαντισμός, μια μορφή βγαλμένη από τις σταρ της δεκαετίας του ‘30. Τεράστια επιτυχία και μία υποψηφιότητα για το Όσκαρ Α Γυναικείου Ρόλου.

"Υπόθεση Τόμας Κράουν"

Τον επόμενο χρόνο θα πρωταγωνιστήσει στο υπέροχο φιλμ του  Norman Jewison"Υπόθεση Τόμας Κράουν”, δίπλα στον ασύγκριτο Steve McQueen, που πραγματικά παίρνει πάνω του όλη του τη δόξα, όπως και η υπέροχη μουσική του Michel Legrand‎‎·. Κι όμως η Dunaway θα καταφέρει με την παγερή γοητεία της, τον βαθύ ερωτισμό της, να καταγράψει ακόμη έναν εμβληματικό ρόλο.

Δείτε περισσότερα στο womantoc.gr