Οι έξοδοι σε θέατρα, μουσεία και γκαλερί αυξάνουν το προσδόκιμο της ζωής

Μήπως το μυστικό της μακροζωίας κρύβεται στις τέχνες και τον πολιτισμό;

HARPER'S BAZAAR TEAM

Η επίσκεψη σε μία γκαλερί για να δείτε δια ζώσης τα έργα του αγαπημένου σας καλλιτέχνη ή σε ένα θέατρο για να απολαύσετε μια παράσταση, φαίνεται ότι εκτός από επιμορφωτικές και διασκεδαστικές διαδικασίες αποτελούν και το μυστικό για να ζήσετε περισσότερο. 

Μια πρόσφατη μελέτη από το University College London αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που συμμετέχουν τακτικά σε πολιτιστικές δραστηριότητες (κάθε λίγους μήνες) είχαν 31% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα σε σύγκριση με τα άτομα που δεν δραστηριοποιούνται σε τίποτα από τα παραπάνω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτοί που επισκέπτονται εκθέσεις, μουσεία και θέατρα μία ή δύο φορές τον χρόνο, είχαν 14% λιγότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με την Evening Standard. Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 6,700 ενήλικες άνω των 50 ετών στην Αγγλία, ωστόσο οι ερευνητές σημείωσαν ότι θα χρειαστεί περαιτέρω μελέτη ώστε να μάθουν πως ακριβώς, οι πολιτιστικές δραστηριότητες θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο των πρόωρων θανάτων.

"Η τρέχουσα μελέτη θα δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τη μείωση των καλλιτεχνικών θεμάτων στα σχολεία και τα πανεπιστήμια" ανέφεραν οι Nicola Gill, Vivian Ellis και Stephen Clift.

Η μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που θα ωφελούνταν περισσότερο από τη διάδραση με τις τέχνες είναι και αυτά που είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να μην εμπλακούν: "Το 40% των ασθενών με πνευμονική νόσο, κατάθλιψη ή μοναξιά ανέφεραν ότι δεν ασχολούνται ποτέ με τις τέχνες παρά τις ισχυρές ενδείξεις για τα πιθανά οφέλη. Πάνω από το 40% των συμμετεχόντων στην ομάδα με τη λιγότερη οικονομική άνεση ανέφεραν επίσης ότι δεν είχαν πρόσβαση σε πολιτιστικές δραστηριότητες. 

"Πρέπει να γίνει τώρα δουλειά για να διασφαλιστεί ότι τα οφέλη για την υγεία από αυτές τις δραστηριότητες είναι προσβάσιμα σε όσους τα έχουν περισσότερη ανάγκη."